Szabó Éva előtt tiszteleg az Európai Tenisz Szövetség

Szabó Éva előtt tiszteleg az Európai Tenisz Szövetség

2017. 03. 26.
Megosztás

Az Európai Tenisz Szövetség éves közgyűlésén, az oroszországi Szocsiban a "Kiemelkedő teljesítményért" díjjal jutalmazták Szabó Éva örökös magyar bajnokot, a Vasas egykori kiválóságát, a szombathelyi tenisz kiemelkedő alakját.

Nagy tudású, kiemelkedő tehetségű, vagány sportolóként ismerte meg annak idején a világ. Melegszívű egyénisége, egyenes beszéde, megalkuvást nem ismerő, szókimondó stílusa példa lehet sokunk számára. Olimpián nem szerepelhetett, mivel a fehér sport az 1988-as olimpián került vissza az ötkarikás játékok műsorába.

A most 72 esztendős kiválóság másfél évtizeden át, 1964-1979 között szerepelt a válogatottban, 1973-ban és 74-ben az Év teniszezője volt Magyarországon, huszonhét magyar bajnoki címet nyert. A világ lagjobbjai között is eredményesen szerepelt - legjobb világrangsora 37. -, Monte Carlóban elődöntős, a Roland Garroson és a nagy római salakpályás viadalon egyaránt negyeddöntős hellyel büszkélkedhetett, a kontinensbajnokságokról nyolc érmet őriz. Martina Navratilova ellen akkor sikerült nyernie, amikor az akkor még csehszlovák színekben szereplő klasszis már 10. volt a világrangsorban (1976). Párosban Kitzbühelben bajnoki címet nyert, a hamburgi viadalon döntős volt.

A veterán világversenyekről számos trófeát őriz - volt világbajnok, Európa-bajnok is.

Sportvezetőként is sokat szolgálta a teniszt, Vas megye sportját, s a rendszerváltást követően két cikluson át alpolgármester volt falujában, Sorokpolányban.

Az elsők között kapta meg a Magyar Tenisz Szövetség életműdíját (2006), s most az Európai Tenisz Szövetség is rangos kitüntetéssel tisztelgett a magyar teniszsport kiemelkedő egyénisége előtt.

(Árvai Sándor, fotó: Facebook)