Pjongcsang 2018: a MOB átadta a sportolói ösztöndíjakat

Pjongcsang 2018: a MOB átadta a sportolói ösztöndíjakat

2017. 02. 21.
Megosztás


A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, Borkai Zsolt és dr. Bartha Csaba főtitkár sajtótájékoztató keretein belül adta át a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ösztöndíját a 2018-as pjongcsangi téli olimpiára készülő sportolóknak.

„A Magyar Olimpiai Bizottság elkötelezett, hogy minden erejével segítse a téli olimpiára készülő sportolók felkészülését – kezdte köszöntő beszédét Borkai Zsolt. – Már megérkezett Thomas Bach NOB-elnök meghívója is a 2018-as ötkarikás játékokra, ami természetesen nem egyezik meg a kvalifikációval. A legutóbbi téli játékokon Szocsiban 16 magyar versenyző szerepelhetett, a MOB azonban töretlenül hisz és bízik benne, hogy Pjongcsangban akár másfélszer ennyi magyar sportolóért is szoríthatunk majd. Sőt, olimpikonjaink fináléra esélyesként, éremvárományosként utaznak alig egy év múlva Dél-Koreába. A Magyar Olimpiai Bizottság kiemelt feladata, hogy a rendelkezésre álló valamennyi eszközzel segítse a mindenkori olimpiai játékokra utazó magyar csapat felkészülését.”

A Magyar Olimpiai Bizottságnak a felterjesztett versenyzők személyére és az ösztöndíjak mértékére tett javaslatát a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elfogadta. Ennek alapján 19 sportoló – 12 korcsolyázó és 7 síző – részesülhet ösztöndíj-támogatásban 2017. január elsejétől egészen a pjongcsangi téli ötkarikás játékokig. A MOB 14 hónapra kiterjedően összesen 210 ezer dollár, azaz mintegy 63 millió forint ösztöndíjat oszt szét a téli olimpiára várhatóan kvalifikáló sportolók között. A támogatást a MOB folyósítja közvetlenül a sportolók részére, amely kizárólag a téli ötkarikás játékokra való felkészülésre használható fel.

Borkai Zsolttól a MOB főtitkára, dr. Bartha Csaba vette át a szót, és röviden ismertette az egyes sportágak kvalifikációs rendszerét, valamint további szakmai kérdésekre adott választ. „Büszkék vagyunk, hogy a téli olimpiára olyan magyar csapat utazhat várhatóan, amivel szemben jogos elvárás lehet az éremszerzés. Az már Szocsi után látszott, hogy Pjongcsangban nagyobb csapattal vehetünk részt. Úgy gondoljuk, rövidpályás gyorskorcsolyában reális cél a teljes kvalifikáció. Fejlődünk a téli sportágakban, a szocsi olimpikonok bontogatják szárnyaikat, legyen szó short trackről, alpesi síről, snowboardról vagy curlingről. Méltán lehetünk büszkék továbbá a rövidpályás gyorskorcsolyázók edzőire, akiknek szaktudásáról Lillehammerben személyesen is meggyőződhettem. A Magyar Olimpiai Bizottság minden sportszakmai segítséget megad, nyitottak vagyunk a konzultációkra” – fogalmazott Bartha Csaba.

A MOB nemzetközi igazgatója, dr. Nagy Zsigmond a Nemzetközi Olimpiai Bizottság jelmondatára hívta fel a figyelmet. „A sportolók az olimpiai játékok szíve-lelke, ez a legfontosabb. Ennek fényében a NOB mindent megtesz a sportolók eredményes felkészülése érdekében, ahogy a nyári, úgy a téli ötkarikás játékok előtt is. A magyar csapat éremesélyekkel utazik majd Pjongcsangba, és bízunk benne, hogy ez az ösztöndíj hozzájárul a sikeres felkészüléshez” – fogalmazott Nagy Zsigmond, aki hozzátette: a riói ösztöndíjas sportolók közül például Szász Emese párbajtőröző olimpiai bajnok lett.

Az ünnepi köszöntők után Borkai Zsolt MOB-elnök és Bartha Csaba MOB-főtitkár átadta az ösztöndíjakat a 19 sportolónak. Támogatásban részesül Bácskai Sára, Burján Csaba, Heidum Bernadett, Jászapáti Petra, Keszler Andrea, Knoch Viktor, Kónya Zsófia, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Oláh Bence, Nagy Konrád és Tóth Ivett korcsolyázók, valamint Archam Chiara, Kékesi Márton, Miklós Edit, Samsal Dalibor, Szőllős Barnabás, Szőllős Benjámin, Szőcs Emőke sízők. A pjongcsangi kvalifikációról és az előkészületekről bővebben itt írtunk.

A sajtótájékoztatón a Magyar Olimpiai Bizottság bejelentette, hogy a Toyota csatlakozik támogatói csapatához, és platina fokozatú támogatója lesz a MOB-nak. Az együttműködés az autógyártó és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) közötti megállapodás keretein belül jött létre: a Toyota 2024-ig a NOB kiemelt nemzetközi partnere lesz mobilitási kategóriában. László Richárd, a Toyota Central Europe országigazgatója elmondta: szimbolikus együttműködés köttetett a NOB-bal, hiszen autóipari vállalat ilyen hosszú távon még sosem volt partnere az olimpiai mozgalomnak. A MOB és a Toyota együttműködéséről ide kattintva olvashatnak.

Borkai Zsolt MOB-elnök a 2024-es budapesti olimpiai és paralimpiai pályázatról is beszélt röviden, valamint újságírói kérdésekre is válaszolt. „A MOB elnökétől azt kérni, hogy ne foglalkozzon az olimpiai mozgalommal, hogy ne akarjon olimpiát Magyarországnak, olyan lenne, mint egy orvostól azt kérni, hogy ne gyógyítson, vagy egy tanártól azt kérni, hogy ne tanítson” – reagált Borkai Zsolt. A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke állást foglalt a 2024-es budapesti pályázatot ért támadásokról, amelyet ide kattintva olvashatnak el.

A sajtótájékoztatón részt vett Fábián László, a MOB sportigazgatója, dr. Kamuti Jenő, a magyar és a nemzetközi fair play bizottság elnöke, a MOB elnökségi tagja.

(MOB, fotók: MOB/Szalmás Péter)