Pető Tibor maradt az evezősök elnöke, Szántó Éva bekerült az elnökségbe

Pető Tibor maradt az evezősök elnöke, Szántó Éva bekerült az elnökségbe

2020. 09. 23.
Megosztás


A sportág kétszeres világbajnoka egyedüli jelöltként indult az elnöki székért. A Magyar Evezős Szövetség tisztújító küldöttgyűlése többséggel szavazott újra bizalmat a következő ciklusra az olimpikon Pető Tibornak szeptember 22-én, a Magyar Sport Házában tartott eseményen, ahol részt vett Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is.

Pető Tibor 2017 decemberében dr. Bényi Szabolcstól vette át a stafétabotot, újabb mandátuma révén 2024-ig vezeti a Magyar Evezős Szövetséget. Az elmúlt időszakban a szövetség munkáját elnöki tanácsadóként segítő Szántó Éva is bekerült az elnökségbe, a világ-, és Európa-bajnok evezős Varga Tamás ismét helyet kapott a MESZ vezető testületében. A leköszönő elnökségből hatan "újráztak": Varga Tamás mellett Cseh Ottó, Deák Csaba, Herkules János, Székely Balázs és Vanczák Gergely, Kücsön Gyula új tag az elnökségben. A küldöttgyűlés a Felügyelő Bizottság elnökének Körmendy Editet választotta. A FEB tagjai: dr. Kokas Péter és Lukácsovics Gábor – számol be róla honlapján az evezős szövetség.

Az újrázó elnök Pető Tibor a lezáruló ciklus feladatai és sikeri közül kiemelte a tavaly a Velencei-tavon megrendezett Masters Világbajnokságot, valamint az egymilliárd forintos állami támogatás révén megvalósuló eszközfejlesztést, annak lebonyolítását.

Az éves rendes és egyben tisztújító közgyűlésen megjelenteket Pető Tibor elnök mellett Kulcsár Krisztián a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és Dávid Imre a MESZ Örökös tiszteletbeli elnöke köszöntötte.

Jó a kapcsolat a szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság között. Cseh Ottó a magyar olimpiai mozgalom egyik partnere, a Masped vezetője, egykori evezős; Dávid Imre a szövetség tiszteletbeli elnöke, a MOB felügyelő bizottságát vezeti. Mindketten MOB-tagok.

Magyar evezősnek még nincsen tokiói kvótája, az elhalasztott játékok tekintetében a részvételi jog kiharcolásáért szurkol az olimpiai bizottság.

A Magyar Evezős Szövetség 2018-ban ünnepelte alapításának 125. esztendejét (1893. március 12-én). A Magyar Olimpiai Bizottság idén december 19-én lesz 125 éves. A szegedi evezés azonban már 150 évre tekint vissza. A magyar evezősök élen jártak az alapítás terén, a nemzetközi szövetség (FISA) 1892-es létrejötte után, 1893-tól jegyzik a magyart. A MOB-bal is hasonló a helyzet, alapítók vagyunk, a szervezetet 6-ként jegyzik, szintén 1 év a korkülönbség.

Történelmi közös vonás a Széchenyi család: amíg István az evezés meghonosításában játszott kulcsszerepet, addig Imre a MOB egyik elnöke volt.

Az evezés 3 éremmel járult hozzá a magyar olimpiai éremkollekcióhoz. Vannak értékes pontszerző helyezéseik, világ- és Európa-bajnoki címeik, érmeik.

(MESZ-MOB; fotó: MOB/Szalmás Péter)