Rogge szerint nem száll el az olimpia költségvetése

Rogge szerint nem száll el az olimpia költségvetése

2012. 03. 15.
Megosztás

Jacques Rogge NOB-elnök azt mondta, a szervezők biztosították arról, hogy a nyári londoni játékok megrendezésének költségei már nem fognak növekedni.

A belga sportvezető ezt azután jelentette be, hogy múlt pénteken brit parlamenti képviselők közölték, a szervezőbizottság (LOCOG) hatalmas tervezési hibákat követett és túlköltekezett, az eredetileg 9,3 milliárd fontban (kb. 3223 milliárd forint) meghatározott rendezési költséget pedig már most túllépte kétmilliárd fonttal. A 2005-ös pályázati anyagban az olimpia megrendezésének összköltségét 2,4 milliárd fontosra (kb. 840 milliárd forint) becsülték.

A LOCOG szerdán küldte el aktuális jelentését a NOB végrehajtó bizottságának, s Rogge úgy fogalmazott, a szervezők "megnyugtatták" a NOB-ot, hogy a rendezési költségek nem haladják majd meg az előzetesen tervezett 9,3 milliárd fontot.

A brit parlament olimpiai költségvetést felügyelő bizottsága a múlt pénteken azt állította, a túlköltekezés hátterében a biztonsági költségek megnövekedése áll. Utóbbi immár meghaladta az egymilliárd fontot.

"Nem aggódunk" - fogalmazott Rogge. "Hiteles forrásból tudjuk, hogy a költségvetés nem lesz több, mint 9,3 milliárd font."

Korábban az Egyesült Államok mellett más országok is jelezték, hogy a nyári ötkarikás játékok nincs megfelelően biztosítva egy esetleges terrortámadás esetére. Nagy-Britannia emiatt több mint 10 ezer katonát rendel majd az olimpia idejére Londonba, ez a létszám pedig több mint az Afganisztánban szolgálóké.

(Forrás: mti)