Snowboardban először lesz magyar résztvevője téli ifi olimpiának

Snowboardban először lesz magyar résztvevője téli ifi olimpiának

2016. 02. 10.
Megosztás

A már Lillehammerben tartózkodó 15 magyar ifjúsági olimpikon között ketten snowboardosok: Fehér Zsófia és Szász Csongor Ármin. A sportág hazai képviselője ugyan még nem vett részt téli ifjúsági olimpián, a két fiatal versenyző azonban tagja volt a 2015-ös téli EYOF-csapatnak is.

A snowboard-versenyeket a Hafjell Freeparkban rendezik február 15-én, hétfőn.

A hazai szövetség beszámol arról, hogy a férfikvótánkat Csillag Dávidnak köszönhetjük, aki a tavaly márciusi FIS Junior Világbajnokságon a kínai Yabuliban a 24. helyen végzett. Ezzel úgy szerzett hazánknak kvótát, hogy tudta, életkora miatt az ifjúsági olimpián ő maga már semmiképpen sem indulhat. A férfi induló személyéről házi verseny döntött. A junior snowboardkrosszosaink őszi havas edzőtáboraikat az ausztriai Pitztalban tartották, Sümegi Péter, illetve Bekényi Ádám vezetésével. A helyért a gödöllői Hrustinszki Tamás és a budapesti Szász Csongor Ármin küzdött. A második edzőtábort két junior FIS-versenyhez igazították, hogy éles versenyben, igazságosan dőljön el, ki képviselhesse hazánkat Lillehammerben.

Szász Csongor Ármint édesanyja vitte le ovis tornára, majd hódeszkázni bátyja hatására kezdett. Kiegészítésként a snowboard nem olimpiai versenyszámaiban is eredményes, a Freeride Junior World Tour versenyein az első tízben végzett több alkalommal is. Hat éve költöztek Ausztriába, ott tanul és sportol, edzéseit testvére irányítja, aki szintén versenyző volt, jelenleg nemzetközi bíró, FIS technikai delegált, edző. Az Újvárosi SC sportolója részt vett a 2015-ös téli EYOF-on, ahol csapatban Fehér Zsófiával a 13. helyen zártak.

Fehér Zsófia a tavalyi junior világbajnokságon elért eredményével néhány hellyel elmaradt az utolsó, kvótát jelentő helytől, de első számú tartalékként minimális esélye még volt a kijutásra. A január 10-én leadott végső nevezések során kiderült, hogy két ország is visszalépett, így Zsófi is utazhatott Lillehammerbe. Persze ehhez kellett még egy remek csehországi verseny, melyen elegendő FIS-pontot is sikerült bezsebelnie.

Fehér Zsófia a schladmingi síakadémia növendéke. A balassagyarmati lány édesapjával több extrém sportot kipróbált – krosszmotorozott, búvárkodott –, míg lehorgonyzott a snowboardnál. 2013-ban Schladmingban járt iskolába, itt ismerkedett meg a hazai kiválósággal, Gyarmati Annával. A példaképével való ismeretség inspirációt jelentett számára. Névjegyét már a hazai felnőtt mezőnyben is letette. Részt vett a 2015-ös téli EYOF-on, ahol csapatban Szász Csongorral a 13. helyen zártak.

Négy évvel ezelőtt, az innsbrucki ifjúsági olimpia előtt három kvótát szereztek a magyarok, de akkor egyetlen versenyzőt sem tudtunk indítani.

A snowboardkrossz, mint versenyszám is most debütál az ifjúsági olimpia programjában.

„Szerencsére sok edzési lehetőségünk lesz Lillehammerben, ezért alaposan ki tudjuk elemezni a pályát. A waxokkal is tudunk kísérletezni, tehát minden adott lehet egy jó eredmény eléréséhez. 16 versenyző fog indulni snowboardkrosszban, így az álom a legjobb 8-ba kerülés lenne, ami nem elérhetetlen. A reális elvárás azonban a 10-12. helyezés megszerzése mindkettőjüktől. Szerencsére mindkét versenyző javuló formában van, így ha a lámpalázat legyőzik, és a versenyen a tudásuk szerint tudnak teljesíteni, akkor merészebb álmaink is lehetnek” - nyilatkozta korábban Bekényi Ádám szövetségi kapitány.

A Magyar Csapatról bővebben itt olvashat, a csapatkönyvet innen töltheti le.
A téli ifjúsági olimpiával kapcsolatos híreinket és az információkat ide kattintva találják.

(MOB-MSBSZ, fotó: MSBSZ)