Ej lang1 eoc

Rómában fellobbant az Európa Játékok lángja

2023. 04. 05.
Megosztás

A római Ara Pacis múzeumban újra fellobbant a „béke lángja”, miután meggyújtották a 2023-as Krakkó – Kislengyelországi, III. Európa Játékok (EJ) fáklyáját. Az eseményen jelen volt Andrzej Duda, a Lengyel Köztársaság elnöke és Spyros Capralos, az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) első embere is.

Az idén június 21. és július 2. közötti sportesemény lesz Lengyelország eddigi legnagyobb multisporteseménye.

Az már hagyomány, hogy az EOC égisze alatt rendezendő multisportesemények (EJ, EYOF) előtti „lánggyújtó” ceremóniának az EOC központja, Róma ad otthont, itt kapják meg a rendezők a legendás arany olajfát, a béke egyik szimbólumát is.

Ej lang2 eoc
EOC/eurolympic.org

Az első fáklyavivő a római startnál két lengyel olimpiai bajnok atléta: a négyszeres győztes Robert Korzeniowski gyalogló és a háromszoros első helyezett Anita Wlodarczyk kalapácsvető volt.

„Két hétig Lengyelország lesz az európai sport középpontjában. Sok verseny egy lépés lesz a 2024-es párizsi olimpiai játékok felé vezető úton, és láthatjuk majd azt, ahogy a sportolók megvalósítják életük álmát: Lengyelországban szerezhetnek kvalifikációt az olimpiára. Európa szeme Lengyelország felé fordul, és nincs kétségem afelől, hogy értékelni fogják, amit látnak, köszönhetően mindazok kemény munkájának, akik részt vesznek a játékok szervezésében, lebonyolításában” – mondta köszöntőjében Spyros Capralos.

Ej lang eoc
EOC/eurolympic.org

Az ünnepségen számos sportvezető és politikus is részt vett, köztük Hasan Arat, az EOC koordinációs bizottságának elnöke, Raffaele Pagnozzi, az EOC főtitkára, Daina Gudzineviciute, az EOC alelnöke, Andrzej Krasnicki, a Lengyel Olimpiai Bizottság elnöke, Andrea Abodi olasz sport- és ifjúsági miniszter, valamint Witold Kozlowski, a kislengyelországi (Malopolska) régió vezetője.

A III. Európai Játékokat 2023. június 21. és július 2. között Krakkóban és a környező kis-lengyelországi régióban rendezik. A szervezők 48 ország 7300 sportolóját várják a játékokra; 18 nyári és 1 téli sportág 22 szakágában, továbbá 7 nem olimpiai sportágban összesen 255 győztest avatnak.

(EOC, MOB-Média; fotó: eurolympic.org)