Úszó ob

Szabó Szebasztián olimpiai kvalifikációs időt úszott 50 m gyorson

2023. 04. 11.
Megosztás

Szabó Szebasztián az első magyar úszó, aki teljesítette az olimpiai kvalifikációs szintidőt a 2024-es párizsi olimpiára. Tíz taekwondós indulhat a júniusi Európa Játékokon. Négygólos előnyt szerzett idegenben a női kézilabda-válogatott a november végén rendezendő olimpiai kvalifikációs világbajnokságra. A női jégkorong-válogatott szerdán az A csoportban maradásért küzd a németek ellen. Valter Attila 13. a Baszk körversenyen.

Úszás - Országos bajnokság

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

Úszás. Kilenc ország 647 versenyzője indult a húsvéti hétvégén a Speedo Helsinki Swim Meet versenyen, ahol már lehetőség nyílt az olimpiai kvalifikációs időket teljesíteni az egyes távokon. Nyolc versenyszámban állt rajtkőre a Győri Úszó Sportegyesület két versenyzője Jakabos Zsuzsanna és Szabó Szebasztián. Az elődöntő - döntő rendszerű, kétnapos viadalon Jakabos Zsuzsanna 200 m gyors, 100 és 200 m pillangó, 200 m hát és 400 m vegyes távon elsőként csapott célba. Szabó Szebasztián az első napon 100 m gyorson és 50 m pillangón fölényesen nyert. Vasárnap az 50 méteres gyorsúszás döntőjében az aranyérem mellett 21,89 másodperces időeredményével túlszárnyalta az olimpiai kvalifikációs szintet [OQT] (21.96), úgy, hogy maga mögé utasította többek között a versenyszám regnáló Európa-bajnokát, a hazai pályán versenyző Ari-Pekka Liukkonent. Szebasztián az első magyar, aki valamelyik úszószámban sikerrel teljesítette az OQT szintet a párizsi olimpiára. Az 50 m gyors számban eddig Joshua Liendo Edwards (CAN) 21.80, Diego Matos Riberio (POR) 21.87, Michael Andrew (USA) 21.87 volt gyorsabb Szebasztiánnal a kvalifikációs időszak kezdete óta.

Március elseje óta teljesíthető az úszók számára az olimpiai szint – a szabály nem változott, egy számban egy országból legfeljebb két versenyző indulhat a nyári játékokon. Amennyiben több sportoló rendelkezik a nevezéshez szükséges OQT szinttel, úgy közöttük a hazai szövetség dönthet, kit nevez az olimpiára.

Április 16-19. között Kaposváron rendezik az országos bajnokságot, ahol többen is esélyesek a OQT megúszására valamelyik távon.

Marton Luana

Fotó: wtftaekwondo.hu

Taekwondo. A hétvégén rendezték Bukarestben a nyári Európai Játékok kvalifikációs versenyét. Az erős mezőnyben csak a súlycsoportok győztesei kvalifikáltak az Európai Játékokra. Szombaton a 63 ­kilogrammban versenyző Tóth Darius a negyeddöntőben búcsúzott, aki két menetben kikapott a norvég Kristian Borgentől.
A 46 kilós Csáki Hanna és a 67 kilós Márton Viviana sikerrel vette az egyes akadályokat és súlycsoportja élén végzett. Vasárnapi Viviana ikertestvérre Luana csatlakozott a kvótaszerzőkhöz az 57kg-os súlycsoport megnyerésével. Ugyanez nem sikerült Padla Orsolya (+73 kg) számára, aki bolgár riválisától szenvedett vereséget a fináléban.

Így az egyenes ágon indulási jogot szerző hét magyar, Bailey Kelen (87 kg), Füredi Rebeka (73 kg), Józsa Levente (68 kg), Patakfalvy Csenge (62 kg), Patakfalvy Luca (53 kg), Salim Sharif Gergely (58 kg), Salim Omar Gergely (54 kg) mellé csatlakozott a Bukarestben első helyen végzett három magyar harcos. Ezzel 10 magyar sportoló indulhat a júniusi krakkói Európa Játékokon.

A nõi kézilabda vb-selejtezõre készülõ magyar válogatott

Márton Gréta, a nõi kézilabda-válogatott tagja a csapat edzésén. A válogatott az Izland elleni világbajnoki selejtezõkre készül. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Kézilabda. Izland ellen lépett pályára Hafnarfjordurban a magyar női válogatott világbajnoki selejtezőmérkőzésen. A találkozó első perceiben az izlandi csapat vezetett, de a magyar válogatott a tizedik percben kiegyenlített, majd átvette a vezetést, és előnyét Szikora Melinda védéseivel, Klujber Katrin és Márton Gréta góljaival a szünetig négy gólra növelte. (14-10)

A második játékrészben eleinte Klujber Katrin, majd Schatzl Nadine felelt a magyar gólgyártásért, a 44. percben már hétgólosra rúgott nemzeti együttesünk előnye (19-12). A hajrában a hazai alakulat faragni tudott hátrányából, az utolsó másodpercekben értékesített büntetővel pedig – a félidőhöz hasonlóan – négygólosra módosította a különbséget. A magyar csapat így előnyről várhatja a szerdai, érdi visszavágót.

Izland - Magyarország 21-25 (10-14)
Visszavágó: 2023. április 12., 18:15, Érd: Magyarország-Izland

A 2023-évi világbajnokságot Dánia, Norvégia és Svédország közösen rendezi. Európából Dánia, Norvégia, Svédország, Franciaország, Montenegró és Hollandia a rendező, illetve a 2022. évi Európa-bajnokságon elért eredményei alapján már résztvevője a világbajnokságnak.

Az európai selejtezők eredménye:

Törökország-Szerbia 24-33
Románia-Portugália 35-20
Izland-Magyarország 21-25
Lengyelország-Koszovó 36-22
Olaszország-Szlovénia 25-31
Németország-Görögország 39-13
Svájc-Csehország 31-32
Ausztria-Spanyolország 28-28
Észak Macedónia-Ukrajna 22-24
Szlovákia-Horvátország 23-25

A párharcok győztesei vehetnek részt a 2023. november 29.-december 17. közötti dán-norvég-svéd közös rendezésű világbajnokságon, amelynek győztese kijut a 2024-es párizsi olimpiára, a 2-7. helyezettek pedig részt vehetnek az olimpiai selejtezőn 2024 tavaszán.

20220824 Photoshooting 12

Fotó: icehockey.hu

Jégkorong. Nehéz helyzetbe került a magyar női jégkorong-válogatott a kanadai Bramptonban zajló női elit-világbajnokságon a csoportjából való továbbjutást illetően. A magyarok, miután 4-2-re legyőzték a franciákat, a svédektől 6-2-es, a finnektől 5–0-ás vereséget szenvedtek. Az utolsó összecsapáson kedden a németek következnek. A magyar válogatott csak akkor juthat tovább a következő körbe, ha a keddi összecsapáson minimum öt gól különbséggel, vagy legalább hét gólt ütve négyes különbséggel nyer a németek ellen. Ha a svédek a papírformának megfelelően rendes játékidőben legyőzik a már kiesett franciákat, ebben az esetben a magyar válogatott a csoport második helyén kerülne tovább. Minden más esetben a magyar, a svéd és a német válogatott is 6 ponttal zár, ráadásul a mieink is 6–2-re nyernek a németek ellen, akkor a három válogatottat a finnek elleni eredmény rangsorolná, ami a kétgólos vereséget szenvedő svédeket tenné a hármas minitabellán az első helyre, a hárommal kikapó németek lennének a másodikok, mi pedig a harmadikok. Ha 5–1-re vagy 4–0-ra nyernénk, akkor is ugyanez lenne a minitabellán a helyzet, de csak a németekkel szemben rangsorolna a finnek elleni eredmény – azaz a csoport negyedik helyén végeznénk, s elbúcsúznánk az elittől.

A B-csoport záró fordulójának párosítása:
17.00: Németország–Magyarország
21.00: Svédország–Franciaország

A csoport állása: 1. Finnország 4 4 – – – 26–3 +23 12, 2. Németország 3 2 – – 1 9–5 +4 6, 3. Svédország 3 1 – – 2 10–12 –2 3, 4. Magyarország 3 1 – – 2 6–13 –7 3, 5. Franciaország 3 – – – 3 3–21 –18 0

Attila baszk

Fotó: Valter Attila / Facebook

Kerékpár. Véget ért a Baszk Körverseny, a mezőny egyetlen magyar kerékpárosa, Valter Attila az előkelő tizenharmadik helyen zárt. Attila szinte minden egyes nap rengeteget dolgozott, segítette a csapattárs, a dán Vingegaard végső győzelmét, miközben ő maga is remek helyen zárt, hiszen a végelszámolásnál tizenharmadik lett, ami nem kevesebb, mint negyven UCI világranglista pontot hozott a konyhára.

(MOB-összeállítás, nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt)