Megvan a magyar női kézilabdakvóta az olimpiára

Megvan a magyar női kézilabdakvóta az olimpiára

2021. 03. 20.
Megosztás


A magyar női kézilabda-válogatott 31-23-ra legyőzte a szerb válogatottat az olimpiai kvalifikácios tornán Győrben, s mivel Oroszország 33-26-ra legyőzte Kazahsztánt, eldőlt, hogy a magyarok az első két hely valamelyikén végeznek, így a magyar csapat kijutott a tokiói olimpiára.

A magyar női együttes a 2008-as pekingi negyedik helyezés után jutott ki újra az ötkarikás játékokra, és az idei lesz a hetedik olimpiai részvétele. Az olimpiára 14 játékos és egy tartalék nevezhető.

Magyarország-Szerbia 31-23 (16-12). Mindkét csapat idegesen kezdte a játékot. Az első gólt a magyarok érték el a 3. percben Szöllösi Zácsik Szandra révén. Egy perccel később a találkozó egészében kitűnően játszó Kovacsics Mónika növelte előnyünket. Ezután felváltva estek a gólok, de a kettő közte továbbra is megmaradt. A szerbek rendkívül sok hibával, pontatlanul játszottak, és ezt a magyarok könyörtelenül kihasználták. A 15. percben például középkezdéshez álltak fel a szerbek, de az első pasznál Márton Gréta elcsente a labdát, s az üres kapuba továbbított. Bíró Blanka is fontos pillanatokban védett, s a félidőben négy gólos előnnyel 16-12-es eredménnyel mentek a csapatok pihenőre.

A második játékrészben sem változott a játék képe. Egyre növelte a magyar válogatott az előnyét. A 45. percben Schatzl kapta a félpályáról a labdát Lukácstól, amit a levegőbe felugorva akrobatikus mozdulattal továbbított a szerbek hálójába. Ekkor már nyolc gól volt a magyarok előnye. Ez az előny a végéig megmaradt. Az utolsó percek már örömjátékot hoztak a magyarok számára. A találkozó utolsó gólja egy gyönyörű kínaival Háfra Noémi nevéhez fűződött. A magyar válogatott 31-23-ra megnyerte a találkozót.

Magyarország: Bíró - Márton 3, Kovacsics 6, Kisfaludy 1, Tomori, Kiss N. 1, Lukács 4, cserék: Szöllősi-Zácsik 7, Szucsánszki 1, Klujber 1, Háfra 2, Helembai 1, Csiszár-Szekeres, Schatzl 4, Janurik, szövetségi kapitány: Elek Gábor.A magyarok tokiói kvótája késő este vált matematikailag is biztossá, miután az ötkarikás címvédő Oroszország legyőzte Kazahsztánt. Ezzel eldőlt, hogy a magyar csapat az első kettő között végez, és 12 év után ismét ott lehet az ötkarikás játékokon.

Az állás: 1. Magyarország 4 pont (77-42), 2. Oroszország 4 (62-50), 3. Szerbia 0 (47-60), 4. Kazahsztán 0 (45-79).

A magyar olimpiai csapat létszáma – a tartalékokat is számolva – az ezen a napon megszerzett birkózó és a kézilabdakvótával 16 fővel 119-re emelkedett.

(MOB; fotók: MOB/Szalmás Péter)