Szörfdeszka és birkózószőnyeg a porondon

Szörfdeszka és birkózószőnyeg a porondon

2019. 06. 04.
Megosztás


A szörf- és a birkózószövetség képviselői is arról számoltak be a MOB sportági konzultációján, hogy ugyan nagyon nehéz a tokiói kvalifikáció, de bíznak a sikeres menetelésben, és több sportolójuk is utazhat a jövő évi olimpiára. A nehézséget növeli, hogy mindkét sportágban csökkent a kvótalehetőség.

A szörfszövetséget Szalay Balázs elnök, Felleg Bernadett főtitkár és Utassy Loránd szövetségi kapitány képviselte. A tokiói felkészüléssel kapcsolatban arról tájékoztattak, hogy a sportág 1996-os olimpiai debütálása óta mindig kitöltötték a maximális kvótaszámot; idén Gádorfalvi Áron, Cholnoky Sára és a fiatal Sánta Bence lehet esélyes a kijutásra. Áron a hetedik olimpiájára készül, ezzel ő lehet a tokiói Magyar Csapat egyik rekordere. A versenyzők célja az idei világbajnokságon, a Garda-tavon megszerezni a kvótát.

Elhangzott, hogy sok szörftábort rendeznek a kisebb korosztályokban, azonban a versenyzéshez a klubok nem tudják biztosítani a felszerelést, ami igen költséges, és ezért a szülők támogatásán múlik a folytatás. Beszámoltak arról, hogy Balatonaligán van egy központi telephelyük, illetve Balatonfűzfőn is van létesítmény, ami a versenyek hátországának is lehetőséget biztosít – utóbbi helyszínen fejlesztések várhatóak.

Versenyszervezésben aktív a szövetség, hiszen 2017-ben Európa-bajnokságot rendeztek a Balatonon, a jövőbeni tervek között pedig világbajnokság rendezése is szerepel.

A válogatott keret orvosa dr. Tállay András, a Sportkórházzal jó az együttműködés. A Testnevelési Egyetemen idén szeptemberben indul a szakedzőképzés a vitorlásokkal együtt.

A birkózószövetség részéről Bacsa Péter ügyvezető, Farkas Tibor főtitkár, Ritter Árpád női-, Sike András kötött-, és – a közelmúltban kinevezett – Dvorák László szabadfogású kapitány vett részt a megbeszélésen.

Fábián László, a MOB sportigazgatója gratulált az Európa-bajnokság eredményeihez, valamint a szövetség közgyűlésének ahhoz, hogy az elnökség újabb öt évre megbízást kapott Németh Szilárd vezetésével.

A szövetségi kapitányok elmondták, hogy ugyan néhány fiatal már a látókörbe került, de alapvetően idősödik a válogatott sora, többen sérülésekkel bajlódnak. Összességében a három szakágból 5-6, nagyon ideális esetben akár 8 kvóta is összegyűlhet Tokióra. A kvóták jelentős része megszerezhető lenne az asztanai világbajnokságon.

A létesítményfejlesztés terén elhangzott, hogy 40 olyan klub működik, ahol jelentős minőségi képzés folyik, és eredmény is jelentkezik, ezek megfelelő infrastruktúrával rendelkeznek a kormány által biztosított kiemelt sportágfejlesztésnek köszönhetően. A központi edzőtáborozásra a tatai és a mátraházi tábort egyaránt használják.

A szövetség vezetése tájékoztatott, hogy a sikeres budapesti felnőtt vb után, idén U23-as világbajnokságnak ad otthont a fővárosi Ludovika csarnoka.

Elmondták, hogy jelentős együttműködés zajlik a MOB támogatójával, a Scitec-cel, valamint a Sportkórházzal is. A képzésben alternatívát jelent a TF-szakedzőképzés, de egyelőre nem sokan élnek a lehetőséggel.

Dr. Toman József orvos többek közt a Call-center lehetőségeire és a hamarosan kötelezővé váló online dopping-ellenes felület kitöltésére hívta fel a figyelmet.

(MOB, fotó: MOB)