Eoc 156f5275 b1bb 8282 d47f 485c3908a901

Rómában meggyújtották a maribori EYOF lángját

2023. 06. 01.
Megosztás

Alig több, mint 50 nappal a megnyitó előtt, május utolsó napján a római – béke és az egység szimbólumaként épült – Ara Pacis oltáránál meggyújtották a maribori, XVII. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál „béke” lángját, mely idén július 23. és 29. között fog Szlovénia második legnagyobb városában lobogni.

Az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) – melynek központja Rómában van – elnöke, a görög Spyros Capralos adta át Franjo Bobinacnak, a Szlovén Olimpiai Bizottság elnökének és Aleksander Saša Arsenovičnak, Maribor polgármesterének az olajfát és a lángot.

A lángot Filip Flisar szlovén síkrossz-világbajnok mutatta meg a közönségnek.

Eoc a4675193 de07 2b2a 5247 3129ea0b1c57
eurolympic.org

Spyros Capralos köszönetet mondott a szervezőbizottságnak és a szlovénoknak a felkészülésért és azért, hogy Európa legjobb fiatal sportolói egy magas szintű nemzetközi multisporteseményen versenyezhetnek. „Szlovénia egyike lesz annak az öt országnak, amely téli és nyári EYOF-nak is otthont adott. Köszönetet kell mondanom a Szlovén Olimpiai Bizottságnak, a maribori helyi hatóságoknak és a szlovén kormánynak a felbecsülhetetlen támogatásukért. Az esemény iránti elkötelezettségük azt fogja elérni, hogy a fiatal sportolók megvalósítják álmaikat, életre szóló emlékeket szereznek, és ami a legfontosabb, tapasztalataiknak köszönhetően emberként fejlődnek. Ez a célja ezeknek az eseményeknek. A versenyzés mellett a résztvevő fiataloknak lehetőségük van megismerni az olimpiai értékeket és a különböző kultúrákat. És ahogy az év elején Olaszországban is, úgy az európai fiatal olimpiai nagyköveteink is fontos szerepet fognak játszani abban, hogy ez Mariborban is megtörténjen."

Franjo Bobinac, a Szlovén Olimpiai Bizottság elnöke beszédében kiemelte: „Szlovénia rendkívül büszke, és megtiszteltetés számára, hogy otthont adhat az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál nyári eseményének. Egy nagyszerű nemzetközi sportfesztivál házigazdája leszünk, egyben hazánk valaha megrendezett legnagyobb multisporteseményét rendezzük meg”.

Eoc 465dcb00 747d e24f 5545 b599c61e411d
eurolympic.org

Maribor polgármestere, Aleksander Saša Arsenovič elmondta: „az EYOF nemcsak a sportról szól, hanem az önkéntességről is, amely összehozza a különböző országokból érkező fiatalokat, és hálózatokat épít a sport, a béke, a barátság és a megértés előmozdítása érdekében. Biztos vagyok benne, hogy ezek közül a fiatal szurkolók, sportolók és önkéntesek közül néhányan felfedezik gyönyörű városunkat, mint új otthonukat. Maribor zöld, fenntartható, modern és biztonságos város. A sport, a kultúra és a fesztiválok városa, egyetemi város, az innováció és a kreativitás központja!"

A 17. nyári EYOF július 23. és 29. között kerül megrendezésre Mariborban, ahol több mint 3.600 sportoló versenyez 11 sportágban. Az eseményen Magyarországot várhatóan 104 fiatal képviseli.

(eurolympic.org, MOB-Média)