Síugrás és hegyifutás a 2023-as Európa Játékok előzetes menüjén

Síugrás és hegyifutás a 2023-as Európa Játékok előzetes menüjén

2020. 09. 14.
Megosztás

Nyári síugrás, hegyifutás és hetes rögbi is szerepel a 2023-as Krakkóban és Kis-lengyelországi vajdaságban megrendezendő Európa Játékok 23 sportot felvonultató előzetes programján. A végső egyeztetések a nemzetközi szövetségekkel közösen történnek.

A még nem véglegesített listát az Európai Olimpiai Bizottság (EOC), valamint a lengyel delegáció közti találkozón fogadták el az olasz nemzeti olimpiai bizottság székhelyén Rómában.

A Lengyel Olimpiai Bizottság, a krakkói önkormányzat és a Kis-lengyelországi vajdaság közreműködése által megszületett sportprogramot a lengyel sportminiszter, Danuta Dmowska ismertette.

A síugrás nyári változata az egyik legizgalmasabbnak tűnő újítás. A Nemzetközi Sí Szövetség éves szinten tart nyári programot is, amely keretén belül mesterséges felületen rendeznek síugróversenyeket, többek között a lengyelországi Wislában is.

Az előzetes program alapján a strandkézi, a break tánc, az öttusa, hegyifutás, hetes rögbi, sportmászás és súlyemelés is a soron következő Európa Játékokon debütálna, illetve szerepelne még az íjászat, tollaslabda, 3x3-as kosárlabda, vívás, torna, judo, karate, sportlövészet, asztalitenisz, triatlon és birkózás is.

Kajak-kenura, illetve szlalomszámokra is számítani lehet, a röplabdával és strandröplabdával karöltve, csak úgy, mint a hegyikerékpáros és országúti versenyekre.

A sportok kiválasztásánál fontos szerepet játszott, hogy az Európa Játékok kontinentális viadalként és/vagy kvalifikációs tornaként szolgálhat a 2024-es párizsi olimpiára az adott sportág számára.

Noha a vízi események hiányoztak Minszkből 2019-ben, most azonban 2023-ban visszatérne a szinkronúszás. Az ökölvívás és a szambó Bakuban és Minszkben is szerepelt, Krakkóban viszont nem valószínű a szereplésük.

A római megbeszélésen részt vett az EOC megbízott elnöke, Niels Nygaard, illetve főtitkára, Raffaele Pagnozzi is, csak úgy, mint Lengyelország országos, regionális, illetve önkormányzati képviselői, valamint a Lengyel Olimpiai Bizottság elnöke, Andrzej Krasnicki is.

(insidethegames.biz, fotó: EOC, Getty Images)