Régi-új elnök a Bajnokok élén

Régi-új elnök a Bajnokok élén

2013. 03. 26.
Megosztás

A hóviharral visszatért tél az aranyérmesek közgyűlését is megzavarta. A Syma csarnokba összehívott közgyűlés csak második nekifutásra lett határozatképes.


Nébald György köszöntötte a megjelenteket, mindenekelőtt a klub húsz évvel ezelőtti alapítóinak egyikét, Schmitt Pált a jelenlegi tiszteletbeli elnököt. Kedves szavakkal mondott köszönetet a club munkájában részt vett elnökség tagjainak, az adminisztrációt segítő Farkas Judithnak, a MOB iroda munkatársának, valamint Takács Tibornak (a képen), aki az YBL tervező iroda vezetőjeként fogta össze a clubot támogató szponzorok csoportját. A klub elmúlt évi munkájáról írásban készült korábban szétküldött elnökségi tájékoztatóhoz fűzött kiegészítés során hangoztatta, hogy 2012-ben természetesen London állt a középpontban. Az olimpiai sikereket rövid filmmel elevenítették fel.

Schmitt Pál bibliai történettel a tékozló fiú esetére emlékeztetett. Ennek szellemében arra kérte bajnoktársait fogadják szeretettel a magyar olimpiai családba visszatért Janics Natasát. Egy kedves, jó szó: „Isten hozott” üdvözlés is segítheti abban, hogy folytassa sikeres pályafutását.

A meghívóban rögzített fél óra szünet után a közgyűlés már határozat képesen folytatta munkáját. Nébald György napirendnek megfelelően az elnökség tájékoztatóját, valamint a pénzügyi beszámolót terjesztette elő. Ez utóbbiból kitűnt, hogy a club az elmúlt évben 17 millió 403 ezer forinttal gazdálkodott. A tájékoztató és a beszámoló egyhangú elfogadása után a tisztújításra Fábián László alelnök vette át a közgyűlés vezetését. Elmondta, hogy az elnöki és alelnöki tisztségre, valamint a tíz elnökségi tagságra március 21-ig írásban kellett jelentkezni. Az elnöki tisztségre egyedül Nébald György jelentkezett. Újabb jelentkező a közgyűlésen sem akadt, így az alapszabály alapján szavazásra szólította fel a jelenlévőket. Ennek eredményeként Nébald Györgyöt egyhangúan ellenszavazat és tartózkodás nélkül négy esztendőre az Olimpiai Bajnokok Klubja elnökévé választották.

A régi új elnök megköszönte a bizalmat és elmondta, hogy az eddigiek szellemében a barátság és a szolidaritás erősítésére törekedve igyekszik megfelelni aranyérmes társai bizalmának. Az alelnöki tisztségre is egyetlen bajnok jelentkezett Fábián László személyében. Újabb jelentkező nem akadt és így a szavazás során Fábián Lászlót ellenszavazat és tartózkodás nélkül egyhangúan a club alelnökévé választották. Az alapszabály szerint az elnökség az elnökkel és alelnökkel együtt tíz főből állhat így nyolc elnökségi tag választására nyílt lehetőség. Az eddigi elnökségi tagok Ambrus Miklós, Ihász Kámán, Konrád János, Németh Angéla, Steinmetz Barnabás, Szabó József és Varga János mellett Bodnár András, a Mező Bizottság vezetője jelentkezett, azaz nyolcan voltak. A felsoroltakat ellenszavazat és tartózkodás nélkül, egyhangúan választották meg a club elnökségégébe.

A vitában Bodnár András az egész országot megörvendeztető londoni sikerekre emlékezett. Kiemelte,hogy annak a három bajnoknak Gyurta Dánielnel, Berki Krisztiánnak és Pars Krisztiánnak a teljesítményét értékelik legmagasabbra, akik a biztos esélyesség súlyos terhe ellen beváltották a reményeket.
Szólt arról is, hogy a bajnokok közvetlen környezete, a család, a szülő, az élettárs segítsége nélkül aligha érték volna el ezeket a sikereket. Az idős sportolók szociális gondjainak enyhítésére, orvosi ellátásának biztosítására további összefogást hirdetett és elmondta, hogy ezen a téren a Mező bizottság lehetőségei figyelembe vételével igyekszik közreműködni.
Amint Nébald György elmondta az orvosi ellátás biztosításáról tárgyalt Simicskó István államtitkár úrral, aki segítséget, megoldást ígért. A régi-uj elnök arról is tájékoztatta a közgyűlést, hogy a Hunguest szálloda láncnak köszönhetően ebben az évben is lehetőség nyílik a csoportos üdülésekre, amelynek során az olimpiai eszme értékeinek népszerűsítésére is vállalkoznak fiataloknak szervezett élménybeszámolókkal. A Hélia gyógyászat szolgáltatásait, az uszodát és kondi termet a bajnokok továbbra is igénybe vehetik.

Győr Béla az olimpiai akadémia nevében meghívta a bajnokokat a következő, április 20-21-én Szigetvárott rendezendő Olimpiai vándorgyűlésre.

Ihász Kálmán beszámolt arról, hogy dr. Török Ferenc érdeklődött, hogyan lehetne tagja a club elnökségének. Tájékoztatta olimpiai bajnokot arról, hogy a tisztségre jelentkezni kell. Az öttusázó aranyérmes azonban nem jelentkezett, s a tíz fős elnökséget a közgyűlés egyébként is már megválasztotta. Török Ferenc csak szóban közölt igényének teljesítésére nem volt lehetőség.

Nébald György az idei tervekről elmondta, hogy a szöuli olimpia 25 éves jubileumi ünnepségének szervezése áll a középpontban. Szeretnék ha valamennyi részt vett sportoló, minden akkreditált szakvezető, orvos, média képviselő jelen lenne a találkozón. .A névsorokat mát összeállították, s a sportszövetségek segítségét kérték a címek egyeztetésére, pontosítására.

A közgyűlés Schmitt Pál javaslatát elfogadva felhatalmazta az elnökséget az olimpiai műsorból történő törléssel fenyegetett birkózás védelmére, Felhívásukat 180 magyar olimpiai bajnok nevében küldjék meg a NOB elnökének, a Nemzetközi Birkózó Szövetség megbízott vezetőjének és a Magyar Birkózó Szövetségnek.