Elment a „kis nagy ember”, dr. Kárpáti György

Születésnapján, az olimpia napján avatják Kárpáti György síremlékét

2021. 06. 14.
Megosztás


2021. június 23-án 11 órakor a Farkasréti temetőben avatják fel az olimpiai bajnok vízilabdázó, Nemzet Sportolója címet is viselő dr. Kárpáti György síremlékét. Az egykori pólós legenda idén lenne 86 esztendős...

Kárpáti György 1935. június 23-án, az olimpia nemzetközi napján – a Nemzetközi Olimpiai Bizottság megalakulásának évfordulóján – született. A Budapesten június 17-én, hosszantartó betegségben elhunyt klasszis azon az évfordulón hunyt el 2020-ban, amikor 1989-ben a demokratikusan választott MOB elnökségének tagjai közé választották.

A június 23-ai síravatáson a Nemzeti Örökség Intézet szeretettel vár mindenkit, aki tisztelte és szerette Kárpáti Györgyöt. A NÖRI meghívójában kitér rá, hogy az eseményen fekete öltözet nem szükséges.

Dr. Kárpáti György négyszeres olimpikon. Helsinkiben, Melbourne-ben és Tokióban volt az olimpiai bajnok magyar válogatott tagja, Rómában bronzérmet nyert csapatával. Európa-bajnokságokon háromszor is felállhatott a dobogó tetejére. Universiádékon vízilabdában arany-, ezüst- és bronzérmet nyert; úszásban második és harmadik helyezést jegyez. Edzőként 1976-ban Montreálban Gyarmati Dezső szövetségi kapitány segítőjeként is aranyérmesnek mondhatta magát. Sportvezetőként irányította az FTC vízilabda-szakosztályát, elnökségi tag volt a Magyar Olimpiai Bizottságban, a Magyar Vízilabda Szövetségben és a Ferencvárosban. A Magyar Halhatatlan Sportolók Egyesületét haláláig elnökölte, a MOB tiszteletbeli tagja volt.

Életútják, eredményességét MOB Olimpiai Aranygyűrűvel, MOB-érdeméremmel, NOB-elnöki különdíjjal és a Nemzet Sportolója-címmel is elismerték; a főváros – mely díszsírhelyet biztosít – díszpolgári címet adományozott neki.

(MOB; fotó: MTI/Petrovits László)