Szenegáli-francia együttműködés a közelgő olimpiai események jegyében

Szenegáli-francia együttműködés a közelgő olimpiai események jegyében

2019. 09. 24.
Megosztás


A 2024-es párizsi játékok szervezőbizottsága együttműködési szerződést kötött a 2022-es dakari ifjúsági olimpia rendezőivel. A partnerségben a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) is komoly szerepe lesz.

A francia ötkarikás szervezőbizottság elnöke, Tony Estanguet Szenegálban írta alá a megállapodást Diagna Ndiayével, a dakari rendezőtestület vezetőjével.

A párizsi olimpia szervezői egy „Dioko Alliance” nevű csoport vezetői lesznek, melynek célja, hogy a dakari játékok minél jelentősebb pozitív hatással legyen Szenegálra. A csoportosulásnak a francia kormány, a Francia Nemzeti Olimpiai és Sportbizottság (CNOSF), valamint Párizs városának vezetősége egyaránt tagja. A résztvevők itt megoszthatják egymással tapasztalataikat, legjobb gyakorlataikat, és útmutatást biztosíthatnak az örökség, a marketing, a környezetvédelem és a kommunikáció területén. Emellett az érintettek kutatási eredményeket is hozzáférhetővé tesznek majd az infrastruktúra, a tehetséggondozás és az edzésmódszerek fejlesztésére, valamint a nők sportbeli helyzetének javítására. Az egyezség természetesen összhangban van a 2020-as Olimpiai Agenda alapvetéseivel.

A párizsiak korábban a tokiói olimpia és a lausanne-i téli ifjúsági játékok szervezőivel is kötöttek hasonló megállapodást. A jövőben a pekingi téli olimpia, valamint a birminghami nemzetközösségi játékok is csatlakozhat a partnerek sorához.

„El vagyunk ragadtatva attól, hogy Szenegál rendezi Afrika első ötkarikás tornáját, és már alig várjuk, hogy Mamadou Diagna Ndiaye csapatával dolgozhassunk együtt egy közös cél érdekében. Sokat tanulhatunk még egymástól” – mondta Estanguet, a korábbi háromszoros olimpiai bajnok kenus.

„Szenegál örömmel köszönti a párizsi delegációt, és lelkesen várja a gyümölcsöző és baráti megbeszéléseket egy olyan kapcsolat létrehozása érdekében, amely egy, a szolidaritás esszenciális olimpiai értékével telített szövetség megkötésének pecsétje. Mindez arra a közös vágyunkra reflektál, hogy cselekedeteink az ifjúsági olimpia teljes sikerébe vetett megingathatatlan hitünkön alapuljanak” – tette hozzá Ndiaye, aki a Szenegáli Nemzeti Olimpiai és Sportbizottság elnöke, valamint a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak is tagja.

A megállapodás nem titkolt célja Franciaország és Szenegál nemzetközi kapcsolatának erősítése is. A két sportdiplomata mellett Roxana Maracineanu francia sportminiszter és Denis Masseglia, a Francia Olimpiai- és Sportbizottság elnöke is jelen volt az eseményen, csakúgy, mint az olimpiai bronzérmes ökölvívó, Souleymane Cissokho, aki francia és szenegáli gyökerekkel is rendelkezik.

„A francia elnök, Emmanuel Macron erős elköteleződést tett Afrika és a sport mellett az ouagadougoui beszédében. Most már rajtunk múlik, hogy cselekedjünk, és erősítsük kapcsolatainkat. (…) A sport egy csodálatos kapocs a kontinensek között, és megkerülhetetlen a fenntarthatóság, a szociális és kulturális fejlődés tekintetében” – jegyezte meg Maracineanu.

(insidethegames.biz)