Szakmai konzultációk: A birkózók több kvótában reménykednek (2011.11.19)

Szakmai konzultációk: A birkózók több kvótában reménykednek (2011.11.19)

2012. 04. 05.
Megosztás

A Magyar Olimpiai Bizottság legutóbbi konzultációján a birkózók számoltak be az ötkarikás felkészülés helyzetéről. A megbeszélésen jelen volt, többek között, Gáspár Tamás, a szövetség főtitkára, Maróthy István szakmai alelnök, Struhács György kötöttfogású szövetségi kapitány, Gulyás István a szabadfogású birkózók szövetségi kapitánya, Molnár Zoltán MOB-főtitkár, Szabó Bence sportigazgató, Medvegy Iván és Farkas Tibor szakmai főmunkatárs, valamint Komáromi Tibor, dr. Bakanek György és dr. Balogh Péter.

Az isztambuli világbajnokságra való felkészülés során a magyar csapat összes tagja jól végezte az edzéseket, megfelelő hozzáállással és a birkózók nagy akarattal vetették magukat a munkába.

Végül két kvótát nyertek a fiúk. Deák Bárdos Mihály a maximumot hozta ki magából. Harminchat évesen hatalmas szívvel és akarattal szerezte meg a kvalifikációt. Módos Péter egy mérkőzését kivéve azt birkózta, amit a jelenlegi állapotában ki tudott harcolni.

Az elvárások azonban nagyobbak voltak, hiszen a vezetőség mindenképpen éremben reménykedett.
A cél továbbra is az 5-6 kvalifikáció megszerzése.

Szabadfogásban a tervezett cél célt nem sikerült teljesíteni Isztambulban, így máshol kell kiívni a londoni indulás jogát. Ehhez három út, három lehetőség is vezet.

Női szakágban Sastin Marianna vb-ezüstérmével nemcsak olimpiai kvótát szerzett, hanem bizonyította azt is, hogy már teljesen hozzászokott az új súlycsoportjához (63kg) és az olimpián is éremesélyesként kell számolni vele. Bizonyította, hogy jó és érdemes áldozattal járó döntés volt már a 2010-es évben súlycsoportot váltani. A világbajnokságon fizikai állapota hibátlan, technikai tudása és gyors döntéshozó képessége a korábbi évek színvonalánál jóval magasabb szinten volt. A kvalifikált versenyzők tekintetében a kitűzött céloknak megfelelően haladunk. A kvalifikációs világbajnokságon egy olyan női versenyzőnk volt, aki esélyes volt a kvalifikáció kiharcolására (63kg, Sastin Marianna). A kitűzött célt teljesítettük, hiszen ezüstérmet szerzett.

A további 3 kvalifikációs versenyen még egy olimpiai indulás megszerzése a cél. Erre az 55kg-ban Barka Emese, Szabó Emese pályázik a legnagyobb eséllyel, valószínűsíthetően az utolsó versenyen.

A londoni olimpiára, a férfiak mezőnyében, még kijuthat Kiss Balázs, Lőrincz Tamás, Bácsi Péter, Hatos Gábor, Wöller Gergő, Ligeti Dániel és a sérüléséből felépülő Fodor Zoltán is.
Gáspár Tamás főtitkár hozzátette, hogy egy aranyérem megnyerése reálisnak tűnik a birkózóknál.