Risztov10 mobkovacsaniko

Risztov Éva, Hosszú Katinka nyomában

2022. 07. 24.
Megosztás

Az olimpia szellemiségével, körülményeivel egy sportoló először - általában - az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon találkozhat. A multisportesemény hangulatát illetően így volt ezzel az azóta olimpiai bajnokká avanzsált két úszó: Risztov Éva és Hosszú Katinka is.

Az "általában" azért íródott, mert fiatal koruk ellenére lehetnek kivételek: a snowboardos Kozuback Kamilla például előbb mérkőzött meg a felnőttekkel Pekingben, 2022 februárjában, mint korosztályában néhány hónappal később, a vuokatti EYOF márciusi versenyében - utóbbin egy arany- és egy ezüstérmet is bezsebelt.

Na de visszatérve az alapfelálláshoz: az EYOF jellemzően a 14-18 évesek versenye. A fiatalok a versenyzés mellett ekkor személyesen is megtapasztalják a más sportágak képviselőivel közös utazásokat, étkezéseket, szállásokat, szurkolásokat; bekerülnek az olimpiai családba. Találkoznak az olimpiai eszmével, jelképekkel, az Olimpiai Charta értékrendszerével.

A később felnőtt – merthogy van ifjúsági is – olimpián is jelentős eredményeket, pontszerző, vagy dobogós helyeket elért sportolók közül többen is így léptek be az olimpiai család ajtaján, és már akkor is " tudtak valamit", hiszen dobogós helyezéssel adtak névjegyet.

Érdekességként nézzünk néhány példát...

Az 1991-es EYOF-kezdetektől számolva az első "nagyobb" név az atléta Zsivoczky Attila, aki 1993-ban, Valkenswaardban magasugrásban lett első, majd háromszoros olimpikon tízpróbázóként Athénban a 6. helyig menetelt. Nem sokkal később, 1999-ben, az esbjergi medencében csapott be olyan eredményekkel Risztov Éva, hogy hatszor is dobogóra szólították, az úszó köztük öt bajnoki címet nyert. Jöttek még a "nagy" nevek, de talán mind közül a legismertebb Hosszú Katinka, aki 2003-ban, Párizsban a 4-szer százas gyorsváltó tagjaként volt a győztes négyes tagja, míg Rióban háromszor nyert a felnőttek közt. Akkor már felbukkantak a még ma is népszerű olimpikonok: többek közt Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn és Dávid. 2005-ben, Lignanóban mutatkozott be bronzéremmel egy fiatal judoka, Karakas Hedvig, aki Londonban 5. lett, és még Tokióban is szurkolhatunk neki. 2007-ben, Belgrádban az akkor diszkoszvető Márton Anita csakúgy harmadik lett, mint Rióban, súlylökésben. A szerb városban egy másik népszerű úszónk is beírta magát a sporttörténelembe, hiszen ott ezüstérmes lett, majd Rióban a dobogó harmadik fokán köszönthettük, több pontszerző helyezése mellett. Tbilisziben az úszó Késely Ajna négy arany- és egy bronzérmet is bezsebelt, majd Rióban pontszerző, 6. lett. És, ha már a grúz fővárosnál tartunk, 2015-ben negyedik hellyel mutatkozott be napjaink egyik legsikeresebb úszója, Milák Kristóf, aki azóta Tokió bajnoka lett, olimpiai ezüstérmes, 5. helyezett és világbajnoki címet is gyűjtött.

Az eddigi nyári EYOF-okon összesen 243 magyar érem született, köztük 75 bajnoki cím. A magyar fiatalok – 9 sportágban közel százan – most Besztercebányán kopogtatnak az olimpiai család ajtaján, s minden lehetőség megvan arra, hogy túlszárnyalják a 250 érmet is.

Az eddigi érmeseket ide kattintva böngészhetitek.

Hajrá Magyarok!

(Fotó: MOB/Kovács Anikó)