Rögbi ENK: visszavágtunk Szlovéniának

Rögbi ENK: visszavágtunk Szlovéniának

2013. 10. 28.
Megosztás

A magyar rögbiválogatott az Európai Nemzetek Kupájában 32 pontos győzelmet aratott Szlovénia ellen.

Az esztergomi találkozón durván visszavágtunk szomszédainknak a Ljubljanában elszenvedett peches, egy évvel ezelőtti egypontos vereségért. Legjobbjaink hat meccs után 20 ponttal állnak, ezzel átvették a vezetést a csoportban a mieinknél két meccsel kevesebb játszó, favorit Ciprustól – hiszen célbónuszos lett a szombati sikerünk –, de nagy valószínűség szerint végleg leszakították magukról a mieink továbbjutására talán legveszélyesebb szlovénokat. Folytatás a tavasszal, Ciprus ellen idegenben, majd Ausztria ellen idehaza zárjuk a sorozatot április közepén.
Nehezen találta meg saját játékát a magyar válogatott, de aztán beindult (Fotók: Krasz Márton)

Amíg egy éve télies időben – szakadó hideg eső és közel fagypont – csapott össze a két együttes, addig ezúttal korrekt nyári idő, 25 Celsius fok körüli hőmérséklet és zavartalan napfény várta a feleket, nemcsak a játékosok, hanem a nézők is pólóban lehettek. A mérkőzés előtt már a MOB felkérésére átkomponált, ritmusos Himnusz szólt a házigazdáknak, akik ennek megfelelő tempóban kezdték a mérkőzést.

Collet Gergő büntetőjével az első támadásunkat ponttal zártuk a 2. percben, ám azt követően meddő szlovén támadójátéknak lehettek szemtanúi a nézők. Labdaszerzés után aztán az első komolyabb akciónkat rögtön céllal is zártuk: a bal oldalon a sokadik hullámban érkezve Valoo Nicolas jutott a célterület mögé a 8. percben. No, ezzel eddig rendben is lettünk volna, ám a folytatás ötlettelen, szárnyaszegett magyar játékot hozott. Sok volt a technikai, taktikai hiba – rossz helyezkedés bedobásnál, figyelmetlenség és labdaeladás zárt tolongásnál, szabálytalan védekezések sora –, így a félidő derekán kihagyott szlovén büntető élesztette és ébresztette a hazaiakat.
A végén csak nem úszták meg négy cél alatt a szlovén vendégek

Két célveszélyes akciót is vezettünk, de pontot csak Collet újabb büntetőjével szereztünk. A félidő utolsó momentumaként ugyanő büntetőt vétett, de az előnyünk így is megnyugtató lehetett, hiszen hiába védekeztek jól a vendégek, támadójátékuk éppen olyan esetleges volt, mint a miénk.

Felpaprikázott magyar csapat vonult ki a második félidőre, de a hibák számát nem tudtuk lecsökkenteni, így nem volt igazi célveszély a játékunkban, ráadásul a sokadik figyelmeztetés után leghatározottabban fogó védekező emberünk, Ducrocq Thomas sárga lapot kapott. Tízperces emberhátrányunk során érződött, ez a szlovén együttes olyan nagy meglepetésre már nem lesz képes, fordítani aligha tud: egyenlő volt a mezőnymunka, nem jött ránk az ellen. Nem úgy mi Szlovéniára! Érkeztek a kispadról a friss erők, akik képesek voltak hasonló szintre, mint a kezdők, de nekik már egy fáradtabb, gyengébb minőség szlovén falon kellett áthatolniuk.

A kiállítása után visszatért Ducrocq tört át a szlovén védősoron a 64. percben, és vitt célt, majd a hajrában még vittünk újabb kettőt két csereember révén. Előbb tízesünk, Katona Jonathán tört be bátran, majd miután őt leütközték, ziccer értékű passzal kedveskedett Máthé Zoltánnak, az utolsó percben pedig Prakter Attila célja előtt sok látványos passzal konkrétan lebontottuk a komplett vendégvédelmet, meggyőzővé téve így a győzelmet, és begyűjtve a célbónuszt.
A második félidő közepétől már csak a házigazda volt a pályán

EURÓPAI NEMZETEK KUPÁJA

DIVÍZIÓ 2C-CSOPORT
MAGYARORSZÁG–SZLOVÉNIA 35–3 (13–0)
Cél: Valoo (13.), Ducrocq (64.), Máthé Z. (75.), Prakter (80.)
Célbónusz: Collet (4/3)
Büntetők: Collet (4/3; 2., 27, 52.), Katona (2/0)
Az állás: 1. Magyarország 20 pont (6 meccs), 2. Ciprus 19 (4), 3. Szlovénia 10 (5), 4. Bulgária 9 (6), 5. Ausztria 8 (5)

MAGYARORSZÁG
1. Heckel Zoltán (Máthé Zoltán, 71.), 2. Gecse Dániel (Tóth Dániel, 62.), 3. Pocskai Szabolcs, 4. Jámbor Attila, 5. Brand André (Koller Zoltán, 59.), 6. Tóth Dániel (Gyurcsik Mózes, 77.), 7. Valoo Nicolas (Taleb Mohamed, 55.), 8. Ducrocq Thomas, 9. Czakó Attila, 10. Katona Jonathán, 11. Collet Gergő, 12. Zaiba Raúl, 13. Kendi Gábor, 14. Kőműves György, 15. Nagyhegyesi Szabolcs (Prakter Attila, 65.)