Szocsi 2014: A világkupa éllovasa nyerte az északi összetett első versenyszámát

Szocsi 2014: A világkupa éllovasa nyerte az északi összetett első versenyszámát

2014. 02. 12.
Megosztás

Szerdán az északi összetett is bemutatkozott a szocsi téli olimpián. A Gundersen-versenyét rendezték meg, amely normálsánc síugrás és 10km sífutásból áll. A győzelmet a német Eric Frenzel szerezte meg a japán Vatabe Akito és a norvég Magnus Krog előtt.

A síugrást a világkupában is élen álló Eric Frenzel nyerte 76 méteres ugrással, s így hat másodperccel kezdhette korábban a 10 km-es sífutást a japán Vatabe Akitónál. A többi esélyes közül a címvédő francia Jason Lamy-Chappuisnak 31 másodperc a hátránya a nyolcadik helyen, míg a norvég Magnus Moan 48 másodperces hátrányból indul tizenötödikként.


Ahogyan az várható volt a két éllovas gyorsan összeállt, s váltott vezetéssel próbálták meg tartani az éllovasokkal a különbséget. Ez azonban a mezőny sűrűsége miatt nem volt könnyű. A mezőny egyik legjobb futójának számító Moan ugyanis gyorsan az üldözőcsoport élére került és az ő, valamint honfitársa, Magnus krog és az olasz Alessandro Pittin vezetésével egy nyolctagú csoport faragta folyamatosan a hátrányt.

2,5 km-el a vége előtt már csak szűk tizenöt másodpercre voltak az üldözők, de a különbség ennél jobban nem nagyon csökkent. Vatabe ugyanis felvezette Frenzelt, tudván, hogy így a német majd elmegy mellette a célegyenesben, de legalább az ezüst biztosan meg lesz neki. Így is történt, Frenzel végül magabiztos, négy másodperces előnnyel elsőként ért célba Vatabe előtt, míg a harmadik helyért Krog nyerte a hajrát Pittint és Moant megelőzve.
A nagy esélyes francia Jason Lamy-Chappuis mek kellett, hogy elégedjen a nyolcadik pozicióval.

Szocsi 2014

ÉSZAKI ÖSSZETETT, GUNDERSEN/NORMÁL SÁNC
Olimpiai-bajnok: Eric Frenzel (Németország) 22:50.2 perc, 2. Vatabe Akito (Japán) +4.2 mp. hátrány, 3. Magnus Krog (Norvégia) +8.1, 4. Alessandro Pittin (Olaszország) +9.3, 5. Magnus Moan (Norvégia) +12.7, 6. Johannes Rydzek (Németország) +17.3

(Forrás: NSO)