Sportdiplomáciai csúcs Katarban

Sportdiplomáciai csúcs Katarban

2019. 10. 22.
Megosztás


A hétvégén véget ért a XXIV. ANOC-közgyűlés a katari Dohában. A Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetsége egy kétnapos találkozó keretében egyeztetett a nemzeti testületekkel. A rendezvényen Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, valamint Ádámfi Attila, a MOB Nemzetközi Kapcsolatok és Sportdiplomáciai Bizottságának elnöke, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség főigazgatója is részt vett.

A helyszín apropóját az I. Strand Világjátékok adta: az arab országban rendezték ugyanis a történelmi multisport-eseményt, melyen a 32 fős magyar küldöttség 4 érmet szerzett.

A találkozóra összesen 204 nemzeti ötkarikás testület gyűlt össze a világ minden tájáról. A rendezvényen részt vett többek között Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Janez Kocijančič, az Európai Olimpiai Bizottság elnöke, Robin Mitchell, az ANOC eljáró elnöke, valamint Gunilla Lindberg, az ANOC főtitkára is. Bach beszédében kiemelte az olimpiai mozgalom politikai semlegességét, és arra kérte a nemzeti bizottságokat, hogy ezt a kritikus pontot mindenképp tartsák tiszteletben.

Az egyik legfontosabb kérdés az elnöki szerepkör betöltése volt. Miután az ANOC első embere, Ahmad Al-Fahad Al-Sabah sejk 2018-ban lemondott, helyét a senior alelnök, dr. Robin Mitchell vette át. A hivatalos döntést követően immár biztos, hogy a következő ciklus 2022-es kezdetéig nem választanak új elnököt, így a továbbiakban is Mitchell felel majd a vezetői feladatokért.

Az ANOC képviselői gratuláltak a Katari Olimpiai Bizottságnak, és elnökének, Joaan bin Hamad bin Khalifa al Thani sejknek a találkozó, valamint a World Beach Games sikeres szervezéséhez. Al Thani és Katar egyébként szintén a napokban lépett szövetségre a MOB-bal. A közgyűlés ezt követően az ANOC Végrehajtó Bizottságának több döntését is elfogadta, köztük a doppingellenes alapvetéseket, a nemi egyenlőség támogatását elősegítő tervezetet, illetve az ANOC Sportolói Bizottságának stratégiai tervét is.

A résztvevők meghallgathatták a tokiói, a pekingi, a párizsi és a milánó-cortinai olimpia szervezőit, valamint a lausanne-i és a dakari ifjúsági játékok házigazdáit is – utóbbiak először adtak hasonló tájékoztatást az ANOC-nak. Egy másik multisport-eseménnyel, a World Beach Games-el kapcsolatban Gunilla Lindberg kiemelte, hogy az első verseny sikere után 2020 elején szeretnék kijelölni a következő játékok házigazdáját. A tornára 2021-ben kerülne sor, az érdeklődök között európai ország is szerepel.

Szóba került továbbá a jövő évi egységes sportnaptár kialakítása, a nemzeti olimpiai bizottságok marketingértékének növelése és számukra bevételi lehetőségek biztosítása, a kontinentális játékok szerepe az olimpiai mozgalomban, illetve a sportolók visszavonulás utáni karrierlehetőségének támogatása is.

Emlékeztetőül: Kulcsár Krisztián néhány nappal az ANOC-közgyűlés előtt együttműködési megállapodást írt alá Fahad Nasser Sabah Al Ahmad Al Jaber Al-Sabah sejkkel, a Kuvaiti Olimpiai Bizottság nyáron megválasztott elnökével. Dohai magyar vonatkozás a Guatemalai Olimpiai Bizottsággal közös együttműködési megállapodás megkötése is, ott Gerardo Aguirre elnök volt a másik aláíró fél.

(ANOC, eurolympic.org, insidethegames.biz, MOB)