Doh siklosi dobogo

Siklósi Gergely GP-győztes Dohában

2023. 01. 30.
Megosztás

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes lett a dohai párbajtőr Grand Prix-versenyen. Tóth Krisztián, Gőz Roland, Vég Zsombor és Gercsák Szabina révén egy ezüst- és három bronzérmet szereztek a magyar judósok az esztendő első olimpiai kvalifikációs tornáján, Portugáliában. A férfi kézilabda-válogatott a nyolcadik helyen zárt a svéd-lengyel közös rendezésű világbajnokságon. Sportlövőink közül Mészáros Eszter és a Mészáros-Péni István duó is első helyen végzett a jakartai világkupa-viadalon.

Vívás. 241 férfi és 178 női párbajtőrvívó nevezett a dohai Grand Prix-versenyre. A férfi párbajtőr-válogatott három tagja, a kiemelt Koch Máté, Siklósi Gergely és Andrásfi Tibor, valamint a selejtezőből továbbjutó Nagy Dávid jutott fel a főtáblára. Hárman sikerrel vették az első két fordulót; Nagyot honfitársa, Siklósi állította meg a menetelésben. A nyolcaddöntő jelentette a végállomást Andrásfi és Koch számára. Az olimpiai ezüstérmes Siklósi viszont meg sem állt a dobogó legmagasabb fokáig, így a szezon során a vancouveri vk-sikere után második győzelmét könyvelhette el, jelenleg a világranglista 3. helyén áll.

Doh muhari dobogo
hunfencing.hu

A nőknél a kiemelt Kun Anna és a selejtezőből továbbjutó Muhari Eszter szerepelt a 64-es főtáblán. A két vívónő a nyolcaddöntőben egymás ellen vívott. A találkozót 15:11-re Muhari nyerte meg. Eszter ezután imponálóan verte a 2016-os olimpia olasz ezüstérmesét, Rossella Fiamingot, az elődöntőben a későbbi győztes brazil világbajnok, Nathalie Möllhausen állta az útját, így a harmadik helyet végzett.

Toth2023almada
IJF/(c) Kulumbegashvili Tamara

Judo. A judósok 81 országból gyűltek össze az év első világkupa-versenyére a portugáliai Almadába. A 90 kilósoknál az olimpiai bronzérmes Tóth Krisztián egymás után gyűjtötte a skalpokat: a döntőig vezető úton behódolt a dél-koreai Gvak Dong Han, a brazil Marcelo Gomes, a tadzsik Dzsahongir Madzsidov és a kazah Didar Hamza is. A másik ágon a korábbi U23-as Európa-bajnok Gőz Roland is egyre-másra aratta a győzelmeket egészen a negyeddöntőig, ahol a bolgárok háromszoros Eb-érmesétől, Ivajlo Ivanovtól szenvedett vereséget. A vigaszágon viszont egészen a bronztalálkozóig jutott, ahol egy vazarival megszerezte pályafutásának első érmét a sportág legrangosabb sorozatában. Tóth Krisztián a Gőz Rolandot egyenes ágon búcsúztató bolgár Ivanovval küzdött a végső győzelemért, ellenfele másfél percnyi küzdelem után ipponnal kerekedett felül. Krisztián a huszonhatodik IJF World Tour-érmét szerezte meg, 245 olimpiai kvalifikációs pontot kapott az ezüstérem mellé, számára ez az első igazán nagy lépés a párizsi olimpia felé.

GS J4799 1674943543 1674943543
IJF/c) Sabau Gabriela

Judosaink további két súlycsoportban szereztek bronzérmet. Gercsák Szabina (70kg) a bronzmeccsen ipponnal múlta felül a dél-koreaiak Ázsia-bajnokát, Han Hi Dzsut. Gercsák Szabina tavaly ezüstérmes volt Almadában, ezúttal a dobogó harmadik fokára állhatott, s ezzel ő is megtette az első nagy lépést a párizsi olimpiai részvétel felé. A 100 kilogrammosok között a kétszeres olimpikon Cirjenics Miklós a kétszeres olimpiai bajnok cseh Lukas Krpalek elleni találkozón egy véleményes vazarival szenvedett vereséget, majd a vigaszágon ukrán riválisa is legyőzte, így hetedik lett. Ugyanebben a súlycsoportban Vég Zsombor az elődöntőben a japán Araitól hosszabbításban szenvedett vereséget, majd a vigaszágon a bronztalálkozóig menetelt, ott a Cirjanicsot verő ukrán Szavickijon vett revansot és két és fél perc után ipponnal diadalmaskodott. Vég Zsombor a tavalyi budapesti Grand Slam-bronz után a második IJF World Tour-érmét szerezte meg. A kvalifikációs sorozat február első hétvégéjén a sportág európai fővárosában, a 2024-es olimpia otthonában, Párizsban folytatódik...

KA012399
mksz.hu/Kovács Anikó

Kézilabda. A magyar férfi kézilabda-válogatott a svéd-lengyel közös rendezésű világbajnokságon a selejtezőcsoportjában Izlandot és Dél-Koreát legyőzve a második helyen végezve jutott be a középdöntőbe. Ott a brazilokat és a Zöldfoki-szigetek gárdáját felülmúlva került be a legjobb nyolc közé. Mivel az olimpia házigazdái, a franciák is bejutottak a legjobb nyolc közé, ezzel válogatottunk már biztos résztvevője lett a 2024 márciusában megrendezendő olimpiai kvalifikációs tornának. A negyeddöntőben az utóbbi két világbajnokságának győztese, a dánok nagy falatnak bizonyultak, majd az 5-8. helyért folytatott csatában a norvégok is legyőzték válogatottunkat. A 7. helyért az olimpiai negyedik Egyiptom volt az ellenfél. Az afrikai gárda a mérkőzés nagy részében egy-két góllal mindig a magyarok előtt járt, de végül a rendes játékidő 28-28-as döntetlennel végződött. Következett a 2x5 perces hosszabbítás, ami nem hozott változást. Az újabb 10 percben Egyiptom egyetlen góllal jobbnak bizonyult, így a nyolcadik helyen végzett a magyar válogatott.

A 2024-es olimpia férfi kézilabdatornájának résztvevői: Franciaország (rendező), Dánia (világbajnok), a négy kontinens bajnokságának győztese, továbbá a 2024. március 11-17. közötti 3 olimpiai kvalifikációs torna első két helyezettje.

A kvalifikációs torna csoportjainak beosztása:

Kezi OQ

A magyar válogatott a vb 8. helyével az I. csoportba került, de a kontinenstornák győztesei befolyásolják majd, hogy végül a válogatottunkat melyik kvalifikációs csoportba sorolják be.

A négy kontinens bajnoksága:
2023. október 18-28.: Ázsia-bajnokság (Doha)
2023. október 27. - november 1.: Pánamerikai bajnokság (Santiago)
2024. január 12-28.: Európa-bajnokság (Köln)
2024. január: Afrika-bajnokság (Kairó)
2024. március 11-17.: a három kvalifikációs torna (Spanyolország, Svédország, Németország, a helyszínek az Eb eredményei alapján változhatnak)

IMG f21a6eb5d0ca2e654b6ebcb11109828e V
hunshooting.hu

Sportlövészet. A jakartai világkupán a 10 méteres légpuska egyéni számban Mészáros Eszter az alapversenyt 632 körös teljesítménnyel megnyerte, a nyolcas döntőben pedig a lengyel Aneta Stankiewicz-csel holtversenyben 260.8 körös teljesítménnyel az élen zárt. A szabályok értelmében az első két helyezett 16 pontig tartó aranymérkőzésen döntötte el az első és a második hely sorsát. Az egész nap folyamán szenzációsan versenyző Mészáros Eszter 16-10-re bizonyult jobbnak lengyel ellenfelénél, és így aranyérmes lett. A férfiaknál az alapversenyből Péni István a negyedik (628.3 kör), míg Pekler Zalán (627.9) az ötödik helyen kvalifikálta magát a nyolcas fináléba. A döntőben Péni István az ötödik helyen végzett 207.6 körrel, míg Pekler Zalán a hetediken 155 körrel. A vegyes párosok versenyét Mészáros Eszter, Péni István duó nyerte. A magyarok a fináléban 16:0 arányban győztek az osztrák Kitzbichler, Stremplf kettős ellen.

(MOB-Média-összeállítás nyitó kép: hunfencing.hu)