Soohorang, a fehér tigris, a pjongcsangi játékok kabalája

Soohorang, a fehér tigris, a pjongcsangi játékok kabalája

2016. 06. 04.
Megosztás

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó testülete a Soohorang névre hallgató fehér tigrist választotta a 2018-as téli olimpiai játékok kabalaállatának - tájékoztat a nemzetközi szervezet a honlapján.

A pjongcsangi szervezőbizottság olyan állatot keresett, amely közel áll a koreai mitológiához és kultúrához, így esett a tigrisre a választás. A koreai hagyományban a tigris a bizalmat, az erőt és az oltalmat jelképezi.

A Soohorang név összetett jelentéssel bír. A „sooho” koreaiul védelmet jelent (utalva a sportolók, a nézők és a játékok biztonságára), míg a „rang” a „ho-rang-i” kifejezésből ered, ami a tigris az ázsiai ország nyelvén. A hófehér kabala kifejezetten a téli játékok miatt kapta világos színét.

Gunilla Lindberg, a NOB pjongcsangi játékokért felelős koordinciós bizottságának elnöke kifejezetten megnyerőnek találta a figurát, valamint elismeréssel szólt a kabala és a koreai kultúra összefonódásáról. „Nagyon örülök, hogy Soohorang erősíti a téli olimpiai játékok és a természetes környezet kapcsolatát. Biztos vagyok benne, hogy rendkívül népszerű lesz a koreaiak és az egész világ körében” – tette hozzá Lindberg.

A dél-koreai tigris nemzetközi színtéren a rióban felállított Pjongcsang 2018 házban debütál majd augusztusban, de júliusban már megcsodálhatják az érdeklődők a hivatalos bemutatókon, Pjongcsangban, illetve Szöulban.

Az 1988-as szöuli olimpia kabalaállata Hodori, szintén tigris volt. Az állatfigurák az 1972-es müncheni játékok óta szerves részei az olimpiának.

(MOB-olympic.org)