003

Szövetségi tájékoztató az Európa Játékok jegyében

2023. 05. 10.
Megosztás

43 nappal a krakkói (Kis-Lengyelország, Malopolska), III. Európa Játékok megnyitója előtt tartott szövetségi tájékoztatót a Magyar Olimpiai Bizottság a nyári multisportesemény aktualitásaival és tudnivalóival kapcsolatban. A résztvevőket Fábián László főtitkár, csapatvezető köszöntötte, majd a csapatiroda részéről Tor Tamás, az egészségügyi team képviseletében pedig dr. Toman József vezető csapatorvos mondta el a legfontosabb információkat.

A témák kiterjedtek a sportprogramra, szállásokra, utazásra, marketing- és egészségügyi vonatkozásokra.

005
MOB-Média/Szalmás Péter

Fábián László bevezetőjében kitért rá, hogy a szervezést jelentősen megnehezítette a Lengyelországgal szomszédos orosz-ukrán fegyveres konfliktus, ugyanakkor – még ha vannak is bizonytalanságok – a házigazdák mindent megtesznek a megfelelő színvonalú lebonyolítás érdekében. A játékok során a nemzeti csapatoknak nehézséget fognak okozni a versenyhelyszínek tekintetében a jelentős, autóval akár 2-3 órányi távolságok, de „a MOB munkatársai, a csapatiroda, az egészségügyi személyzet és a médiacsapat tagjai is mindent megtesznek, hogy minden sportoló a lehető legjobb ellátást, odafigyelést kapja”. Az olimpiai bajnok sportvezető kijelentette, hogy az idei Európa Játékok rendkívül fontos állomás lesz a párizsi olimpiai menetelésben, hiszen amellett, hogy 12 sportágban Európa-bajnokságot rendeznek, 19 sportág valamely módon kapcsolódik a párizsi kvalifikációhoz is.

001
MOB-Média/Szalmás Péter

Tor Tamás elmondta, hogy jelentős méretű lehet a játékokra utazó Team Hungary, a létszám a strandkézilabda-válogatott sikeres kvalifikációjával akár a 190 főt is meghaladhatja – így 21 sportágban lehetünk érdekeltek. Hozzátette: az eseményre 26 sportágból, 29 szakágból 48 ország 7300 sportolóját várják a szervezők. A programban 8 nem olimpiai sportág versenyei is szerepelnek. Az eseményeket 13 lengyelországi városban rendezik. A nemzetközi osztály munkatársa elmondta, a magyar delegáció jelentős részben közúton fog utazni; autóval, busszal Budapestről Krakkóba hat–hat és fél óra alatt el lehet kényelmesen jutni.

004
MOB-Média/Szalmás Péter

Dr. Toman József, a Sportkórház (OSEI) főorvosa bemutatta az egészségügyi csapatot, beszélt többek közt az orvosi felszerelésükről, a sportkórházi szűrésekről, az induláshoz szükséges minimum-követelményekről, a Covid-hangulatról és az antidopping-kérdésekről.

A III. Európa Játékokat 2023. június 21. és július 2. között Krakkóban és a környező kis-lengyelországi régióban rendezik.

Az esemény honlapja: https://european-games.org/

A MOB honlapján minden az Európa Játékokról: https://olimpia.hu/esemenyek/krakko2023

(MOB-Média)