Síugrás: Bardalnak volt a legjobb „hátszele” Zakopanéban

Síugrás: Bardalnak volt a legjobb „hátszele” Zakopanéban

2014. 01. 20.
Megosztás

A lengyelországi Zakopanéban folytatódott a síugrók világkupa-sorozata. Vasárnap egyéni versenyt rendeztek, amelyben egy sorozat után hirdettek győztest, s ez a norvég Anders Bardal volt, megelőzve a szlovén Peter Prevcet és a német Richard Freitagot.

Az időjárás igencsak befolyásolta a verseny végeredményét. Kezdődött azzal, hogy a nagy szél miatt eleve negyven perccel később kezdődött. Aztán lejött hat versenyző, de hol erős hátszél, hol szembeszél volt, s emiatt megszakították a versenyt, az addig ugró versenyzők kis szünet után újra lejöhettek.

Ekkor javultak a körülmények, és 120-130 méter közötti ugrások is születtek. A legmesszebb az osztrák Andreas Kofler jutott, 131 méterig, de a kompenzáció miatt többen is megelőzték. Freitag állt az élen, és már csak az összetett világkupa első hat helyezettje volt hátra, amikor eleredt az eső.

Ezért újra megszakították a viadalt, majd a kényszerszünet után az újdonsült Négysáncverseny-győztes osztrák Thomas Diethart következett, aki csak 113 métert ugrott (ezzel a 35. helyre csúszott vissza), de az osztrákok azonnal reklamáltak, hogy a sáncon nem volt megfelelően letakarítva a nyom – a víz nem tudott rendesen elfolyni –, ezért sokkal lassabb volt az indulási sebessége. Mivel a következő ugrónak, a csütörtöki wislai versenyt megnyerő német Andreas Wellingernek is hasonló gondjai voltak, a rendezők ismételten szünetet rendeltek el, ők ketten pedig ismét tehettek egy kísérletet a mezőny többi tagja után.

Kis idő elteltével csillapodott az eső, s a már megfelelően letakarított nyomban Bardal 131.5 méterig szállt, ezzel az élre került. Prevc ugyan ettől hét méterrel elmaradt, viszont neki hátszele volt, így végül alig két ponttal kapott kevesebbet a norvégnál, s ő került a második helyre. Az osztrák Gregor Schlierenzauernek és a vk-éllovas lengyel Kamil Stochnak viszont nem ment, ők a tíz közé sem tudtak bekerülni.

Már csak a két újraugró volt hátra, amikor feltámadt a szél, megint következett egy tízperces szünet, mire rendeződtek a viszonyok és lejöhettek, de bánhatták, mert még az első kísérletüknél is gyengébben ugrottak: Diethart a 43., Wellinger pedig 86 méterrel csak a mezőny 50. helyére kapott besorolást.

A szervezők ekkor még komolyan gondolták, hogy a lassan már három órája húzódó versenyen második sorozatot is tartanak, amelynek rajtját 17 órára írták ki, de aztán belátták, hogy reménytelen a helyzet, így végül törölték, és az első alapján hirdettek végeredményt. Így, miközben ráesteledett a versenyzőkre, Bardal örülhetett a győzelemnek. Legutóbb egy éve, éppen itt, Zakopanéban nyert utoljára norvég síugró Anders Jacobsen révén, azóta harminc vk-versenyen nem tudtak a dobogó tetejére állni.

Síugró-vk, Zakopane (Lengyelország)

HS 134: 1. Anders Bardal (norvég) 127.0 (131.5 m), 2. Peter Prevc (szlovén) 124.7 (124.5), 3. Richard Freitag (német) 122.1 (129.0)

A VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Kamil Stoch (lengyel) 721 pont, 2. Gregor Schlierenzauer (osztrák) 670, 3. Peter Prevc (szlovén) 632


A többi síszakágban is rendeztek volna ma versenyeket, de nem mindenhol sikerült ezt lebonyolítani, hiszen elmaradt a női lesiklás az olaszországi Cortina d’Ampezzóban és félbeszakadt a női sílövők váltóversenye is.

Szerencsére voltak versenyek is: a férfi alpesi sízők a svájci Wengenben, a sífutók a lengyelországi Szklarszka Porebában, a sílövők az olaszországi Antholzban, az északi összetett versenyzők pedig az ausztriai Seefeldben mérték össze tudásukat.

Sílövészet: Martin Fourcade győzelemre vitte a francia váltót

Vasárnap a férfiak és a nők váltóversenyével folytatódott a sílövők világkupa-sorozata az olaszországi Antholzban. Előbbieknél a Simon Fourcade, Alexis Boeuf, Jean-Guillaume Béatrix, Martin Fourcade összeállítású francia csapat győzött, utóbbiak versenye azonban félbeszakadt. Északi összetettben az ausztriai Seefeldben a német Eric Frenzel a harmadik versenyt is megnyerte.

Időben a női verseny kezdődött korábban, s ment is minden a maga útján egészen a negyedik lövészetig, amikor kissé feltámadt a szél, amivel nem is lett volna különösebb probléma, de emiatt éppen a pályára fújta a ködöt, amely olyan sűrű volt, hogy nem lehetett látni az ötven méterre lévő célokat. Ezért a szervezők még a sorozat megkezdése előtt megállították a versenyzőket, és félbeszakították a viadalt.

A férfiak versenyénél már nyoma sem volt a ködnek, amelyen fél távig meglepetésre a B-csapattal felálló norvégok vezettek, ám harmadik emberük, Martin Eng két büntetőkört is kénytelen volt futni, így ekkor a franciák, a németek és a svédek kerültek az élre. A németek záró embere, az Antholzban két egyéni versenyt is megnyerő Simon Schempp azonban két póttöltényt is kénytelen volt elhasználni, így a végére már csak Martin Fourcade és Carl Johan Bergman maradt, akiknek versenyfutását előbbi nyerte meg.

Északi összetettben a német Eric Frenzel a harmadik versenyén is győzött Seefeldben, ahol ezúttal 15 kilométert kellett teljesíteniük a versenyzőknek az ugrás után. Elsőként a norvég Havard Klemetsen indult, de az kalkulálható volt, hogy a mindössze tíz másodperccel később rajtoló Frenzel meg fogja tudni előzni, míg a többiek percen kívüli hátrányból indultak. Közülük a norvég Magnus Moan volt a leggyorsabb, így ő végzett a harmadik helyen.

Sílövő-vk, Antholz (Olaszország)

FÉRFI 4x7.5 KM-ES VÁLTÓ: 1. Franciaország 1:14:34.1 (0+4), 2. Svédország +2.8 (1+5), 3. Németország +38.8 (1+10)

Északiösszetett-vk, Seefeld (Ausztria)
GUNDERSEN-VERSENY: 1. Eric Frenzel (német) 38:26.2, 2. Havard Klemetsen (norvég) +21.2, 3. Magnus Moan (norvég) +29.1

AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Eric Frenzel (német) 753, 2. Haavard Klemetsen (norvég) 517, 3. Jason Lamy-Chappuis (francia) 471

Alpesi sí: Hirscher botlott, Pinturault örülhetett

A svájci Wengenben a férfiak műlesiklásával folytatódott az alpesi sízők világkupa-sorozata. A győzelmet a francia Alexis Pinturault szerezte meg a német Felix Neureuther és az osztrák Marcel Hirscher előtt. A Cortina d’Ampezzóban esedékes női lesiklóversenyt vasárnap sem sikerült lebonyolítani.

Az első futamot Hirscher nyerte meg, aki 23 századmásodperccel volt gyorsabb a második svéd Andre Myhrernél, míg a harmadik Neureuther hátránya már majdnem kétharmad másodperc volt. Mögötte viszont sűrű volt a mezőny, hiszen még a tizedik is egy másodpercen belül célba tudott érni az osztrákhoz képest.

Közülük Pinturaultnak jött ki a legjobban a lépés a második futamban, aki átvette a vezetést, és végül a hetedik helyről jött fel a dobogóra. Még Neureuther is kikapott tőle 34 századdal, de a német ezzel át tudta venni a pillanatnyi második helyet. Myhrer már az első időmérő pontig eladta előnyének nagy részét, s később sem sikerült javítania, így végül visszacsúszott az ötödik helyre.

Az utolsóként induló Hirscher számára az is volt a tét, hogy győzelem esetén visszaveszi a vezetést az összetett világkupában, a második helynél azonban Aksel Lund Svindal marad az élen, s a következő hétvégén két olyan verseny következik, ami a norvégnak fekszik. Az osztrák bevállalósan kezdett, de így is bukott fél másodpercet, és mivel később több kisebb hibát is elkövetett, így végül nemcsak az első, de a második helyről is lecsúszott.

A hölgyeknek az olaszországi Cortina d’Ampezzóban vasárnap sem sikerült megrendezni a lesiklóversenyt, de nem a hóhiány, hanem éppen a frissen leesett hó mennyisége okozott problémát. A szövetség így érdekes döntést hozott: a mezőny a meghiúsult versenyek ellenére is marad az olasz helyszínen, s a következő hétvégén a németországi Garmisch-Partenkirchen helyett itt rendezik meg a szombaton és vasárnap esedékes két futamot.

Alpesisí-vk, Wengen (Svájc)

FÉRFI MŰLESIKLÁS: 1. Alexis Pinturault (francia) 1:42.87, 2. Felix Neureuther (német) +0.34, 3. Marcel Hirscher (osztrák) +0.63

AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Aksel Lund Svindal (norvég) 757, 2. Marcel Hirscher (osztrák) 735, 3. Ted Ligety (amerikai) 433

Sífutás: Justyna Kowalczyk otthon nem ismert irgal

A lengyelországi Szklarszka Porebában a férfiak 15 és a nők 10 km-es klasszikus stílusú tömegrajtos versenyével folytatódott a sífutók világkupa-sorozata. A győzelmet az előbbieknél az orosz Makszim Viljegzsanyin, utóbbiaknál pedig a hazai pályán versenyző Justyna Kowalczyk szerezte meg.

A férfiak versenyében a skandináv versenyzők távollétében a táv kétharmadánál robbantott Viljegzsanyin, s miután végigbírta a tempót, célba is ért. Üldözői közül honfitársa, Jevgenyij Bjelov lett a második, a kazah Alekszej Poltoranyin pedig a harmadik.

A nőknél sem indultak az északi nemzetek, viszont hazai pályán rajthoz állt a hazaiak kedvence, Kowalczyk. Az összetett világkupa címvédője ezúttal nem ismert kegyelmet, már az első kilométereken mindenkit leszakított magáról, s hatalmas fölénnyel, utcahosszal ért célba, ezzel is igazolva, hogy ennek a versenyszámnak ő az első számú favoritja az olimpián (igaz, ott nem tömegrajtos, hanem egyenkénti indítású versenyt rendeznek). A második – tőle több mint 40 másodperccel leszakadva – az orosz Julija Csekaljova, a harmadik pedig már percen kívül egy másik orosz, Julija Ivanova lett.

Sífutó-vk, Szklarszka Poreba (Lengyelország)

FÉRFI 15 KM TÖMEGRAJTOS (KLASSZIKUS STÍLUS): 1. Makszim Viljegzsanyin (orosz) 35:39.0, 2. Jevgenyij Bjelov (orosz) +2.2, 3. Alekszej Poltoranyin (kazah) +2.3

AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Martin Johnsrud Sundby (norvég) 1001 pont, 2. Chris Andre Jespersen (norvég) 739, 3. Alekszandr Legkov (orosz) 526

NŐI 10 KM (KLASSZIKUS STÍLUS): 1. Justyna Kowalczyk (norvég) 34:34.2, 2. Julija Csekaljova (orosz) +41.8, 3. Julija Ivanova (orosz) +1:15.2

AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Therese Johaug (norvég) 1002 pont, 2. Astrid Jacobsen (norvég) 841, 3. Marit Björgen (norvég) 676

(Forrás: NSO)