Sportági egyeztetés, röplabda: Sokat ígérő stratégiával élesztik a tetszhalottat (2011.03.23)

Sportági egyeztetés, röplabda: Sokat ígérő stratégiával élesztik a tetszhalottat (2011.03.23)

2012. 04. 05.
Megosztás

"A több mint másfél évtizeden át tetszhalottként vegetáló, szebb napokat is megélt röplabda sportot szeretnénk új életre kelteni, s női csapatunk 2020-ban ott lehet az olimpiai játékokon" – így foglalta össze a sportág gondosan összeállított stratégiai tervét Tóth Tamás, a szövetség tavaly megválasztott, dinamikus elnöke.

Medvegy Iván, Szabó Bence

Az olimpiai egyeztető megbeszélések idei újabb fordulóját a röplabdások nyitották meg, s Szabó Bence sportigazgatóként első alkalommal vezetett ilyen ülést.. Medvegy Iván szakmai főmunkatárs rövid bevezetőjét Tóth Tamás élvezetes, menedzser szemléletet tükröző tájékoztatója követte. Részletesen számolt be arról, hogy Ruben Acosta, a nemzetközi szövetség mexikói elnöke a világliga szerencsés, június, júliusi időpontban. történő bevezetésével valósággal forradalmasította a sportágat. A látványos, izgalmas mérkőzéseket a televízió nézői is megszerették, s e közvetítéseknek köszönhetően látott magas színvonalú játék és izgalom támogatókat vonzott a sportág mellé.

Mi magyarok - amint ezt az elnök sajnálattal megállapította,- csak távolról figyeltük ezt a forradalmi változást. Nem tudtuk kihasználni azt a lehetőséget, hogy a röplabda a legkisebb befektetéssel, a legnagyobb tömegeket képes mozgósítani.

Tóth Tamás, Elsik István, Ludwig Zsolt

A felzárkózás első próbálkozása az elmúlt év végén karácsony és újév közötti Debrecenben rendezett nemzetközi tornával kezdődött. Majd az Euroligába történő tervezett bekapcsolódással folytatódhat. Jókay Zoltán sportigazgató részletesen elmondta, hogy a májusban kezdődő sorozaton 12 mérkőzés vár a női válogatottra. A június, júliusi időpont szerencsés, mert ekkor a külföldi bajnokságok is befejeződnek, s így a légiósként szereplő 16 legjobb magyar játékos is rendelkezésre állhat, Horváth Dórival és Filipovics Anitával az élen.

A torna hazai mérkőzéseit június közepére tervezik, a hegyvidéki SportMax 2-ben, a találkozókról a DigiTV helyszíni közvetítést sugároz, s az eseményt a röplabda ünnepének szánják, amelynek keretében a külföldön szereplő kiváló magyar játékosokat a nézők megismerhetik, s azt sem tagadják, hogy az ismerkedéssel, az érdekes, színvonalas mérkőzéssel támogatókat szeretnének szerezni a sportágnak. A sorozat egyébként hasznos szakmai felkészülést jelenthet az őszi Eb-selejtezőkre.

Az olimpiáig vezető út azonban nagyon hosszú. Emlékezzünk arra, hogy a férfi válogatott eddig csak egyszer, a röplabda bemutatkozása alkalmával, 1964-ben a női csapat három alkalommal 1972-ben, 1976-ban és 1980-ban volt olimpiai résztvevő. A több évtizedes szünet utáni újabb részvételhez kvalifikációs tornákon át vezet az út. A realitás szerint azonban a játékerőben előbbre járó női válogatott 2020-ban érhet célba, lehet olimpiai résztvevő, ha az említett stratégiai tervet sikerül megvalósítani.

A jövőre is gondolnak, a Nemzeti Sport Intézet Heraklész és SportXXI. programjában nevelik a fiatalokat. Az átszervezéssel már a 13-14 éves korú, játékosok tehetségének kibontakoztatására is nagy gondot fordítanak a folyamatosság érdekében.

Az anyagi gondokról is szó esett. Az Európa Liga-tornán való részvételhez még hiányzó forrást a sportért felelős államtitkárságtól várják. Bár az elnök elismerte, hogy kicsit késve jelentkeztek, és a jelentősebb hazai nemzetközi versenyek rendezésére szánt keretet már elosztották, de bíznak az utólagos ígéretben.
- A szövetség jelenleg a röplabdát, a strandröplabdát és az ülő röplabdát, azaz három olimpiai szakágat egyesít, s a gondosan kidolgozott stratégiai terv megvalósításával igyekeznek felzárkózni – mondta befejezésül Elsik István főtitkár.

Szabó Bence sportigazgató pedig így búcsúzott: elismerésünk a hosszú távú stratégia összeállításáért, s a megvalósításhoz sok sikert kívánunk.