20240221 005 mob elnoksegi

Sikeres időszakról számolt be a MOB elnöke

2024. 02. 21.
Megosztás

Gyulay Zsolt számos világversenyen elért magyar sikerhez gratulált a Magyar Olimpiai Bizottság szerdai ülésén. A MOB elnöke beszámolt az „OQS” aktualitásairól és az Olimpiai Értékek Iskolai Program (OVEP) képzésének elindulásáról is.

20240221 009 mob elnoksegi
MOB-Média/Szalmás Péter

Az ülés elején Gyulay Zsolt az előző elnökségi ülés óta eltelt időszakról beszélt. Gratulált a dohai vizes világbajnokság magyar érmeseinek, Rasovszky Kristófnak, Németh Nándornak és a női vízilabda-válogatottnak, valamint az ott megszerzett kvótákhoz, olimpiai szintek teljesítéséhez. Elmondta, hogy jelenleg 92 kvótát számlál a Magyar Olimpiai Csapat. A sportvezető röviden beszámolt a gangwoni téli ifjúsági olimpia magyar vonatkozású sikereiről is, a sporttörténelmi jégkorong-aranyéremről, a rövidpályás gyorskorcsolyázó Major Dominik bronzérméről. „Négy helyszínen zajlottak az események, kollégáink mindenhol jelen voltak, és igyekeztek megoldani a felvetődő problémákat, gondoskodtak róla, hogy a megsérült sportolók megfelelő ellátást kapjanak.”

20240221 022 mob elnoksegi
MOB-Média/Szalmás Péter

A MOB elnöke gratulált Madaras Norbertnek, amiért újabb négy évre beválasztották a LEN elnökségébe, és sportdiplomáciai sikerként könyvelte el, hogy a birkózó Losonczi Dávidot utólag világbajnokká avatta a nemzetközi szövetség. Beszélt az olimpiai kvalifikációs sorozat (OQS) aktualitásairól; elmondta, hogy számos egyeztetés történt már Budapesten is (mint az egyik helyszínen). Hozzátette: két magyar breakes, a nőknél Szarvák Csenge, a férfiaknál Noris Menotti Lobontiu is részt vehet a selejtezősorozatban, BMX Freestyle-ban Kempf Zoltán, falmászásban Tusnády Nimród képviseli a magyar színeket, ők mind a két helyszínen bizonyíthatják tudásukat, nem csak Budapesten, hanem Sanghajban is. Az olimpiai bajnok kajakozó kitért arra is, hogy az Év Sportolója gálán Schmitt Pálnak életműdíjat adhatott át.

20240221 013 mob elnoksegi
MOB-Média/Szalmás Péter

Beszámolójában kifejtette, hogy sikeresen lezajlott az Olimpiai Értékek Iskolai Program (OVEP) képzések első hete február elején; első körben 14 alkalommal, összesen 336 pedagógus vesz részt a képzésben, aminek eredményeként országos szinten több mint 200 iskola többezer diákja csatlakozik a programhoz. „Az első visszacsatolások pozitívak, a résztvevők hasznosnak találták a képzést, mindenki elégedett volt a szakmai tartalommal, az oktatási módszerekkel, és a trénerek szakmai felkészültségével. Ez a program fontos a magyar olimpiai mozgalom szempontjából is” – jegyezte meg.

20240221 021 mob elnoksegi
MOB-Média/Szalmás Péter

A tanácskozás résztvevői tárgyaltak a MOB sportrehabilitációs központjának létrehozásáról is. Mint Fábián László főtitkár ismertette, a MOB Kettőskarrier-programjának egyik fontos „lába” a sporttudomány, a speciális eszközökkel, egészségügyi gépparkkal ellátott központ ennek megerősítését szolgálná többek közt a rehabilitáció területén. A MOB a programban résztvevő sportolók számára lehetőséget biztosít a szerződéses partnerek egészségügyi rehabilitációs szolgáltatásainak (gyógytorna, egészségügyi rehabilitációs, illetve fizikoterápiás foglalkozások és kezelések) igénybevételére – az egyeztetések folyamatban vannak. A programnak jelenleg közel 100 sportoló a kedvezményezettje.

20240221 019 mob elnoksegi
MOB-Média/Szalmás Péter

Az eredményességi támogatás – a napirendet dr. Bartha Csaba operatív igazgató ismertette – ezúttal a gdanski rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság magyar sikereire terjedt ki.

20240221 002 mob elnoksegi
MOB-Média/Szalmás Péter

Az ülésen – a MOB elnökségének tagjaként – részt vett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság két magyar tagja, dr. Fürjes Balázs és Gyurta Dániel is.