Storcz Botondék bíznak a további férfi kajakkvótákban, összesen 6 érmet várnak Rióban

Storcz Botondék bíznak a további férfi kajakkvótákban, összesen 6 érmet várnak Rióban

2015. 10. 17.
Megosztás

A Magyar Kajak-kenu Szövetség vezetése sajtóreggelin adott tájékoztatást a válogatott jövő évi programjáról, a válogatási rendszerről és a célkitűzésekről a Royal Szamss Kávézóba. Storcz Botondék a mob-hu-nak azt is kifejtették, a férfi kajakosoktól további kvalifikációt várnak Rióra, ahol összesen hat érem ebből legalább két arany megnyerése a cél a válogatottól.

Az eseményen Baráth Etele elnök, Schmidt Gábor főtitkár, Csabai Edvin szakmai igazgató és Storcz Botond szövetségi edző mellett megjelent több élversenyző, Medveczky Erika, Szalai Tamás, Mike Róbert, Nádas Bence és Molnár Péter, akik egyaránt beszámoltak a riói olimpiával kapcsolatos terveikről.


Baráth Etele bevezetőjében hangsúlyozta, hogy a sportág rendkívül gazdag a tehetségekben, a már meglévő 15, illetve a még megszerezhető 3 kvótára is legalább kétszer annyian esélyesek, mint akik indulhatnának az olimpián. A válogatási elv lényege, hogy az mindenki előtt nyitott, bárki bekerülhet a riói szűkebb csapatba.
A riói célkitűzés, mint azt Storcz Botond szövetségi edző kijelentette, hat érem, ebből legalább két aranyérem megszerzése a cél.


A milánói vb-n is megvolt ez a hat érem, s ráadásul ebből kettő arany volt, de a négy ezüst bármelyike az olimpián, akár aranyra is váltható.

Csabai Edvin szakmai igazgató jelezte, hogy a már megszerzett 15 kvóta is elegendő egy ütőképes csapat kialakításához, a jelenleg elkészült szakmai felkészülési anyag is erre épül, de harcba szállnak a még megszerezhető két kajakos- és egy női kvótáért.

A még hiányzó kvóták megszerzése befolyásolhatja a további válogatási munkát.A szakvezetés egy 23 fős riói keretet állított össze. Ebben a keretben olyan sportolók kaptak besorolást, akik a legesélyesebbek az indulásra. Egy bővebb 26 fős versenyzői keretet azok alkotják, akik számításba jöhetnek jó válogatói eredmények alapján az olimpia kerethez való csatlakozásban, illetve a nem olimpiai számokban az Eb-indulásra.

A felkészülés a korai pótkvalifikáció miatt az elmúlt évekhez képest egy hónappal előbbre tolódik. A sportolók az egyesületeikben végzik a téli, tavaszi felkészülést. A melegégövi táborok sem változnak a tavalyihoz képest, többek között Floridába, Abu-Dzabiba és a Dél-afrikai Köztársaságba is utaznak.

A 2016-os év főbb tájékoztató és válogatóversenyei az április 22-23-ai szolnoki tájékoztatóversennyel kezdődik. Szegeden május 11-13. az első válogató időpontja. Ez a verseny az első olimpiai és Európa-bajnoki, valamint a duisburgi pótkvalifikációs regatta válogatója.Az első válogató műsorán csak olimpiai versenyszámok szerepelnek. Azokban a számokban, ahol még hiányzik az olimpiai kvótánk (K-1 és K-2 500m női, K-1 és K-2 1000m, K-1 200m), azok a versenyzők vívják ki az olimpiai pótkvalifikáció indulás jogát, akik korábban nem szereztek kvótát, és a válogatón a legjobb helyen végeznek. Az olimpiai pótkvalifikációt május 18-19-én rendezik Duisburgban.

A németországi pótkvalifikációs verseny után (május 20-22.) világkupa-viadalt is rendeznek, és a női K-1 500, illetve 200 méteren, továbbá férfi C-2 1000 méteren már ezen a versenyen be lehet kerülni a riói magyar csapatba.

A második hazai válogatót szintén Szegeden rendezik (június 10-12.), majd következik a moszkvai kontinensviadal (június 24-26.).

Az Eb után június végén jelölik ki a riói küldöttséget. Az olimpia programja azt is megengedi, hogy egy versenyző akár duplázhat vagy triplázhat is. A csapatkijelölés és az olimpia kezdete közötti monoton munkát a július 14-16. közötti szolnoki magyar bajnokság oldhatja egy kicsit. Mint Storcz Botond elmondta, ezen nem kell még csúcsformát várni olimpikonjainktól.

Mint Schmidt Gábor ismertette, a csapat több lépcsőben utazik ki Rióba. Az első csoport augusztus 10-én, a második 12-én kell útra. A küldöttség szállása nem az olimpiai faluban, hanem a kajak-kenu pályától közel 8-20 perc távolságra lesz, a közlekedés függvényében.

Sportolóink a pályát már az idei tesztversenyen kipróbálták. A megjelent sportolók pár mondatban beszéltek a pályáról és olimpiai részvételi esélyeikről is.
Medveczky Erika, aki még nem tagja a 23 fős szűkebb keretnek, elmondta, a felkészülése teljesen eltér a korábbiaktól, hiszen 500m-en száll harcba az olimpiai szereplésért.

Molnár Péter, a K-2 200m világbajnoka társával, Tótka Sándorral szeretne továbbra is küzdeni az olimpiai indulásért, de az egyes 200m-en is szurkol Dudás Miklósnak, a kvóta megszerzéséért. Számukra a riói pálya ideális lehet, hiszen ha felépül a kétoldali nézői lelátó, akkor a verseny végig szélcsendes pályát ígér, ahol leginkább a tudás dominál.

Mike Róbert, a K-2 1000m korábbi világbajnoka továbbra is Nagybányai Henrikkel képzeli el duójukat. Igaz, társa elképzelhető, hogy az egyes 1000m-en is összecsap Vajda Attilával. A duó taktikája továbbra is az utolsó 250m-en való nagy hajrára épül; mint mondta, a nézőknek is kell egy kis izgalom, de természetesen a végső győzelem a célja társával.

Szalai Tamás felkészülése igen érdekes, hiszen a jelenlegi legjobb négyessel edz nap-mint nap Fábiánné Rózsnyói Katalin irányításával. Szeretne ő is bekerülni valamelyik csapategységbe, de elképzelései nagyban függenek edzője döntésétől.


Végül egyöntetű vélemény volt a riói pályáról, hogy a környezet gyönyörű. A távolban a cukorsüveg látható, bár a szép tájban a versenyzés közben nem igen gyönyörködnek. Szerencsére a kajakversenyek előtt itt rendezik az evezős küzdelmeket is, és remélhetőleg a tesztversenyen tapasztalt hínáros pálya augusztus 15-re az első kajakos versenynapra már teljesen megtisztul.


A 23 fős riói kajak-kenu keret:

Női kajak: Kárász Anna, Kozák Danuta, Szabó Gabriella, Fazekas-Zur Krisztina, Vad Ninetta, Kovács Katalin, Douchev-Janic Natasa.

Férfi kajak 1000m: Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel, Szalai Tamás, Kökény Roland, Hufnágel Tibor, Dombvári Bence, Dombi Rudolf.

Férfi kajak 200m: Tótka Sándor, Molnár Péter, Dudás Miklós.

Férfi kenu 1000m: Vasbányai Henrik, Mike Róbert, Vajda Attila.

Férfi kenu 200m: Hajdu Jonatán.

A riói olimpia műsora (első nap előfutamok, elődöntők, második nap döntők):

aug. 15-16. - férfi K-1 1000m, C-1 1000m, női K-2 500m, K-1 200m

aug. 17-18. - férfi C-1 200m, K-2 1000m, K-2 200m, női K-1 500m

aug 19-20. - férfi C-2 1000m, K-4 1000m, K-1 200m, női K-4 500m

(MOB/BL, fotó: Szalmás Péter)