Sportági egyeztetés, vitorlázás: A minőséget segítik (2011.03.24)

Sportági egyeztetés, vitorlázás: A minőséget segítik (2011.03.24)

2012. 04. 05.
Megosztás

Dr. Berkes István, Medvegy Iván, Szabó Bence

- Erős „manschafttal” jöttetek – tréfálkozott Szabó Bence sportigazgató vitorlás kiszólással Wossala György társelnök vezetésével érkezőkkel.

A londoni remények hamarosan megfogalmazódtak. Ezek szerint az elmúlt évi eredményei alapján Berecz Zsombor a Laser Standard osztályban csaknem biztos induló, de akár pontszerző is lehet. A Laser Radiál osztályban a balatonfürediek két reménysége, Hegedűs Fanni, vagy Karé Réka pályázik a részvételre, de a Finn hajóosztályban is jók az esélyek az indulásra.

Wossala György, Kerekes Kázmér, Szoják Balázs, Littkey Árpád

"Fiataljaink úgy 15 éves korig a nemzetközi élmezőnyhöz tartoznak, gyakran szereznek értékes dobogós helyezéseket is, de a 20. életévükhöz közeledve elszürkülnek, eltűnnek, nem tudják beváltani a tehetségükhöz fűzött reményeket – mondta Wossala György, az olimpikon társelnök, az európai szövetség örökös tiszteletbeli elnöke.
- Ezért támogatási rendszerünket alapvetően megváltoztatjuk.
A 15-16 évesek közül az elért eredmények és a genetikai felmérés vizsgálata alapján kiválasztott néhány versenyző támogatására összpontosítunk, s ha vállalják a kemény felkészülést, igyekszünk fejlődésükhöz feltétlenül szükséges forrásokat megteremteni, azaz differenciált támogatással ,a minőséget segítjük, ami egyébként a fiatal versenyzőket olykor erőn felül is támogató szülők nem minden esetben örülnek. "

A szövetség pályázatot írt ki a kapitányi tisztségre. Szerződtetnek majd edzőt, a jövő reménységekkel való foglalkozásra, a harmadik edző pedig a szárazföldi, technikai, erőnléti felkészülést irányítja. Ezzel szeretnék elérni, hogy többek között a jelenleg 15 éves Vadnai Benjámin, aki világviszonylatban is korosztálya egyik legjobbja, amit több versenyen bizonyított, Rióban vagy 2020-ban érmes legyen.

"Az osztrákok semmivel sem rendelkeznek jobb lehetőségekkel. A Fertő-tó melletti központban készülnek, de Athénben két érmet egy aranyat, egy ezüstöt nyertek, ráadásul a magyar Findák György irányításával – magyarázta Szoják Balázs a szövetség főtitkára.
– Hazai szakembereink is megfelelő segítséget tudnak nyújtani, és követhetnénk az osztrák példát. "

Wossala György a vitorlás sportban is bekövetkezett edzésmódszertani változásokra is utalt.

"Az én időmben évente kétszáz vízen töltött óra elég volt az olimpiai felkészüléshez. Ma viszont már évi ötszáz, hatszáz órát kell a vízen tölteni. Az olimpiára készülő versenyzőknek négy-öt éven át minden idegszálukkal az öt karikás játékokra kell összpontosítaniuk, azaz ma már a vitorlás versenyzés is teljes elfoglaltságot jelent. "

A vendégek azért azt is hangoztatták, hogy például az Osztrák Vitorlás Szövetség évi költségvetésének végösszege a sportág magyar résztvevői számára álomnak tűnhet. S így az említett három-négy magyar egység felkészítéséhez, a kvalifikációs versenyeken való induláshoz szükséges 25-28 millió forintnak csak a harmada ál rendelkezésre.

A saját bevételek növelésére úgynevezett „alap” létrehozásáról döntöttek. A szövetség által felajánlott összeghez a versenyek nevezési díjaival, a szponzorok felajánlásaival, a végösszeg reményeik szerint növekszik, Az is a források növekedéséhez járulhatna hozzá, ha a balatonfüredi olimpiai központ a szövetség kezelésébe kerülhetne.

Az örökzöld téma a füredi vitorlás központ hányatott helyzete végre megnyugtató megoldást sürget. A központ a vitorlás sport igazi otthona lehetne, versenyek rendezésére, külföldi vitorlások fogadására, elhelyezésére alkalmas lenne, ami nem kevés bevételhez juttatná a szövetséget.

"Majd csak elintéződik valahogy ez a kényes kérdés, csak azt szeretnénk remélni, hogy a mi javunkra döntenek "– mondta Wossala György. Szabó Bence ígéretet tett arra, hogy a szövetség jogos igényeit, a MOB vezetése, a következő időszakban még nagyobb nyomatékkal igyekszik támogatni.

Az olimpiai kerettagok – amint Kerekes Kázmér sportigazgató elmondta - évente két alkalommal az idény kezdetekor (márciusban) és végén, a téli alapozás kezdetekor (novemberben) szűrővizsgálatos esnek át a Sportkórházban. A speciális terheléses diagnosztikai laboratorium átszervezése után kérésükre hat versenyzőt mértek fel és az eredmények értékelését az edzések során figyelembe vették. A már elvégzett vizsgálatok kedvezményes térítéséhez, valamint az újabb edzők alkalmazásához további segítséget vár a szövetség vezetése.

Jövő kedden, 29-én a kézilabda sportággal folytatódnak az olimpiai egyeztető megbeszélések.