Sikeres év volt 2021 – interjú Kulcsár Krisztiánnal

Sikeres év volt 2021 – interjú Kulcsár Krisztiánnal

2021. 12. 20.
Megosztás

Évértékelő interjú Kulcsár Krisztiánnal, a MOB elnökével.

Mi az, ami elsőre eszébe jut a mögöttünk álló évről?

Leginkább az, hogy több fronton is komoly kihívásokkal kellett megküzdenünk és olyan feladataink voltak, amelyek meghatározóak az elkövetkezendő évekre vonatkozóan is. Jó érzésekkel tölt el, hogy egy ilyen évet sikeresnek mondhatunk.

Nyilván a járvány nem tette könnyebbé.

Igen, ez volt az egyik olyan kihívás, ami nagyon megnehezítette az életünket, hiszen nem lehetett előre látni, hogy pontosan mivel kell szembenéznünk. Úgy készülni a tokiói olimpiára, hogy menet közben változnak a szabályok, a lehetőségek és menet közben kell újra és újra alkalmazkodni, nyilván csak úgy lehet, ha folyamatosan és egyidejűleg többféle lehetőségre is fel vagyunk készülve. Összességében a nemzetközi és a magyar olimpiai család minden tagja számára nagy siker, hogy a nézők hiánya volt az egyetlen olyan körülmény, ami komolyan rányomta a bélyegét a játékokra. Hogy hogyan lehetett utazni, hányszor kellett tesztelni, nem lehetett kimenni a városba – ma már nem érdekes.

Ráadásul ez egy eredményes olimpia volt.

Természetesen nagy siker, hogy a vártnál több érmet szereztek a magyar sportolók. Mindig óvatosak vagyunk amikor prognózist készítünk, de a várt tizenhárom érem helyett megszerzett húsz medália komoly siker. És ez biztos, hogy megalapozott, mert huszonkét 4-6. helyet is szereztünk, azaz nem azért lett húsz érmünk, mert a kapufáról mindig befelé pattant a labda. Ha figyelembe vesszük, hogy az előző két olimpiához képest több sportág és több sportoló kvalifikálta magát a játékokra, akkor látszik, hogy a hátország is fejlődést mutat. Nyilvánvalóan óriási elismerés illeti a sportolókat, a sportszakembereket, az egyesületeket és a szövetségeket. Természetesen mindig kell és lehet is fejlődni. Az olimpia ezeket az irányokat is megmutatja azoknak is, akiknek a szereplése elmaradt a várttól, vagy ki sem jutottak az olimpiára. Párizs közel van, és azt látom, hogy mindenki megújult erővel veti magát a munkába. Remélhetőleg akkor majd újra sok magyar szurkoló lehet ott a lelátókon!

Apropó szurkolók. A MAGYAROCK márka most vált igazán ismertté. Mit vártak tőle?

A MOB csak egy szervezet. A szurkolók a sportolóknak szurkolnak. Nem azt kiabálják, hogy Hajrá MOB!, hanem azt, hogy Hajrá magyarok! A MAGYAROCK a magyar sportolók és a magyar szurkolók közössége. Fontos, hogy ezt megjelenítsük formai és kommunikációs eszközökkel is. Azért készültek a MAGYAROCK márkás sportfelszerelések, hogy ez fizikailag is látható legyen és egységessé váljék ez a közösség. A megváltozott kommunikációs stratégiánk pedig segít abban, hogy a sport, az olimpizmus és a sportolók által képviselt értékeket meg tudjuk mutatni, hogy legyen hangja a közösségnek, legyen hol kifejezni az összetartozásunkat.

Ami az összetartozást illeti, magában a MOB-ban is komoly szervezeti átalakulás van folyamatban.

Igen, ez egy sok gondolkodással, sok beszélgetéssel övezett folyamat, de feltétlen szükséges, ha cél a MOB megkopott fényéből valamit helyreállítani. A megörökölt, 200 fős közgyűlés létszámát még a 2018-as első lépcsőben csökkentettük 128-ra, majd idén májusban, másfél éves előkészítő munkát követően szavazta meg a tagság egyhangúan az új alapszabályt. Az új tagság maximum 115 főt fog számlálni, vagyis a számszerinti eltérés nem jelentős a korábbi változáshoz képest, ugyanakkor reményeink szerint ezzel megszűnik az a 2017 óta fennálló probléma, hogy minden közgyűlésen közelharcot vívunk a határozatképesség eléréséért, mivel a „lefokozott” MOB a tagság egy részének egyszerűen nem tudott elég vonzó maradni. Vannak, akik értik ezt, vannak, akik nehezen fogadják el. Ugyanakkor még messze van ez a munka a lezárástól, hiszen a szövetségek közül sem delegált mindenki és egyéni jelöltek sem kerültek még be, vagyis nagyjából félház van jelenleg a MOB közgyűlésében. Szeretnénk, ha minden olyan sportszakember tagja lenne a testületnek, aki komolyan és valósan segíteni tudja a MOB-ot. Az újdonság az, hogy a sportági szakszövetségeken kívül (akiknek többségét kötelező biztosítani) nem delegálás útján, vagyis automatikus módon keletkezik a tagság, hanem a közgyűlés az elnökség javaslatára maga dönt arról, hogy kiket szeretne padsoraiban tudni. Az új alapszabály a NOB alapszabályát veszi mintául. Kevesen tudják, hogy jogilag a MOB nem Magyarországot képviseli a NOB-ban, hiszen annak nem országok, hanem egyének a tagjai, hanem a NOB küldetését igyekszik teljesíteni Magyarországon. Annak idején nem sok-sok nemzeti olimpiai bizottság hozott létre egy nemzetközi szervezetet, hanem először volt a NOB, a mi Kemény Ferencünkkel az alapítók közt, és csak azután jöttek létre erre a mintára a nemzeti bizottságok. Azzal, hogy a megoldásainkban a NOB-ot vesszük mintául, a működésünket jobban összhangba hozzuk a társszervezetekkel és a NOB-bal. Ezen az úton érdemes végig menni, még akkor is, ha ez helyenként egyéni érdekeket sérthet. Szilárdan hiszek abban, hogy közgyűlésről közgyűlésre úgy tudunk majd felállni az asztaltól, hogy büszkék leszünk erre az új korszakra a MOB életében. Mindeközben nagyon komoly feladat hárul az elnökségre és a tagságra is. Csak együtt, összefogva, az egyéni érdekeket félretéve, demokratikus úton tudjuk ezt a célt megvalósítani.

Nagyon úgy néz ki, hogy a következő év sem lesz sokkal könnyebb.

Biztosan nem. A fenti, jövőt meghatározó feladat mellett máris itt van a pekingi téli olimpia. Márciusban téli EYOF, júliusban nyári EYOF vár ránk. Maga a MOB is fejlődik, egyre erősebb a MAGYAROCK brand, ezt tovább kell építeni, egyre nagyobb erőkkel koncentrálunk a saját kommunikációs feladatainkra, készül a versenysport-stratégia, ami óriási feladatot ró a sportigazgatóságra. És mivel a legutóbbi közgyűlésen dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár kifejtette, hogy a Magyar Kormány 11 éve stratégiai ágazatként kezeli a sportot, és folytatni kívánja a sport támogatását a jövőben is, nekünk is készen kell állnunk arra, hogy a lehető legjobban, legmagasabb szinten lássuk el a feladatainkat. Épp ezért nem lehet megállni és túl sokáig ünnepelni 2021 kétségtelen sikereit, hanem máris előre kell nézni. A világ változik, fejlődik, új megoldásokat igényel és ebben csak akkor leszünk sikeresek, ha mindenki a közösség érdekeit nézi, és helytáll a maga területén.

(MOB; fotók: MOB/Szalmás Péter)