Olasz Anna 5., Risztov Éva 9. lett 10 km-en

Risztov Éva olimpiai kvótát szerzett Kazanyban

2015. 07. 28.
Megosztás

A nők mezőnyében 57 versenyző szállt harcba a nyíltvízi úszók 10 km-es olimpiai távján a kazanyi vizes világbajnokság keddi versenynapján. Hazánkat a távon Londonban aranyérmet szerző Risztov Éva és Olasz Anna képviselte: a magyar úszók nem csak az érmekért, de a jövő évi, riói olimpiára szóló kvótákért is küzdöttek, hiszen a kazanyi vb első tíz helyezettje kvalifikálja magát a 2016-os játékokra.

Hatalmas harc folyt a mintegy kétórás futamban, Risztov Éva a táv feléig a második helyen állt, majd rövid ideig a vezetést is átvette. Az olimpiai bajnok hatalmas hajrában, végül a 10. helyen végzett, s ezzel kvótát szerzett a 2016-os, riói játékokra. A magyar csapat egyik szeme sírt, másik nevetett, hiszen Olasz Annának pár másodpercen múlt az olimpiai kvalifikáció: Risztov (1:58:36.4) után, a 11. helyen zárt (1:58:40.0). A világbajnoki címet a francia Aurelie Muller nyerte 1:58:04.3-as idővel.

„Nagyon jó verseny volt, van egy riói repülőjegyem!" - mondta Risztov Éva örömkönnyek között a verseny után. „Véleményem szerint az olimpiákat megelőző világbajnokságok mindig a legerősebbek, zseniális, hogy sikerült megszereznem a kvótát, hogy jól alakult minden. Harminc éves leszek, lassan nyugdíjas… A vb után most a pihenésé lesz a főszerep, van egy évem, hogy szépen, tudatosam felépítsem a felkészülést. Ez a helyzet, sokkal könnyebb, mint London előtt volt, hiszen már most tudom, hogy mire készülhetek. Nagyon boldog vagyok!”

Rióban 25 férfi és 25 női versenyző küzdhet a 10 km-es távon, egy országból csak abban az esetben kvalifikálhatja magát két úszó, ha a kazanyi világbajnokságon az első tízben végez mindkettő, így a 11. helyen végző Olasz Anna éppen lemaradt az ötkarikás játékokról, s a szabályok értelmében már nincs is lehetősége kvalifikálnia magát az esemény nyíltvízi küzdelmeire.

(MOB/Vastagh Enikő, fotó: MOB/Kovács Anikó)