Súlyemelés: A nők helyzete megnyugtató, a férfiak 2012-ben juthatnak olimpiai kvótához (2011.04.21)

Súlyemelés: A nők helyzete megnyugtató, a férfiak 2012-ben juthatnak olimpiai kvótához (2011.04.21)

2012. 04. 05.
Megosztás

Medvegy Iván, Dobos Imre, Halsz István, Pátrovics Géza

Gratulációval kezdődött a súlyemelő sport londoni egyeztető tárgyalása a MOB tanácstermében.
Medvegy Iván, a MOB szakmai főmunkatársa gratulált Dobos Imre, elnöknek, Halász István, főtitkárnak és Pátrovics Géza szövetségi kapitánynak az eredményes EB szereplésért.

A súlyemelők főtitkára, Halász István szép és tartalmas 37 oldalas beszámolót készített a sportágról a konzultációra. Az összeállításból megtudhattuk, hogy a szövetség fő célkitűzése a 2012-es londoni olimpiára való kijutás, valamint az ottani tisztes helytállás.
Az olimpiai kvótákat a 2010-es és a 2011-es világbajnoki csapat verseny alapján osztja ki a nemzetközi szövetség.
A női csapat 2010-ben megszerzett 19. helyét a 2011-es párizsi kvalifikációs VB-n meg kell, hogy erősítse, a cél a 15. ill. a 16. helyek valamelyikének megszerzése, ami azt jelentené, hogy a magyar csapat 3 női versenyzővel vehetne részt az olimpián.
A férfiak helyzete nehezebb. A vb-n nem várható olimpiai kvóta elérése, de a 2012. évi kvalifikációs Európa-bajnokság csapateredménye alapján 1 olimpiai kvóta elérhető.

A felnőtt olimpiai „A” keretet a nőknél 4 ( Nagy Nikoletta, Bazsó Bianka, Krutzler Eszter, Magát Krisztina), a férfiaknál 3 (Baranyai János, Gyurkovics Ferenc, Nagy Péter) versenyző alkotja.

A sportág gondjai közé tartozik, hogy a súlyemelésnek a fővárosban nincs megfelelő bázisa. A szakmai munka vidéki városokban, többek között Oroszlányban , Tatabányán és Tatán zajlik.

Gondok vannak a tatai edzőtábor szállodai kihasználtságával, az EB előtt például nem volt megoldott a sportolók elhelyezése a táborban. Medvegy Iván megnyugtatásként közölte, hogy éppen a napokban állapodtak meg a tatai tábor vezetőjével, hogy a központi olimpiai tábor foglalási igényét a szövetségeknek a MOB felé kell jelezni, s az igények felmérése után az olimpiára készülő sportolók és edzőik kaphatnak elsőbbséget , és a tábor kihasználtságát a MOB osztja be.

A sportszerek tekintetében a nemzetközi szövetség támogatásaként kaptak legutóbb 40-50 garnitúra súlytárcsákat, de ezekből sohasem elég.

A magyar szövetség kezdeményezésére Közép Európai Szövetség alakul, azzal a céllal, hogy a szovjet utódállamok kizárásával a környező országokkal együtt több versenyzési lehetőséghez juthassanak a második vonal versenyzői, illetve az utánpótlás.

Az orvosi háttér is megoldott dr. Krivanek László személyében felkészült keret orvos segíti a sportág munkáját.

A szövetség 2004 óta példásan harcol a dopping ellenes sportért.

Végül az anyagi helyzetről szólva, Dobos Imre kiemelte, amióta ő vezeti a sportágat, még tartalékot is sikerült képezni. Nem szorul a sportág anyagi vészsegélyre. Köszönetét fejezte ki a MOB-nak, hogy a 2011-es támogatás mértékének nagysága nagyban segíti majd a sportolók felkészülését a fő cél elérésére, az olimpiai kvóták megszerzésére.