Rendkívül szigorú szabályozást vezetne be a NOB

Rendkívül szigorú szabályozást vezetne be a NOB

2016. 11. 24.
Megosztás


Az úgynevezett Oszaka Szabályt léptetné életbe ismét a doppingellenes küzdelemben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), és szeretné, ha része lenne a Nemzetközi Doppingellenes Kódexnek – írja az insidethegames.biz.

A NOB Sportolói Bizottságának – amelybe a riói olimpián Gyurta Dánielt is beválasztották – alelnöke, Tony Estanguet határozottabb lépéseket sürget a dopping visszaszorítása érdekében: javaslata szerint az Oszaka Szabály újbóli bevezetése jelenthetné a megoldást a problémára. Az Olimpiai Chartában korábban 45-ös szabályként szereplő rendelkezés kimondta: azokat a sportolókat, akik az adott olimpiai ciklusban hat hónapra vagy annál hosszabb időre elmarasztalták doppingeset miatt, a NOB kezdeményezheti kizárásukat az ötkarikás játékokról.

A szabályt 2007-ben vezette be a NOB, majd 2011-ben sikeresen ment vele szembe az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága (USOC) LaShawn Merritt olimpiai bajnok sprinter ügyében. Egy évvel később, 2012-ben kikerült a Nemzetközi Doppingellenes Kódexből.

Az újbóli bevezetésről szóló javaslatot a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) igazgatósági tanácsának ülésén terjesztették elő.

(MOB)