20230625 110 KRAKKO 2023 05 vivas

Pekler Zalán, Szilágyi Áron és Pásztor Flóra a vasárnap érmese

2023. 06. 26.
Megosztás

A krakkói Európa Játékokon három érem született vasárnap: a sportlövő Pekler Zalán arannyal, a két vívó, Pásztor Flóra ezüsttel, míg Szilágyi Áron bronzzal gazdagította a magyar éremtáblát. A kis-lengyelországi multisporteseményen bemutatósportágként jelenlévő szumósok három dobogós helyezést szereztek. Sportlövészetben megvan az első olimpiai kvóta Párizsra.

Ami a nap folyamán a párizsi olimpia szempontjából a legfontosabb: Pekler Zalán aranyérmes lett a férfiak 50 méter puska három testhelyzetű versenyszámában a lengyelországi Európa Játékokon, és ezzel ötkarikás kvótát szerzett. A magyar sportlövők ezzel a harmadik aranyérmüket nyerték Wroclawban, hiszen korábban a 10 méter légpuska vegyes csapat számban Pekler Zalán és Mészáros Eszter lett első, valamint szintén a legfényesebb medált nyerte a magyar hármas Pekler Zalán, Péni István, Hammerl Soma összeállításban a férfiak 10 méter légpuska csapat versenyszámában. „Fantasztikusan boldog vagyok, hogy megvan az olimpiai kvóta. Ez most sok terhet levett a vállamról. Az pedig, hogy ez már a harmadik aranyérmem itt, Wroclawban, szinte hihetetlen számomra. Szeretném megköszönni a csapatomnak, edzőimnek, páromnak és a szüleimnek, nélkülük ez biztosan nem sikerült volna.”

Ezüstérmes lett vasárnap női tőrben Pásztor Flóra. A csoportküzdelmek során öt asszót nyert meg és egyet veszített el, így a hiányos 64-es táblán a második fordulóban lépett először pástra. A kieséses szakaszban svéd, osztrák és lengyel ellenfél legyőzésével jutott az elődöntőig, ami már biztos érmet jelentett a számára. A fináléért az izraeli Gili Kuritzkyval vívott, és az asszót végig kontrollálva simán múlta felül ellenfelét. A döntőben a lengyel Julia Walczyk-Klimaszyk állt vele szemben.

Szilágyi Áron bronzérmet nyert férfi kardban. A csoportkört hat győzelemmel teljesítette a háromszoros olimpiai aranyérmes, világ- és Európa-bajnok magyar vívó, majd spanyol, román és német ellenfélen keresztül jutott el az elődöntőig úgy, hogy a 16 között Iulian Teodosiu ellen 1-7-ről fordított. A fináléért Sandro Bazadzével találkozott. „Szandróval általában ilyen asszókat szoktam vívni, most ez jött ki belőle. 13:10-nél befejezhettem volna a meccset, aztán 13:13-nál nem váltottam. Magammal kell foglalkoznom, ez szükséges ahhoz, hogy legközelebb ebben a szituációban én nyerjek. Európa Játékok-érmem még nem volt, holnap szerintem örülni is fogok majd neki…” – mondta Szilágyi Áron.

20230625 073 KRAKKO 2023 05 asztalitenisz paros
MOB-Média/Szalmás Péter

Egy lépésre került az olimpiai kvótától az Ecseki Nándor, Madarász Dóra kettős az asztaliteniszezők vegyes páros számában, mivel a vasárnapi elődöntőben váratlanul sima győzelmet aratott. A 16 között a Samuel Kulczycki, Katarzyna Wegrzyn lengyel duót, majd a negyeddöntőben a szlovák Lubomir Pistej, Barbora Balazova kettőst felülmúló magyar párnak a négy között a románok klasszis kettősével, a George Ovidiu Ionescu, Szőcs Bernadette párossal kellett megmérkőznie a döntőért a Hutnik Aréna mintegy százfős közönsége előtt. A vegyes párosban aratott elődöntős sikere után Madarász Dóra egyesben kikapott.

A 63,5 kilogrammban szereplő Kovács Richárd második mérkőzésén is magabiztos győzelmet aratott Nowy Targban, az Európa Játékok olimpiai kvalifikációs ökölvívótornáján, így már csak egyetlen győzelemre van a kvótától. A napot így ötvenszázalékos mérleggel zárta a magyar csapat, mivel korábban a szupernehézsúlyú Felföldi László elveszítette a selejtezőjét.

20230625 028 KRAKKO 2023 05 noi ottusa
MOB-Média/Szalmás Péter

A négy magyar induló közül három – Gulyás Michelle, Guzi Blanka és Barta Luca – jutott elődöntőbe az öttusázók női versenyében. Az 59 fős mezőny két csoportban küzdött a sportági versenyek vasárnapi nyitányán és mindkettőből az első 18 jutott tovább. A kvalifikáció A csoportjába került Barta Luca és Réti Kamilla, a B-be Gulyás Michelle és Guzi Blanka. Előbbiben vívással, utóbbiban úszással kezdtek a krakkói Testnevelési Akadémia sportközpontjában, az AWF Sportcentrumban.

A hegyikerékpáros Buzsáki Virág a 30. helyen végzett az olimpiai számban. Ötvenhat fős mezőny vágott neki a 19,5 kilométeres távnak a Krynica-Zdrojban felépített pályán, melyen öt kört kellett teljesíteni. A férfiak között Palumby Zsombor 53. lett. A 75 fős mezőnynek hat kört kellett teljesítenie vasárnap, így 23,4 kilométer várt a versenyzőkre. A hegyikerékpárosoknak Európa-bajnokság is egyben az Európa Játékok.

Mtb ej
MOB-Média/Tumbász Hédi

Sem Márton Viviana, sem Patakfalvy Csenge nem jutott vigaszágra, mivel a versenynapon szerepelt két magyar taekwondós legyőzői a folytatásban egyaránt kikaptak. A vigaszági folytatáshoz az kellett volna, hogy riválisaik döntőbe jussanak súlycsoportjukban.

Nem jutottak döntőbe a magyarok a női műugrók 3 méteres selejtezőjéből. A sportág Európa-bajnokságán Mosena Estilla és Kun Patrícia képviselte a magyar színeket ebben a számban, de előbbi a 25 fős mezőnyben a 22. lett 207,25 ponttal, míg utóbbi csak egy riválisát előzte meg 199,20 ponttal.

A csigás íjász kategóriában szereplő Szíjártó László elveszítette vasárnapi nyolcaddöntőjét, így befejezte szereplését. Az olimpiai műsorban nem szereplő szakág küzdelmeit – melyben ötven méterről lőnek – pénteken 16 férfi íjász kezdte meg az Európa Játékokon, melynek rangsorolójában Szíjártó 700 FITA-kört elérve a 13. helyen zárt. Mindez azt jelentette, hogy a nyolcaddöntőben a negyedik lengyel Lukasz Przybylskivel kellett megmérkőznie a továbbjutásért. A kieséses szakaszban a párbajozóknak öt háromlövéses sorozatot kellett leadniuk és az összeredmény alapján hirdettek győztest.

A muaythai egyetlen magyar résztvevője, Nardelotti Ajsa Adél egyhangú pontozással kikapott a női 60 kilogrammos kategória negyeddöntőjében, így kiesett. A magyar versenyző mindhárom bíró szerint mindhárom menetben alulmaradt a török Kubra Kocakus ellen, az első és a második felvonásban egy-egy pontozó ráadásul fölényes különbséggel látta jobbnak a riválist. Nardelotti Ajsa Adél tavaly – még Sándorfi Ajsa Adél néven – bronzérmes volt a nem olimpiai sportágak multisporteseményén, a Világjátékokon.

RTY 8552 2
Róth Tamás

Egy ezüstöt és két bronzérmet szereztek a magyar szumósok az Európa Játékokon, mint bemutatósportág. A Kluczében zajló szumóversenyek során csapatezüstérem született Szilágyi Erik, Végh Artúr, Molnár Tamás és Laczkó Benedek jóvoltából. Baljer Kitti és Lackó Benedek is dobogóra állt; előbbi a női 60 kilogrammosok mezőnyében, míg utóbbi a 100 kilós férfiak között lett harmadik.

A részletes eredmények ide kattintva megtekinthetőek.

A Team Hungary krakkói mérlege az első hét végén: 4 arany-, 4 ezüst- és 5 bronzérem.

(MOB-Média, MTI)