Szocsi 2014:  hírek, eredmények

Szocsi 2014: hírek, eredmények

2014. 02. 15.
Megosztás

Felix Neureuther a repülőtér felé tartva karambolozott; az amerikai gyorskorcsolyázók sikertelenségük okait keresik; jégkorongban az esélyesek nem botlottak a pénteki fordulóban; curlingben nincs már veretlen a férfi mezőnyben; síugrásban osztrák siker a selejtezőben.

ALPESI SÍZÉS

Nyomozás indult az olimpiai aranyesélyes ellen

A müncheni ügyészség nyomozást indított a németek alpesi síelője, Felix Neureuther ellen, ezzel együtt a műlesiklás és óriásműlesiklás egyik esélyesének tartott sportoló elutazhat a szocsi téli olimpiára. A gyanú szerint Neureuther szabálytalanul elhagyta a helyszínt, miután autóbalesetet szenvedett.

A 29 éves síző, aki a mostani szezonban mindkét szakágban nyert már világkupafutamot, pénteken kora reggel éppen a müncheni repülőtérre tartott az autójával, amikor a jeges úton megcsúszott és nekicsapódott a szalagkorlátnak. Vele volt a barátnője, az olimpia ezüstérmes sílövő, Miriam Gössner is, aki korábbi sérülése miatt nem indulhatott Szocsiban. Neureuther az eset után továbbhajtott, ám a repülőtér helyett orvoshoz ment. Édesapja korábbi tájékoztatása szerint a fiát Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt vizsgálta meg, s abban bízik, hogy már ma délután elutazhat Szocsiba. Később kiderült, hogy erre csak szombaton kerülhet sor.

Délben a rendőrségi szóvivő közölte, hogy vizsgálat indult a baleset miatt, amely azt hivatott kideríteni, hogy a rendőrséget mikor értesítették. A hatóság emberei megtalálták az eset állítólagos helyszínét, ahol egy gépkocsi kisebb részei hevertek, a szalagkorlátban pedig mintegy 500 eurós kár keletkezett. A rendőrségi szóvivő ugyanakkor elmondta, hogy Neureuther a nyomozás ellenére természetesen elutazhat Szocsiba, s eredményes szereplést kívánnak neki.

A műlesikló vk-pontversenyben jelenleg második helyen álló sportolónak a szocsi játékok a harmadik olimpiája. A tavalyi világbajnokságon szlalomban ezüstérmes Neureuthernek eddig nem volt szerencséje a játékokon: Torinóban mindkét számában kiesett, míg Vancouverben óriás-műlesiklásban nyolcadik lett, műlesiklásban ugyanakkor már az első futamban búcsúzott.

GYORSKORCSOLYA

A szuperdresszre is gyanakodnak az amerikaiak

Az Egyesült Államok gyorskorcsolyázói a vezetőkkel együtt kétségbeesve próbálják megfejteni, miért olyan gyászos a szereplésük a szocsi téli olimpián. Az eddigi hat szám után az amerikaiak legjobb helyezése egy hetedik, ezt Heather Richardson érte el a nők 1000 méteres versenyében.

Az AS hírügynökség jelentése szerint a rossz eredményekért többen az újonnan kifejlesztett és többször beharangozott szuperdresszt okolják, amit az egyik híres amerikai ruházati cég készített el egy hadiipari vállalattal együttműködve.

A világkupában elért kiváló eredmények utáni visszaesés miatt a vezetés most teljesen átvilágítja a küldöttséget, így a ruházattól kezdve az ételekig mindent megvizsgálnak, hogy fényt derítsenek az okokra.

Az Egyesült Államok a korábbi olimpiákon 29 aranyat szerzett gyorskorcsolyában, s ezzel vezették az örökranglistát a hollandok előtt, akik viszont a mostani négy győzelmükkel átvették az első helyet.

JÉGKORONG:

B CSOPORT

A kanadai, finn, osztrák, norvég négyes legsimábbnak ígérkező játéknapja nem okozott meglepetést, az észak-amerikaiak ugyanis 6–0-ra legyőzték nyugati szomszédunkat, míg a finnek 6–1-re lelépték Norvégiát.

Egyik eredmény sem meglepetés, sőt, ha azt nézzük, hogy Kanada az eddigi négy, osztrákok elleni olimpiai ütközetét 48–3-as összesített gólkülönbséggel nyerte meg, Ausztria olcsón megúszta a napot. A meccs hőse címen a 23 lövést hárító Roberto Luongo és a második harmadban klasszikus mesterhármast elérő Jeff Carter osztozhatott.

A finneknél Teemu Selännét kell kiemelni, a 43 éves hokis ugyanis megdöntötte Jaromír Jágr néhány órás rekordját, és minden idők legidősebb olimpiai gólszerzője lett.
Finnország és Kanada vasárnap magyar idő szerint 18 órától játszik egymással a csoportelsőségért.

TÉLI OLIMPIA, SZOCSI 2014

FÉRFI JÉGKORONGTORNA,

B-CSOPORT, 2. FORDULÓ

Kanada–Ausztria 6–0 (2–0, 4–0, 0–0)
G: Doughty (5:24), Weber (10:12), Carter (22:39; 24:09, 34:33), Getzlaf (36:48)

Finnország–Norvégia 6–1 (3–0, 2–0, 1–1)
G: Selänne (5:46), Korpikoski (6:51; 28:03), Lehterä (17:21), O. Jokinen (31:26), Määttä (57:41), ill. Skröder (41:01)
A B-CSOPORT ÁLLÁSA 1.Finnország 6, 2.Kanada 6, 3.Norvégia 0, 4. Ausztria 0

C CSOPORT

Elmaradt a svájci reváns, nyolc között a svédek

Svédország a tavalyi világbajnokság döntője után az olimpiai hokitorna csoportmérkőzésén is legyőzte Svájcot. A pénteki találkozó sokkal szorosabb volt, mint a tavalyi 5–1-es összecsapás, a meccs egyetlen gólja hét és fél perccel a vége előtt született, Daniel Alfredsson egy kipattanót paskolt a kapuba. Ezzel Svédország csoportelső, és már negyeddöntősnek tekinthető.

A pénteki nap folyamán már két aranyérmet begyűjtő svájciak szurkolótábora jó hangulatban kezdhette a svédek elleni mérkőzést, és hokicsapatuk sem rontott a kedvükön, hiszen az első harmadban jóval aktívabban játszott, mint a svédek. A második harmad elején Henrik Lundqvistnek kellett nagyot fognia, hogy megőrizze a 0–0-t, majd a svájci kapus, Reto Berra védte bravúrral Patrik Berglund kísérletét.

A svájciak Reto Suri szabálytalanságát követően kihúztak egy emberhátrányt, majd Roman Wicket fújták ki a bírók, de a svéd válogatott egyik emberfórral sem tudott élni, két harmad után is maradt a 0–0.

A csapatkapitányukat, Henrik Zetterberget még a mérkőzés előtt a teljes olimpiára elveszítő svédek mezőnyfölénye egyre meggyőzőbb volt, és a harmadik harmadban góllá is érett: a csúcsformában játszó Erik Karlsson jobb oldali lövése után a korong kipattant Berra kapusról, és éppen Daniel Alfredsson elé került, aki egy méterről könnyedén paskolta az üres kapuba.

A svájciak nem tudtak válaszolni, a minimális svéd győzelem pedig azt jelenti, hogy a „háromkoronások” az utolsó csoportmeccsüktől függetlenül erőnyerők a nyolcaddöntőben, és bármit is játszanak a lettekkel, készülhetnek a negyeddöntőre.

A csoport másik találkozóján a cseh férfiválogatott 4–2-es győzelmet aratott Lettország ellen.
A mérkőzésen végig kezdeményező és sokkal többet lövő csehek a 11. percben Martin Erat góljával szereztek vezetést, a korong Edgars Masalskis lábai között csúszott be. Janis Sprukts hálóból messze kivágódó (és végül csak a videobíró segítségével megadott) góljával egyenlített Lettország, az első harmad vége előtt közvetlenül azonban Jaromír Jágr emberelőnyből ismét a cseheket juttatta vezetéshez.

Ezzel még nem volt végük a letteknek, mivel Herberts Vasiljevs gyorsan egyenlített, de Jakub Vorácek és Marek Zidlicky góljára már nem volt válasz – a csehek kijavították a svédek elleni botlást, a lettek viszont továbbra is pont nélkül állnak.

C-CSOPORT, 2. FORDULÓ

Svédország–Svájc 1–0 (0–0, 0–0, 1–0)
G: Alfredsson (52:39)

Csehország–Lettország 4–2 (2–1, 2–1, 0–0)
G: Erat (10:10), Jágr (19:29), Vorácek (27:06), Zidlicky (37:02), ill. Sprukts (13:05), Vasiljevs (22:45)
A C-CSOPORT ÁLLÁSA: 1.Svédország 6, 2.Csehország 3, 3.Svájc 3, 4.Lettország 0

CURLING

A férfiak 7. fordulójában Kína-Svédország rangadóra került sor. A még veretlen Kína az utolsó END előtt 5-4 arányban vezetett, de az utolsó END-ben a svédek egy bravúros menettel egyenlítettek, majd az EXTRA ráadásban maguk javára fordították a találkozót. Ezzel a férfi mezőnyben már nincs veretlen gárda.

A nőknél a szabadnapos Kanada még veretlen, a juharlevelesektől korábban vereséget szenvedő svédek is pihentek, míg Kína és Nagy-Britannia győzelemmel zárkozott fel a két éllovas mögé.
Szombaton a hölgyeknél kettő a férfiaknál egy fordulót rendeznek.

Erdmények:

Férfiak:

7 forduló:
Svédország-Kína 6-5
Egyyesült Államok-Németország 8-5
Kanada-Norvégia 10-4

8 forduló:
Oroszország-Egyesült Államok 7-6
Kína-Norvégia 7-5
Nagy-Britannia- Dánia 8-6
Svájc-Németország 7-8

Az állás: 1. Kína, Nagy-Britannia, Svédország 5/1, 4.Kanada 4/2, 5.Norvégia 3/3, 6.Norvégia, Dánia, Oroszország, Egyesült Államok 2/4,9.Németország, Svájc 1/5

Nők:

7 forduló:
Egyesült Államok-Dánia 2-9
Nagy-Britannia-Japán 12-3
Korea-Kína 3-11
Oroszország-Svájc 6-4

Az állás: 1.Kanada 5/0, 2.Svédország 4/1, 3.Kína, Nagy-Britannia 3/2, 5.Oroszország, Svájc 3/3, 7-Japán, Korea 2/3, 9.Dánia, Egyesült Államok 1/5

SÍUGRÁS

A nagysánc egyéni verseny selejtezőjét rendezték pénteken.
A kiemelt és már automatikusan továbbjutó 10 ugró közül a normálsánc győztese a lengyel Kamil Stoch, továbbá a japán Noriaki Kasai és a német Severin Freund távol maradt a selejtezőtől.
A szombati ötven fős mezőnybe minden esélyes bekerült. Legjobban az osztrák Michael Hayboeck teljesített aki 131m-re repült és közel három ponttal előzte meg vetélytársait.
A kiemelteknél is osztrák, Thomas Diethart ugrott a legmesszebbre szintén 131m-re repülve.
A nagysánc döntőjét szombaton rendezik.

(Forrás: NSO / MOB)