Szakmai egyeztetések, tornasport: Londonban az aranyérem is összejöhet (2011.11.21)

Szakmai egyeztetések, tornasport: Londonban az aranyérem is összejöhet (2011.11.21)

2012. 04. 05.
Megosztás

Magyar Zoltán, olimpiai bajnok, a torna szövetség elnöke örömteli hírekkel szolgált a MOB szakmai egyeztetésén.
A torna sport a 2011-es évben sikeres évet zárt mind felnőtt, mind utánpótlás szinten.
Csapat szinten a férfiak és nők is bekerültek a legjobb 24 nemzet közé, ami az előző évekhez képest előrelépés.
Egyéniben Berki Krisztián világ- és Európa-bajnok lett lólengésben, s kiharcolta az olimpiai részvétel jogát. A Nyári Ifjúsági Olimpián Fesztiválon Makra Noémi szerzett aranyérmet.
Berki a világbajnokságon kiemelkedett a lólengés mezőnyéből, s ez jogos optimizmusra ad okot a londoni érmek szempontjából.

Január 7 – 14 között Londonban rendezik meg a tornasport teszt versenyét, ahol egyéni- és csapat kvótákat is lehet szerezni. Magyarország 2-2- egyéni versenyzőt indíthat, s az elvárható eredmény egy-egy olimpiai kvóta megszerzése, így a szertornát összesen hárman, két férfi és egy női sportoló képviselhetné Londonban. Draskóczy Imre a női válogatott vezetőedző elmondta, hogy a honosított Austin Sheppard megsérült, a magyarországi betegbiztosítása nem megoldott, így külföldön operálták meg, s Böczögő Dorina mellett nem tud indulni a januári teszt versenyen. Hogy ki lesz a második magyar női induló, azt decemberben válogató versenyen alapján döntik el.

A sportdiplomácia területén Karácsony István személyében egy elismert szakemberrel rendelkezünk. Továbbá Bérczi István és Kelemen Zoltán révén további két nemzetközi szintű bírónk egyre többet foglalkoztatott a versenyeken.

Altorjai Sándor, a szövetség főtitkára jelezte, hogy a felkészülést nehezíti, hogy több alkalommal a központi csarnokukat a Tornacsarnokot a vívók világkupa versenyei miatt nem tudták használni. A 2012-es évben hasonló esetek nagyban hátráltatnák az olimpiai felkészülést.
A budapesti és tatai edzőközpontban a felszerelések elavultak, balesetveszélyesek.
Szükséges lenne külföldi sportolókkal közös edzőtáborok szervezésére, de ez a jelenlegi körülmények között szinte lehetetlen.
A szövetség a gyúrói foglalkoztatásban kérne további lehetőségeket, amelyre biztató választ kaptak a MOB részéről.

Az RG sportág helyzetéről Sinkó Andrea, szakmai elnök számolt be.
Vass Dóra a világ legjobb 20 versenyzője között jegyzet. Sajnos az új olimpiai kvalifikációs kiírás szerint a januári londoni tesztversenyen kell megküzdenie a még szabad öt olimpiai kvóta valamelyikéért.
Személyében az első indulói kvótával rendelkezünk a következő világjátékokra, amelyet hazán szeretne megrendezni. Dóra egyébként december 5-én utazik két hetes oroszországi edzőtáborba, ahol orosz szakemberek irányítják a munkáját.
A kéziszer csapat megállta a helyét az olimpiai kvalifikációs versenyen, s nem a versenyzőkön múlt, akik egyszer sem hibáztak, hanem a bírói objektivitás akadályozta meg, hogy előrébb végezzenek.
A csapat fiatalításban előrébb járunk, mint ellenfeleink, s ez Rióra nézve biztató lehet.