7 Q3 A0040

Szilágyi Áront javasolja a MOB elnöksége a NOB Sportolói Bizottságába

2023. 08. 30.
Megosztás

Javaslat a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Sportolói Bizottságának újonnan pályázó magyar tagjára, a médiabizottság vezetőjének és tagságának, illetve a sportszakmai és sporttudományos bizottság új elnökének megválasztása. Piotr Nurowski-díjra jelölés, NOB Milánó-Cortina 2026-ösztöndíjasok jelölése – ezek voltak a Magyar Olimpiai Bizottság szerdai elnökségi ülésének főbb témái. Gyulay Zsolt elmondta, jelenleg 50 kvótásunk, illetve olimpiai szintesünk van Párizsra, úgyhogy most már tényleg a jövő évi olimpián van a fókusz.

Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó mandátuma a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportolói bizottságában a párizsi játékok végével lejár, így a Magyar Olimpiai Bizottságnak lehetősége nyílik sportolót jelölni a tagságra. A sportolói bizottsági tagság nagy jelentőséggel bír, hiszen a megbízatás, amely 8 évre szól, egyben NOB-tagságot is jelent, így az elnökségi ülésen született végleges döntés a jelölésről.

De ne szaladjunk ennyire előre! A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2023. július 13-án tette közzé a sportolói bizottság tagságára vonatkozó pályázati kiírását, amelyet a MOB megküldött a tokiói nyári olimpián, részt vevő sportolóknak és hazai sportági szövetségeknek. A feltétel az volt, hogy az adott sportolónak részt kellett vennie a tokiói olimpián és/vagy elindulni a párizsin, ahol a választást tartják. A pályázatot a MOB Sportolói Bizottsága tárgyalta, majd pedig háromtagú előkészítő bizottság alakult a pályázati anyagok áttekintésére, amelynek tagja volt Gyulay Zsolt, a MOB elnöke; Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tiszteletbeli tagja és Gyurta Dániel a MOB elnökségi tagja, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Sportolói Bizottságának tagja, NOB-tag.

A határidőig hat sportoló adta le jelentkezését, a bizottság pedig a dokumentumok áttekintését követően a NOB kritériumrendszere alapján értékelte a pályázatokat. Ezt követően javaslatot tett, amelyet a MOB elnöksége egyhangúlag elfogadott: a Magyar Olimpiai Bizottság a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áront javasolja a nemzetközi ötkarikás szervezet sportolói bizottságába.

Gyurta Dániel az ülésen elmondta, hogy 35 sportoló jelentkezhet a megüresedő 4 helyre a NOB sportolói Bizottságába, és azt is elárulta, a bejutáshoz körülbleül 1000-1200 szavazatra lesz szükség.

7 Q3 A0030
MOB-Média

Az ülésen Gyulay Zsolt a multisportesemények, eredményesség és sportdiplomáciai tekintetben is áttekintette az előző ülés óta eltelt időszakot. A MOB-elnök beszélt a sikeres, Krakkó-központú Európa Játékokról, a maribori Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválról, a budapesti atlétikai világbajnokságról, a június 23-ai Olimpia Napjáról, a párizsi olimpia megnyitója előtt egy évvel megtartott sajtótájékoztatóról, a Team Hungary-ról, a párizsi csapatvezetői szemináriumról, az olimpiai előkészületekről, a Thomas Bach NOB-elnökkel, Novák Katalin köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel való találkozókról.

A grémium megválasztotta a MOB Média Bizottságát, melynek elnöke Buzgó József; tagjai Ambrus Gábor, Csisztu Zsuzsa, Kálnoki Kis Attila, Magyar Zoltán, Máté Pál, Novák Miklós, Sörös Jenő, Székely Dávid, Szöllősi György és Vobeczky Zoltán.

Miután Kelemen Ildikó lemondott a MOB Esélyegyenlőségi Bizottságának vezetéséről – tag továbbra is marad –, új elnökre van szükség. A résztvevők egyhangúlag elfogadták az olimpiai 6. helyezett ritmikus gimnasztikázó Sinkó Andrea jelölését, aki korábban a sportolói bizottságot is vezette.

7 Q3 A0017
MOB-Média

Bacsa Pétert a MOB közgyűlése elnökségi tagnak választotta májusban, ezt követően a sportvezető lemondott a MOB Sportszakmai Bizottságának elnöki tisztéről, így ezt a pozíciót is be kellett tölteni. A MOB Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítása – mely szintén napirendi pontként szerepelt augusztus 30-án – értelmében a sportszakmai bizottság tevékenysége kibővül a sporttudományos területtel, elsősorban az olimpiai eseményekkel és a MOB Kettőskarrier-programjának beindításával összefüggésben. A sportszakmai bizottság – korábbról, hatályos – jelenlegi tagjai: Altorjai Sándor, Csabai Edvin, Harmat Rózsa, Horváth Gabriella, Patakfalvy Miklós, dr. Sós Csaba és Telegdy Attila. Az elnökség egyhangúlag elfogadta – új elnevezéssel – a MOB Sportszakmai és Sporttudományos Bizottsága elnökének dr. Sós Csabát; a testület tagja lett továbbá a sportszakmai területről Bácsi Péter és Boczkó Gábor, a tudományok területéről dr. habil Gál Andrea, Juhász István, Prof. dr. Radák Zsolt, Prof. dr. Szabó Tamás és Szász Máté.

7 Q3 A0005
MOB-Média

Döntés született a NOB Milano-Cortina 2026-ösztöndíj magyar támogatottjairól is. Három sportági szakszövetség hét szakágát figyelembe véve 14 téli sportoló szerepelhet a programban.

Az elnökség Jackl Vivient jelöli az Európai Olimpiai Bizottság 12. alkalommal kiírt Piotr Nurowski „Az év legsikeresebb európai nyári ifjúsági sportolója” díjára. Az úszó többek közt 2023-ban ifjúsági Európa-bajnoki címet, a maribori EYOF-on 2 arany- és 2 ezüstérmet is szerzett. Korábban a MOB Sportszakmai- és Sportolói Bizottsága is jóváhagyta és támogatta a sportoló jelölését.

Döntés született továbbá eredményességi támogatásokról, a Hajós Alfréd-szobor, a Bay Béla-album és a Csillag Imre Ösztöndíjprogram támogatásáról is.