Schmitt Pál koordinálhatja a sporthagyományőrző szervezetek munkáját

2021. 06. 09.
Megosztás


Magasabb szintre léphet a sporthagyományőrzés Magyarországon, miután több, ezzel foglalkozó szervezet Schmitt Pált, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagját kérte fel a tevékenység hazai koordinálására. A volt köztársasági elnök jelezte, szívesen vállalja a feladatot. A Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke a Magyar Olimpiai Akadémiára is számít.

Schmitt Pál az MTI-nek elmondta, többek között id. Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke részéről érkezett felé egy megkeresés arra vonatkozólag, hogy a sport területén fogja össze a hagyományőrzést.

„Egy önkéntesekből álló testület létrehozásában gondolkodunk, és a célunk az lenne, hogy a jövőben senkiről se feledkezzünk meg, aki a magyar sportnak valaha dicsőséget szerzett, és a születésének, a halálának, vagy a győzelmének veretes évfordulója van" – hangsúlyozta Schmitt Pál, aki elmondása szerint nem szeretne egy újabb elnöki pozíciót betölteni, inkább összefogná, koordinálná a szervezetek munkáját.

A Magyar Olimpiai Bizottságot 21 éven át vezető sportdiplomata rendkívül fontosnak tartja, hogy a fiatalok jobban megismerjék azokat a magyar sportolókat, akik egykor eredményeikkel nemzetközi szinten is felhívták a figyelmet magukra és az országra. Schmitt Pál a munka során többek között az újságírókra, a Magyar Olimpiai Akadémiára, a Halhatatlan Sportolók Egyesületére, az Olimpiai és Sportmúzeumra, az Aranycsapat, valamint a Nagy Béla Hagyományőrző Testületre és a Nemzet Sportolóira támaszkodna. Úgy tervezi, hogy évente néhányszor ülnének össze, és közösen ütemtervet készítenének az elkövetkezendő időszak eseményeiről, megemlékezéseiről.

A Nemzet Sportolója hangsúlyozta, hogy a megalakítandó ernyőszervezet munkájában csak a valóban elismert és feddhetetlen szervezetek vennének részt.

(MTI-MOB; fotó: MOB/Szalmás Péter)