Remekül haladnak a 2026-os dakari ifjúsági olimpia előkészületei

Remekül haladnak a 2026-os dakari ifjúsági olimpia előkészületei

2022. 10. 14.
Megosztás

Virtuálisan, október 13-án tartotta negyedik ülését a 2026-os dakari nyári ifjúsági olimpiai játékokért felelős NOB-koordinációs bizottság. Az eseményen a négy év múlva rendezendő multisportesemény előkészületeiről, a Dakar en Jeux-fesztiválról, infrastrukturális előkészületekről, marketing- és partneri tevékenységről és kulturális programokról esett szó.

Kirsty Coventry, a dakari NOB-koordinációs bizottság elnöke úgy fogalmazott, „izgatottan várjuk, hogy láthassuk azt a temérdek munkát, amelyet a dakari szervezők fektettek az eseménybe a nyári ifjúsági olimpia COVID-járvány miatti elhalasztása óta. A rendezők kihasználták a lehetőséget, így nagy lelkesedéssel aktivizálták a helyi fiatalságot, jelentős előrelépést tettek a sport- és kulturális programok szervezésében.”

„A dakari és NOB-csapatok áldozatos munkájának köszönhetően a projekt a nemzeti, afrikai és nemzetközi ökoszisztéma erős gyökereire épít, érdeklődést és reményt keltve” – így Ibrahima Wade, a dakari szervezőbizottság főkoordinátora.

A szervezők az eredetileg 2022-ben megrendezendő esemény dátumára tervezik a Dakar en Jeux-fesztivál lebonyolítását Dakar, Diamniadio és Saly területein a sport, kultúra ünneplésére. A fesztivál kulcsszerepet játszik a soron következő YOG (Youth Olympic Games) népszerűsítésében, valamint a helyi fiatalság bevonásában. Az ifjúság által ifjúság számára szervezett nyolcnapos esemény sporttal, versenyekkel, koncertekkel és kulturális rendezvényekkel várja a résztvevőket. A szervezőbizottság a 2026-os eseményig minden évben meg kívánja rendezni a Dakar en Jeux-t.

Az afrikai kontinensre első ízben szervezendő ötkarikás esemény rendezői további kezdeményezésekkel igyekeznek a szenegáli sport- és kulturális szektort fellendíteni, így új oktatási program keretében kívánják 11 000 iskola 900 000 tanulójához eljuttatni az olimpiai értékeket 2026-ra. A 9 és 15 év közötti szenegáli gyermekek kurzusokon vehetnek részt, valamint a YOG-on is önkénteskedhetnek majd.

A Dakar en Jeux-fesztivál keretében a 6 és 18 év közötti szenegáli gyermekek különböző sportokat próbálhatnak majd ki a Kids Olympic Skills-kezdeményezés keretében.

Az Impact 52 Fitness-program pedig a sport szeretetét, valamint az egészség és jólét fontosságát igyekszik népszerűsíteni országszerte.

A dakari NOB-bizottságot a létesítmények renovációjával és építésével kapcsolatban is tájékoztatták: Diamniadióban, a három rendező város egyikében például már teljes egészében felújították az ifjúsági olimpiai faluként használandó egyetemi kampuszt.

A 2026-os dakari nyári ifjúsági olimpiai játékokon 14 versenynap során 35 sportágban mérhetik össze erejüket a világ fiatal élsportolói.

(NOB, fotó: NOB)