Sportági konzultációk: Vízilabda (2011.10.20)

Sportági konzultációk: Vízilabda (2011.10.20)

2012. 04. 05.
Megosztás

A Magyar Olimpiai Bizottságban elkezdődtek 2011. második félévének sportági konzultációi. Elsőként a vízilabdázók kerültek a középpontba.

Az idei eredmények értékelésében elhangzott, hogy a fiatal női válogatott csak a 9. helyen végzett a sanghaji világbajnokságon, így a jövő januári eindhoveni Európa-bajnokságon kell megszerezni a londoni indulási jogot. A sanghaji női mezőny igencsak kiegyensúlyozott volt, ezt bizonyítja, hogy a magyar csapat is képes volt egy nagy vereség után (az Egyesült Államok ellen) talpra állni és döntetlent játszani a jobb játékerőt képviselő hollandok ellen, majd utána csak egy góllal veszíteni az ausztrál csapat ellen a 8. közé jutásért.

Merész András szövetségi kapitány elmondta, hogy mindenképpen az első öt csapat között kell végezni ahhoz, hogy Drávucz Ritáék kvalifikálják magukat az olimpiára. Óriási lehetőség van a női vízilabdában, hiszen egy jól felkészített csapat, sportos, jól úszó játékosokkal és a magyar vízilabda kitűnő hagyományaival ötvözve többre hivatott.

A Kemény Dénessel háromszoros olimpiai aranyérmes férfi vízilabda válogatott ismét bizonyította Sanghajban, hogy a világ legjobbjai közé tartozik. Az olimpiai kvalifikáció megvan. Ez volt a cél. Teljesítették. A szakemberek szerint az utóbbi évek helyenként legjobb játékát produkálta a csapat. A szerbek ellen az első három negyedben a magyar vízilabda iskola minden szépségét bemutatták Biros Péterék. Mindenki érmet várt és a szerbek elleni vereség is fájó, de legyen úgy, mint az elmúlt olimpiák történetében: nyerjenek ők az olimpiát megelőző évben és legyünk mi az aranyérmesek Londonban.

A Kemény Dénes vezette csapatot továbbra is a profizmus jellemzi mind a medencében, mind a meccsek közötti időben. Mindenki tudja a dolgát és látszik, hogy a stáb és a játékosok jól összeszokott egységet alkotnak. Az olimpiai célkitűzés nem lehet más, mint a címvédés. Ha már Sydneybe is aranyérmes álmokkal (ez lett a realitás is!) utazott a csapat 2000-ben, most miért lenne más célja a válogatottnak?! A szövetségi kapitány szerint a keret nyitott, de 2012. már nem az építkezés éve lesz. Akkor már kizárólag az olimpiára kell koncentrálni.

Az utánpótlás (U18, U20) irányítását Horkai György és Varga Zsolt vették át, akiktől pozitív változásokat várnak a vezetők.
Mind a női mind a férfi válogatottnál kitűnő az együttműködés az egyesületekkel. A közös munka, az összhang példás nemcsak a hazai hanem a külföldi klubokkal is, amelyekben magyar játékosok szerepelnek – mondta Martin György, a szövetség elnöke.

A vízilabdázók sportegészségügyi ellátását az Uzsoki utcai kórház biztosítja.
A doppingellenes tevékenységről Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára valamint Szabó Bence sportigazgató hangsúlyozta, hogy az olimpia évében, nagy hangsúlyt fektet a felvilágosító munka mellett a sportolók folyamatos doppingellenőrzésére. Ennek megfelelően minden olimpiára utazó sportolónak legalább három alkalommal át kell esnie szűrő vizsgálaton.

A sportág létesítmény helyzetében egyelőre nem történtek változások, de a társasági adókedvezménynek (TAO) köszönhetően új uszodák építése szerepel a szövetség tervei között.