Strandröplabda: új olimpiai kvalifikációs rendszer debütál

Strandröplabda: új olimpiai kvalifikációs rendszer debütál

2014. 06. 28.
Megosztás

Hogy minél több ország kapcsolódhasson be a strandröplabda vérkeringésébe, a korábbiaktól eltérő olimpiai kvalifikációs versenyrendszer mutatkozik be az idén. Immár nemcsak a világbajnokságon és a World Tour-sorozat alapján kialakult ranglistáról lehet kivívni a részvétel jogát, hanem a most beindított, mind az öt földrészt érintő Kontinentális Kupa-sorozat révén is.

Más kérdés, hogy csak az elsők, azaz egy-egy férfi- és női páros juthat révbe.

A sorozat három – egyenként 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban megrendezett – szakaszból, azon belül két-két tornából áll, a hatodik torna a nyolcas döntő.

Európában 42 ország nevezte be két-két duóját, de a kontinens legjobb nyolc-nyolc nemzete csak 2015-ben, a második szakaszban kapcsolódik be, vagyis a nyitányon 34 ország sportolói tűnnek fel – illetve tűntek fel, tudniillik a nyolc csoportból ötben már túl vannak az első tornán.

A mieink (férfiak: Bagics Balázs, Koch Róbert; Buday Balázs, Rácz László – nők: Lakatos Enikő, Lutter Eszter (a képen); Szombathelyi Szandra, Szombathelyi Kitti) szombaton és vasárnap Portugáliában, a Portóhoz közeli Matosinhosban játszanak az A-csoportban, ellenfeleik portugál, francia és izlandi párosok lesznek.

Ami biztos, harmadik kiemeltként a második portugálokkal kezdünk, míg a franciák az izlandiakkal. A két győztes nemzet a csoportelsőségért küzdhet, de a versenyforma furcsasága, hogy a két vesztes párharcának nyertese is befuthat a második helyre, miután összecsaphat a győztesek csatájának vesztesével. Vagyis elég bonyolult így első látásra, mindenesetre az első kettő közvetlenül a második szakaszba jut, míg a csoportok harmadikjai és negyedikjei az augusztusi-szeptemberi második körben kapnak még egy esélyt.

A realitás „homokján” állva azt mondhatjuk, szép teljesítmény lenne, ha 2015-ben is versenyben lennének a magyar párosok.

(Forrás: NSO)