Rio de Janeiro „jobb hely lett” az olimpia után

Rio de Janeiro „jobb hely lett” az olimpia után

2017. 03. 18.
Megosztás


A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) közzétett egy többoldalas dokumentumot, amely azt hivatott bizonyítani: Rio de Janeiro rengeteget profitált a tavaly augusztusi XXXI. Nyári Olimpiai Játékok megrendezéséből. A város előnyöket realizál többek között az infrastruktúrában, a szállításban és a létesítmények terén is.

„Az olimpiához köthető örökségeknél láthatjuk, hogyan válik a tervezés valósággá – olvasható a dokumentumban. – A városfejlesztéstől a gazdasági, ifjúsági, környezetvédelmi örökségeken át egészen a sportlétesítményekig Rio polgárai élvezhetik a 2016-os ötkarikás játékok előnyeit.”

A legjelentősebb előnyök között kiemelik a Transformát, a riói olimpia oktatási programját, amely a legutóbbi ötkarikás ciklusban nyolc millió fiatal körében hirdette az olimpiai eszméket, több mint 3000 város 16 ezer iskolájában. A riói közlekedésnek is jót tett az olimpia: 2009-hez képest közel 50 százalékkal emelkedett a „magas minőségű” tömegközlekedéssel lefedett területek aránya. A gyors buszútvonalak 150 kilométerrel hosszabbak lettek, új metróvonal épült, valamint a vasúti közlekedés is jelentősen fejlődött.

Továbbá 70 új szálloda épült Rióban, a játékokhoz köthetően 16 ezer új munkahelyet teremtettek, rekordmagasságba ért Brazília turizmusa, jobb lett az ivóvíz minősége, valamint 1100 tonna hulladékot hasznosítottak újra csak a játékok ideje alatt.

A teljes, angol nyelvű tanulmányt ide kattintva tekinthetik meg.

(MOB)