Szocsi 2014: „Komoly előny a hazai pálya”

Szocsi 2014: „Komoly előny a hazai pálya”

2014. 02. 09.
Megosztás

Ilja Kovalcsuk szerint hatalmas fórt jelent az orosz jégkorong-válogatottnak, hogy hazai környezetben száll harcba az aranyéremért a szocsi téli olimpián.

„Emlékszünk a Kanada elleni meccsre, amelyet minden egyes néző állva nézett végig, és félelmetes volt a hangulat a csarnokban. Nagyon várjuk, hogy mi is hasonló körülmények közepette játszhassunk” – beszélt vancouveri emlékeiről a Szbornaja kétszeres világbajnok kiválósága, bízva abban, hogy csapata most átélheti saját pályáján azt, amit a Juharlevelesek négy éve a hazai rendezésű játékokon.

„Mi vagyunk otthon, ami némi nyomást helyez a vállunkra, de ez kellemes gond. Vélhetően az összes többi válogatott így van ezzel, amelyik hazai pályán mérkőzik meg egy ilyen fontos címért.”

Szocsiban számottevően nagyobb méretű pályán játszanak majd, mint az NHL-ben, de Kovalcsuk szerint ez nem írja át jelentősen az erőviszonyokat.

„Néhány meccs kell ahhoz, hogy mindenki alkalmazkodni tudjon, utána azonban ezen már nem múlik semmi. Bárki megverhet bárkit, nagyon izgalmas torna áll előttünk.”

A 30 éves támadó – a játékokat is szem előtt tartva – tavaly nyáron hazaszerződött Szentpétervárra az NHL-ből, ahol tizenegy idényt húzott le az Atlanta Thrashersszel és a New Jersey Devilsszel.

Kovalcsuk döntése alaposan meglepte a közvéleményt, hiszen a Devilsszel 2010-ben 15 éves, 77 millió dolláros szerződést írt alá, és azt rúgta fel jócskán idő előtt.

Az oroszok az A-csoportba nyertek besorolást Szocsiban, Szlovákiával, Szlovéniával és az Egyesült Államokkal kerültek össze.