Szakmai egyeztetések: Négy magyar a legjobb százban az asztalitenisz világranglistán (2011.04.27)

Szakmai egyeztetések: Négy magyar a legjobb százban az asztalitenisz világranglistán (2011.04.27)

2012. 04. 05.
Megosztás

A még csak 17 éves Madarász Dóra – köszönhetően a jó eredményeinek - 50 helyet javítva a 99. helyre jött előre az április világranglistán. Így Tóth Krisztina (világranglista 36.), Póta Georgina (41.) és Lovas Petra (54.) mellet már ő is a „bűvös” százas keretbe került.

Az olimpiai kvalifikációban nagy változás Pekinghez képest, hogy a 3 egyéni versenyző helyett már csak 2 játékos szerezhet kvótát. A selejtezőn ugyanúgy 3 játékos indulhat, de ha kettő már kvótát szerzett, a harmadik versenyzőnk csak a csapatversenyre szerezhet kvótát. A világranglistáról 28 játékos szerez kvalifikációt, országonként maximum két ember. Ez a rotterdami vb-t (május 08-15.) követő 2011. júniusi világranglista alapján már eldől.

A csapat kvalifikációhoz, ha két ember bekerül a világranglistáról, a harmadik játékosunknak az európai selejtezőn egyéni kvalifikációt kell szereznie, de nem indulhat, csak csapaton. Az európai selejtezőről 11 játékos juthat még ki az olimpiára, illetve ez után lesz még egy végső, világ pótselejtező, ahonnan még 2 versenyzőnek lesz lehetősége kiharcolni az olimpiai részvételt.

Az olimpián résztvevők száma:

Csapatverseny (16 válogatott)

  • 6 csapat - minden kontinensről egy
  • 1 csapat – rendező
  • 9 csapat – egyéni kvalifikációk alapján

Egyéni verseny (84 játékos)

  • 28 fő – világranglistáról
  • 40 fő – kontinentális selejtezőkről (Európa 11, Ázsia 11, Afrika 6, Latin-Amerika 6, Észak-Amerika 3, Óceánia 3)
  • 1 fő – szabadkártya
  • 1 fő – rendező

Jelen állás szerint mindhárom női játékosunk kvalifikációt érő helyen van (áprilisi világranglista):

36. Tóth Krisztina 2307 pont (Olimpiai kvóta szempontjából 20.)
41. Póta Georgina 2288 pont (23.)
54. Lovas Petra 2233 pont
99. Madarász Dóra 2098 pont

Férfi játékosaink közül a világranglista jelenlegi 79. helyezett Jakab Jánosnak van a legnagyobb esélye a selejtezőkről való olimpiai kvótaszerzésre. A férfi játékosok nemzetközi eredményei 2010-óta folyamatosan romlottak.
A visszaesés leginkább a világranglistán elfoglalt helyükön mérhető le: Kosiba Dániel a 183., Zwickl Dániel a 197. helyen áll. Az időközben külföldre szerződött játékosok klubjával nehéz, vagy szinte lehetetlen egyeztetni a válogatott keret programját. Ezen az olimpiai selejtezőig mindenképp változtatni kell.

Jakab János esetében még lehetséges megoldást találni, hiszen Európa legjobb csapatához szerződött Németországban, ahol remek partnerekkel, szervezetten készül, de az egyéni foglalkozásai neki sincsenek megoldva.
Problémát okoz, hogy Jakab a többszörös BEK-gyxőztes csapatban csak kiegészítő ember. Kosiba Dánielt és Zwickl Dánielt pedig csak akkor tudják számításba venni az olimpiai felkészülésben, ha külföldön töltött idejüket csökkentik és nagyobb szerepet kap az itthoni, központi felkészülés. Zwickl Dánielnek egyébként óriási csalódást jelentett, hogy nem jutott ki a pekingi olimpiára. Ezek után Angliában tanult, egyetemen szerzett diplomát, edzett, de nem indult komoly viadalokon.

A sportág létesítmény helyzetében történt változások.

Nagy segítség a szakmai munka elvégzésében, hogy válogatottjaink beköltözhettek az Ormai László Asztalitenisz Csarnokba, ahol lehetőség van reggeltől estig 15 asztalon edzeniük valamennyi korosztály legjobbjainak, zökkenőmentesen bonyolíthatók a Héraklész és Bajnok Program összetartásai, ahol szálláshelyek biztosítására is van lehetőség. Folyamatban van 5 év helyett a 10 éves használati jog megszerzése, ami már az ITTF edzőtáborok tervezését is lehetővé tenné, ez esetben a világszövetség anyagilag is hozzájárulna a csarnok korszerűsítési munkálataihoz.

A sportág sportdiplomáciai helyzete

A sportdiplomácia területén mind a Világszövetségben, mind az Európaiban továbbra is vezető szerepeket töltünk be. Faragó Judit az ITTF versenyigazgatója, Barsai Emese az ETTU Technikai Bizottságának elnökhelyettese, Lajtai Kristóf az ETTU Utánpótlás Bizottságának tagja, Szily Márta az ETTU Játékvezetői és Versenybírói bizottságának tagja.

A sportág pénzügyi helyzete

A 2010es évet csodával határos módon „túlélte” a szövetség, hiszen számos szponzor kivonult az asztaliteniszből. A szövetség nehéz anyagi helyzetben van, de hamarosan új elnököt választanak, aki megoldja a problémákat. A Magyar Olimpiaim Bizottság és a Magyar Asztalitenisz Szövetség konzultációján Molnár Zoltán főtitkár felajánlotta, hogy a Gerevich-ösztöndíj keretéből a MOB masszőrt biztosít a sportolók számára.