Rangos elismerést kapott Szakály Sándor, az olimpiai akadémia egyik alapítója

Szent István-díjat kapott Szakály Sándor

2022. 10. 06.
Megosztás


Szent István-díjat kapott Szakály Sándor történész-professzor, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár vezetője, a Magyar Olimpiai Akadémia tanácsának alelnöke, és egyik alapítója. Az elismerést olyan szakemberek kapják, akik komoly erőfeszítéseket tettek vagy tesznek az összmagyarság érdekében, illetve nemzetünk kulturális örökségének megőrzésén munkálkodnak.

A díjat október első napján Esztergomban, a Vármúzeum koronatermében adták át. A rangos kitüntetést 2001-ben alapította Bihari Antal, a helyi televízió akkori vezetője. A díjazottat Boross Péter egykori miniszterelnök laudálta.

Szent István-díjat korábban az olimpiai bajnokok közül megkapta Buzánszky Jenő és Grosics Gyula labdarúgó, valamint Egerszegi Krisztina úszó is.

Dr. Szakály Sándor Széchenyi-díjas magyar történész, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója, a Károli Gáspár Református Egyetem Társadalomtudományi Kar Történettudományi Intézete Új- és Jelenkori Történeti Tanszékének egyetemi tanára; egyik alapító tagja a Magyar Olimpiai Akadémiának (1985-86), ma tanácstagja. Több elismerése közt Szer Üzenete-díjat kapott szeptember 4-én az ópusztaszeri szobori búcsú alkalmából.

(MOA; fotó: MOB/Szalmás Péter)