Bringasport vanikzoltan

Schneller Domonkos a Magyar Kerékpáros Szövetség új elnöke

2024. 05. 31.
Megosztás

Schneller Domonkost választotta elnöknek csütörtöki közgyűlésén a Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) – tájékoztatott a szervezet honlapja.

A 46 éves, jogász végzettségű Schneller a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója, a BalatonFondo elnevezésű kerékpárverseny ötletgazdája és fővédnöke, a két évvel ezelőtti Giro d’Italia szervezőbizottságának elnökségi tagja volt.

A szervezetet 2017 óta Princzinger Péter irányította, aki az április utolsó napján közzétett meghívóban jelezte a résztvevők felé: lemond posztjáról. Az új elnök és elnökség megválasztását tette szükségessé az olimpiai ciklusból hátralévő időszakra.

Pénzügyi beszámolójában Princzinger rámutatott: annak köszönhetően, hogy a kormány és a sportállamtitkárság a négy finanszírozási csoportból a másodikba sorolta be a kerékpársportot, a korábbiaknál több, nagyjából 500 millió forintból gazdálkodott az MKSZ 2023-ban. “Pénzügyileg stabilan működik a szövetség, gazdálkodása átlátható” – szögezte le.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter nevében kabinetfőnöke, Berkó Lajos miniszteri elismerő oklevelet adott át a leköszönő elnöknek, hangsúlyozva: 2017 óta hatalmasat lépett előre a sportág Magyarországon.

Szakmai alelnöknek öt jelölt közül Kovács Bélát, Tóth Árpádot, Város Viktóriát és Zsiga Erikát választotta a közgyűlés. Az elnökségi tagok – ugyancsak öt jelölt közül – Bebtó Zoltán, Gyorgyevics Benedek, Princzinger Péter és Törzsök Zsolt lettek a jelenlegi olimpiai ciklus végéig.

A sportágban egyelőre egy-egy női és férfi nemzeti kvótánk van az országúti mezőnyversenyre.

(Fotó: Bringasport/Vanik Zoltán)