PXL 20240207 080723548

Pozitív visszajelzések az OVEP-továbbképzés első hetéről

2024. 02. 12.
Megosztás

Sikeresen lezajlott az OVEP-képzések első hete a TF-en, a résztvevők elégedett visszajelzéseket osztottak meg.

Arról korábban beszámoltunk, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF) együttműködése keretében február elején elindult az Olimpiai Értékek Iskolai Program (Olympic Values Education Programme, OVEP) továbbképzése. Első körben 14 alkalommal, összesen 336 pedagógus vesz részt a képzésben, aminek eredményeként országos szinten több mint 200 iskola többezer diákja csatlakozik a programhoz.

B3b133c2 b121 4283 9aab 27fb2857ff4c
MOB-Média/Szijj Lilla

„Az első visszacsatolások meglehetősen pozitívak, a résztvevők hasznosnak tartották a képzést és ajánlanák azt másoknak is. Nagy elégedettség övezi a szervezést, a szakmai tartalmat, az előzetes információk átadását, az oktatási módszereket, az ismeretbővítés lehetőségét, a tudásanyag további felhasználhatóságát, a MOB által felajánlott ajándékok minőségét, a trénerek szakmai felkészültségét, valamint a helyszínt” – számolt be az első tapasztalatokról Szijj Lilla, a projekt menedzsere.

D9d1cc97 c12b 4083 bb6d 9c665d793ac6
MOB-Média/Szijj Lilla

A Magyar Olimpiai Akadémia tanácsának tagja aláhúzta: az OVEP alappillére az értékeken alapuló oktatás. „Az a hozzáállás jellemzi, amellyel a gyerekeket és a fiatalokat értékek közvetítésével felkészítjük az életre” – fogalmazott.

PXL 20240205 150601304
MOB-Média/Szijj Lilla

A trénig oktatási módszerei igazodnak az OVEP módszereihez, ezek többek közt a következők: képtárlátogatás, egymástól tanulás, kölcsönös megosztás, reflexió, kooperatív mozgásos feladat, interaktív megbeszélés, frontális előadás, önellenőrzés és megbeszélés, irányított olvasás, interjúkészítés, visszafelé dolgozás, fogalomtérkép, szókratészi kérdésfeltevés, „körhinta módszer”, „füllentős módszer”, strukturált vizsgálat, kerekasztal-beszélgetés és kölcsönös megosztás.

PXL 20240205 130212921
MOB-Média/Szijj Lilla

Mint ismert, a MOB a TF-fel együttműködve olyan továbbképzési programot alkotott meg, amely segítségével a diákok megismerkedhetnek az olimpizmus nevelési elveivel, az olimpiai értékekkel. Az Olimpiai Értékek Iskolai Program továbbképzése felkészíti a pedagógusokat különböző olimpiai nevelési projektek megvalósítására. A programot a NOB Olympic Solidarity platformján keresztül a MOB teljes mellszélességgel támogatja. A térítésmentes, egynapos (10 órás) tréning célja, hogy a résztvevő – bármely szakos – pedagógusok és a szakképzésben résztvevők változatos és modern oktatási módszerek segítségével nyerjenek betekintést az olimpiai nevelés témáiba. Emellett felkészülnek arra, hogy az OVEP-program oktatási módszereit a gyakorlatban is alkalmazni tudják saját iskolájukban.

OVEP csoportkép 2
MOB-Média/Balassa Balázs