Sífutás: Johaug megtréfálta Björgent a vk-döntőn

Sífutás: Johaug megtréfálta Björgent a vk-döntőn

2014. 03. 16.
Megosztás

A svédországi Falunban férfi és női síatlonversennyel folytatódott a sífutók világkupadöntője, amelyen a győzelmet előbbieknél a kanadai Alex Harvey, utóbbiaknál pedig a norvég Therese Johaug (a képen) szerezte meg. Északi összetettben a japán Vatabe Akito diadalmaskodott.

A hölgyeknél a pénteki sprintverseny megnyerése után három pontra csökkent a norvég Marit Björgen hátránya az összetett világkupában, s a szakemberek azt várták, hogy ma fordítani is tud Johauggal szemben, ám utóbbi másképp gondolta. A 15 km-es táv elején ők ketten együtt haladtak az élen, már ekkor leszakítva a többieket, Johaug azonban a táv harmadánál Björgent is faképnél hagyta, s végül több mint félperces előnnyel ért elsőként a célba, így növelte is előnyét a vk-ban és a vasárnapi hendikepes indítású záró szakaszon is ő rajtolhat elsőként 15 másodperces előnnyel.

A férfiak hasonló stílusú, de dupla távú versenyének elején négyen szakadtak el már a klasszikus stílusú résznél: a svéd Daniel Rickardsson, a kanadai Alex Harvey, az összetett világkupát már megnyerő norvég Martin Johnsrud Sundby és az ott második helyen álló orosz Alekszandr Legkov. A szabad stílusú szakaszon a svéd nem bírta a tempót, így hárman maradtak az élen a hajrára, amelyen az orosznak eltört a botja, a maradék kettő hajrájából pedig a kanadai jött ki jobban. A vk-döntőn is ő vezet, s 26 másodperc lesz az előnye a holnapi záró futamon a norvég és az orosz előtt.

Sífutó-vk-döntő, Falun (Svédország)

FÉRFI 15+15 KM: 1. Alex Harvey (kanadai) 1:18:07.6, 2. Martin Johnsrud Sundby (norvég) +0.4, 3. Alekszandr Legkov (orosz) +5.9

AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Martin Johnsrud Sundby (norvég) 1334 pont, 2. Alekszandr Legkov (orosz) 860, 3. Chris Andre Jespersen (norvég) 739

NŐI 7.5+7.5 KM: 1. Therese Johaug (norvég) 41:08.9, 2. Marit Björgen (norvég) +33.6, 3. Kerttu Niskanen (finn) +56.6

AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Therese Johaug (norvég) 1345, 2. Marit Björgen (norvég) 1338, 3. Astrid Jacobsen (norvég) 974

Falunban az északiösszetett-versenyzőknek is rendeztek szombaton futamot. Az eredeti tervek szerint csapatversenyre került volna sor, ám a nagy szél miatt nem lehetett az ugrást lebonyolítani, így jobb híján, a pénteki selejtező ugrásának eredményit alapul véve egyéni viadalra került sor.

A 10 km-es sífutásnak az összetett világkupát már megnyerő német Eric Frenzel vághatott neki elsőként, de mindössze két másodperc volt az előnye az utána induló japán Vatabe Akito előtt. Fél távig együtt is haladt a két versenyző, ám a japán ezt követően erősebb tempót diktált, amit a német nem bírt, sőt, őt a végén a norvég Jörgen Graabak és az olasz Alessandro Pittin is utolérte, majd le is hagyta. Akitot azonban már nem tudták befogni, s kettejük párharcából végül a norvég olimpiai bajnok került ki győztesen.

A csapatversenyt elvileg holnap rendezik majd, ám ha a szélviszonyok ekkor sem lesznek kedvezőek, akkor megint egyéni versenyre kerülhet sor, s ez esetben még nincs végeredmény az összetettben.

Északiösszetett-vk
GUNDERSEN-VERSENY: 1. Vatabe Akito (japán) 22:07.5 perc, 2. Jörgen Graabak (norvég) +4.9 mp. 3. Alessandro Pittin (olasz) +6.6

AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Eric Frenzel (német) 1031 pont, 2. Johannes Rydzek (német) 779, 3. Vatabe Akito (japán) 730

(Forrás: NSO)