002

Párizsra fókuszál az orvosbizottság

2023. 12. 19.
Megosztás

Dr. Tállay András vezetésével december 18-án ismét ülést tartott a Magyar Olimpiai Bizottság Orvosi Bizottsága.

A grémium fő napirendi pontként áttekintette a párizsi olimpiai felkészülést. Tállay doktor emlékeztetett a néhány héttel ezelőtti, a játékokban érintett szövetségi főtitkároknak rendezett értekezletre, ahol dr. Toman József, a Sportkórház (OSEI) főorvosa, a Válogatott Kereteket Ellátó Szervezet vezetője és ő maga adott tájékoztatást az a felkészülés aktualitásairól. Mindketten rutinos, több olimpiai eseményt megjárt sportorvosok, akik a fórumon részletesen beszéltek az olimpiai egészségügyi csapat összetételéről, az orvosi ügyeletről, a kinti poliklinikáról, a dedikált kórházakról, a minimumkövetelményekről, a doppingellenes tevékenységről (MACS-együttműködésről), az OSEI és a Call Center (06 80 566 366) szolgáltatásairól, az olimpiai rendelőről, a komplex szűrésekről, a műtéti ellátásról, a dietetikai vonatkozásokról, a rehabilitációs lehetőségekről, az országos sportorvosi hálózatról.

Dr. Bartha Csaba, a MOB operatív igazgatója a MOB egészségügyi eszközparkjának bővítését ismertette, majd annak használatára hívta fel a figyelmet. Mint elmondta, az eszközök elsősorban a regenerációt fogják szolgálni.

A megbeszélésen szóba került a WHO (egészségügyi világszervezet) azon törekvése is, mely szerint a népegészségügyet a sporton keresztül szeretnék javítani, ennek érdekében párbeszédet kezdeményeznek az olimpiai mozgalommal.

A bizottság idei utolsó ülésén részt vett Fábián László főtitkár és dr. Géczi Mariann stratégiai igazgató is.