Somodi maja

Short track-ezüsttel kezdtük a finnországi EYOF-ot

2022. 03. 21.
Megosztás

A rövidpályás gyorskorcsolyázó Somodi Maja ezüstérmes lett 1500 méteres a finnországi Vuokattiban zajló XV. Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) első versenynapján. Hétfőn a leány jégkorongozók is jégre léptek.

Somodi Maja a negyed-, majd az elődöntőből is futamgyőztesként lépett tovább - akárcsak honfitársa, Schőnborn Melinda -, majd a hétfős fináléban csak a holland Zoe Deltrap volt gyorsabb nála. Schőnborn negyedik lett. A fiúknál ugyanezen a távon Granasztói Ádám ötödikként zárt, a B döntőben Czank-Varga Benjámin 3. (összességében 10.) lett. A vegyes váltónk (Somodi Maja, Schőnborn Melinda, Czank-Varga Benjámin és Granasztói Ádám) elődöntős.

20220321 029 VOUKATTI 2022 02 gyorskorcsolya

Ezzel az ezüsttel 22-re nőtt a magyar EYOF-érmek száma: 10 aranyat, 5 ezüstöt és 7 bronzot számlálunk a fesztivál kezdete óta. Az elsőt szintén short track-ben nyertük, 1993-ban, Aostában Vincze Petra 500 méteren lett első. Vuokatti 2001-ben is rendezett téli EYOF-ot, onnan azonban érem nélkül tért haza a magyar különítmény.

Az esti díjátadó ceremónián Spyros Capralos, az Európai Olimpiai Bizottság elnöke (a Görög Olimpiai Bizottság első embere) adta át a magyar lánynak az érmet.

A hétfői programban délután a leány jégkorongozók a svájciak ellen játszottak. A csapat tagjai az alpesi sízőkkel kivették részüket a délelőtti szurkolásból. A lelátón a csapatiroda tagjai - köztük Dósa Viktória csapatvezető - mellett Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is helyet foglalt.

Hokis lanyok

A svájci-magyar mérkőzés sporttörténeti szempontból jelentős volt, hiszen magyar női olimpiai csapat még nem játszott korábban olimpiai eseményen. Legutóbb a férfiak Innsbruckban léptek jégre 1964-ben. Ifi olimpián ugyan indultak egyéni ügyességi számban és 3x3-as csapatban is magyar lányok, de klasszikus 5+1-es felállással ez volt a női debütálás.

Hoki hun eyof1

Hősiesen küzdött a Bedő Botond irányította magyar együttes, a mérkőzést végül a svájciak nyerték 5-0-ra.

A magyar jégkorong-válogatott tagjai: Bogáti Bianka, Révész Zsuzsa (kapusok), Chlepkó Zsófia, Gábor Imelda, Gál Emma, Tolnai Hanna Liliána, Tóth Flóra, Véghelyi Dóra, Balog Gréta, Cserjési Dorka, Horváth Maja, Imets Mercédesz, Kárpáti Karina, Kolozsvári Angelika, Kovács Mercédesz, Metzler Regina, Milibák Gréta, Simon Viktória, Szűcs Daniella és Torontáli Anna.

A 14-18 év közötti fiatalok péntekig zajló multisporteseményén rekordlétszámú, 30 fős magyar csapat vesz részt, 5 szakágban mérkőznek meg. A 2022-es vuokatti EYOF számokban: több, mint 1000 sportoló, 800 önkéntes, 44 ország, 9 sportág.

A letölthető csapatkönyv ide kattintva érhető el.

A versenyeket élőben közvetíti az EOC Channel.

(Fotó: MOB/Szalmás Péter, VF)