Szakmai konzultációk, Ökölvívás: Jöhetnek még kvóták (2011.10.21)

Szakmai konzultációk, Ökölvívás: Jöhetnek még kvóták (2011.10.21)

2012. 04. 05.
Megosztás

A Magyar Olimpiai Bizottság második félévének második konzultációján az ökölvívók kaptak főszerepet. A konzultáción részt vett, többek között, Dr. Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szövetség elnöke, Kunya György főtitkár és Kovács László szövetségi kapitány is.

A 2011. évben a férfi szakágnak két kiemelkedő versenye volt. Az Európa-bajnokságot

Ankarában rendezték június 18-25 között, amelynek kiemelkedő jelentősége, hogy az ott elért eredmények meghatározták a világranglistán elfoglalt helyet és a kiemelést a bakui világbajnokságra.

Mindössze egyetlen éremmel zárták ökölvívóink az ankarai EB-t. Volt idő a hibák kijavítására, hiszen közeledett az olimpiai kvalifikációs világbajnokság. Az érmet az a versenyző szerezte meg, aki talán a legjobban megérdemelte, és akinek a medália egy nagy világversenyről még hiányzott pályafutása során. Szellő Imre a World Series of Boxing sorozatban tett kötelességei után tért haza, és profibb hozzáállást tanúsított az edzéseken, amely meg is hozta számára az eredményt. Ankarában 252 versenyző indult 39 országból, és végül a házigazda török válogatott mellett az oroszok, az ukránok, a fehéroroszok, az azeriek, az olaszok, a grúzok, a franciák, a németek, és a magyarok vettek részt teljes csapattal. A felkészülést egyébként az éves tervnek megfelelően indította a szövetség, amely az edzőtáborokat, felkészülési versenyeket, felméréseket és teszt versenyeket tartalmazta.

A bakui világbajnokságon már rekordszámú, 570 ökölvívó vett részt, amely egyben minden idők legnagyobb ökölvívó eseményét jelentette. Ebben a rendkívül sűrű mezőnyben állt helyt a magyar csapat, amely végül 12/10-es pozitív győzelmi mutatóval zárt, és a csapatverseny tizenhetedik helyén végzett a volt kelet-közép európai szocialista országok közül – a volt Szovjetuniót nem figyelembe véve – a legjobbként.
A csapatversenyt meggyőző fölénnyel és négy aranyéremmel az ukránok nyerték meg Kuba, Kazahsztán, és a csalódást keltő Oroszország versenyzői előtt.

Nemcsak indulói létszámában, de minőségben is felülmúlt minden várakozást a világbajnokság, és csupán egyetlen versenyző, az ukrán klasszis, Vaszil Lomacsenko tudta megvédeni milánói címét egy kategóriával feljebb.
Történelmi brazil siker is született a világbajnokságon, és mindezt Káté Gyula kárára jegyezhettük fel.

Kvótáink értékét jelentősen növeli, hogy a világbajnokot is adó kínai csapat, valamint a németek, az amerikaiak, és írek szintén három kvalifikációs helyet szereztek Londonra, míg a franciák csupán kettőt, az örmények és a bolgárok mindössze egyet, míg Törökország, Mexikó, Kanada, Lengyelország, Kirgizisztán és Grúzia még nem rendelkezik kvótával.

- A magyar csapatban induló versenyzők és az elért eredmények:

49 kg Ungvári István, Harangi SE, legjobb 32-be jutott
52 kg Dobrádi Zsolt, KSI, legjobb 32-be jutott
56 kg Kalucza Norbert, DVSC, legjobb 16-ba jutott
60 kg Varga Miklós, Harangi SE, V. hely Olimpiai résztvevő
64 kg Káté Gyula, Unió Kispest, V. hely Olimpiai résztvevő
69 kg Bacskai Balázs, Vasas Süllős, legjobb 16-ba jutott
75 kg Harcsa Zoltán, Unió Kispest, IX. hely Olimpiai résztvevő
81 kg Szellő Imre, Kecskemét, legjobb 16-ba jutott
91 kg Darmos József, Vasas Süllős, legjobb 16-ba jutott
+91 kg Bouquet Bence, Vasas Süllős, legjobb 32-be jutott

A felnőtt válogatott a tervezett kvóta számot megszerezte, és 2012. áprilisában az Isztambulban megrendezésre kerülő Európai Olimpiai Kvalifikációs Tornán még újabb kvóta megszerzésére van lehetőségük. A nehézséget az adja, hogy a közép-keleti országok Ukrajna, Oroszország és Magyarország kivételével nem szerzetek kvótát, valamint a versenyt rendező Törökország sem rendelkezik még olimpiai indulóval.

Az Isztambulban még megszerezhető európai kvóta számok:

49 kg 5 hely / Ungvári István/
52 kg 2 hely / Dobrádi Zsolt/
56 kg 3 hely /Kalucza Norbert/
69 kg 2 hely /Bacskai Balázs/
81 kg 5 hely / Szellő Imre/
91 kg 3 hely /Darmos József/
+91 kg 3 hely /Bouquet Bence/

A női világbajnokságon az olimpiai súlyokban 51-60-75 kg-ban az első 12 hely kvalifikálja magát az olimpiára, Európának 4 hely jutott. Reális esély az 51 kg-ban Ancsin Katalinnak és 75 kg-ban Kovács Máriának van.

Az ifi válogatottban változás történt: Metzger József helyett Füzesy Zoltán irányítja a felkészülést a szövetségi kapitány (Kovács László) útmutatásai alapján.

A junior csapat munkáját továbbra is Farkas József szakedző látja el.

A női szakág tevékenységét Szuknai Zsuzsanna szakedző és Patkós János edző irányítja.

A versenyzők felkészítése döntően a klubokban történik. A központi felkészülések éves szinten az előre meghatározott szakmai programok szerint – edzőtáborok, felmérők, mérések, versenyek- történt.

A szövetségi kapitány az Edző Bizottsággal egyeztetve kidolgozza az aktuális válogatott keretek (felnőtt és ifjúsági) éves felkészülési tervét, majd koordinálja és ellenőrzi a felkészülési munka menetét. Figyelemmel kísérte a számításba jöhető versenyzők felkészülését és versenyzését. Kapcsolatot tartott a szakosztályi edzőkkel, a kerettagokat adó klubok versenyzőivel, és igény szerint szakmai segítséget nyújtott számukra. Részt vett a központi edzőtáborokban folyó edzések közvetlen irányításában.

A tervek között az is szerepel, hogy a szövetség képviselői a 2012. évben is folytatni kívánják a kellő időben elvégzett klinikai szűrővizsgálatokat. A teljesítménydiagnosztikai vizsgálatokra legalább három alkalommal kell, hogy sor kerüljön, a különböző felkészülési időszakokban.

Változatlanul folytatandó a doppingellenes tevékenység, ennek keretében a felvilágosítás, nevelés és a különböző étrendi kiegészítők ellenőrzése formájában.

Az időszakos sportorvosi klinikai vizsgálatokra az OSEI-ben kerül sor, legalább évente egy alkalommal, s mivel ez év elején ez megtörtént, a II. félévben erre nem került sor, csak panasz esetén.

A nemzetközi szövetségekben a 2011. évben lezajlott kongresszusokon soha nem tapasztalt sikert elérve több magyar ökölvívó szakember került különböző funkciókba – erősítve sportdiplomáciánkat – ami a Londoni Olimpia előtt nagyon hasznos lehet.

Például:

Dr. Csötönyi Sándor funkciói anemzetközi sportéletben betöltött funkciói:
AIBA(Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetség) VB - tag
EUBC(Európai Ökölvívó Konföderáció) VB - tag
EUBC(Európai Ökölvívó Konföderáció) Büro - tag
EUBC(Európai Ökölvívó Konföderáció) Verseny Biz. Alelnök