IOC 53071712022 0e8b26cfc1 k

Százhúsz ország vezetőit várják az olimpiára

2024. 05. 28.
Megosztás

Százhúsz ország állam- és kormányfőjét várják Párizsba, a nyári olimpia megnyitóünnepségére.

Ennyi vezető egyidejű jelenléte a maga nemében világrekordot jelent - írta az insidethegames.biz, a várhatóan igen intenzív diplomáciai tevékenységről beszámolva. A francia külügyi forrásokra hivatkozó anyagában a portál arra is kitért, hogy mintegy százhatvan magas rangú vendég, főként sportminiszter jelenlétére is számítanak a július 26-i ceremónián, ami szintén példátlan olimpiatörténeti eseményt ígér.

Az ünnepségre való meghívásokért nem a rendező ország, jelen esetben Franciaország, hanem a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és az illetékes nemzeti olimpiai bizottság a felelős, ezzel együtt Emmanuel Macron francia elnök néhány órával a Szajna menti olimpiai felvonulás előtt fogadja a jelenlévő külföldi vezetőket az Élysée-palotában tartandó protokolláris ceremónia keretében, amely lehetővé teszi a kötetlen találkozókat, számos kétoldalú megbeszélésnek is módot adva.

A portál szerint az olimpiai megnyitón várhatóan 320 ezer néző fog részt venni a folyóparton és a szomszédos utcákban, épületekben, amihez példátlan biztonsági művelet társul, amelynek részeként a francia biztonsági erők 45 ezer tagja és 18 ezer katona mellett 24 ezer magánügynököt is mozgósítanak. Az ötkarikás játékok idejére Franciaország csaknem félszáz, többségében európai országtól kap segítséget, amelyek hozzávetőleg 1100 szakembert küldenek a biztonsági akciót segítendő.

Ami a sajtót illeti, a házigazdák körülbelül 30 ezer akkreditált tudósítóra, s további mintegy hatezer nem akkreditált újságíróra számítanak.

(Fotó: NOB/Greg Martin)